Veselam
Dzīvesveids

15 veselības problēmas, kas rodas dēļ pārmērīgas cukura lietošanas0

Foto – Shutterstock

Parasti cilvēks ar dažādiem pārtikas produktiem dienā uzņem 22 tējkarotes cukura. Tas izraisa ļoti nepatīkamas sekas veselības jomā – lieko svaru, sirds saslimšanas, insulīna un leptīna uzņēmības traucējumus, atmiņas pasliktināšanos un citas problēmas.

Jau 1957.gadā britu profesors dietologs Džons Judkins mēģināja pierādīt, ka sirds un citu hronisku saslimšanu galvenais iemesls ir cukurs, nevis tauki, kā pieņemts uzskatīt.

Viņš publicēja grāmatu “Tīrs, balts, nāvējošs”, kurai bija panākumi lasītāju vidū. Taču ievērojami dietologi kopā ar pārtikas produktu ražotājiem iznīcināja Judkina reputāciju un karjeru. Viņa hipotēze tika “norakta”, bet par sabiedrības galveno ienaidnieku kļuva tauki.

Mūsdienās ir pietiekami daudz datu un pētījumu, kas apstiprina, ka pārmērīgai cukura lietošanai ir negatīvas sekas. Pasaules Pārtikas organizācija iesaka aprobežoties ar divām ēdamkarotēm dienā.

Bet kas notiek, ja jūs apēdīsiet lielāku devu cukura nekā rekomendēts? Palūkosimies, ko par to stāsta jaunākie zinātniskie pētījumi.

1. Kariess

Kariess parādās, kad mutes dobuma baktērijas barojas ar vienkāršajiem cukuriem. Dēļ to darbības veidojas skābe, kas iznīcina zobu emalju, bet pēc tam arī mīksto dentīnu – audus, no kuriem sastāv zobs.

2. Pastāvīga bada sajūta

Hormons leptīns signalizē jūsu smadzenēm, ka esat paēduši. Taču fruktoze kavē leptīna nonākšanu smadzenēs un rada bada sajūtu. Cilvēki, kam ir rezistence pret leptīnu, nesaņem vajadzīgo signālu, tāpēc viņiem ir grūtāk kontrolēt savu apetīti.

Pētījumi ar žurkām parāda, ka dzīvniekiem, kuri lietoja fruktozi, izstrādājās vairāk leptīna nekā parasti. Tāpēc organisma jutība pret to samazinājās. Kad fruktozi noņēma no žurku raciona, leptīna līmenis atgriezās normas līmenī.

3. Svara pieaugums

Līdzās sēdošam dzīvesveidam pastāv vēl viens veids, kā ātri uzņemt liekos kilogramus – padarīt cukuru par vienu no galvenajiem produktiem savā ēdienkartē. Saldumos ir daudz kaloriju, taču nepietiekami, lai apmierinātu bada sajūtu.

Jaunzēlandes zinātnieki veica pētījumu pieaugušu vīriešu vidū un mēģināja atrast saistību starp lieko svaru un citiem faktoriem – vecumu, kopējo ēdiena kaloritāti, cukuru, ķermeņa masas indeksu, alkohola lietošanu un smēķēšanu. Izrādījās, ka vislielākā saistība ir starp svara pieaugumu un cukura lietošanu. Tāpēc – ja vēlaties novājēt, vispirms atsakieties no cukura.

4. Insulīna uzņēmības traucējumi

Kad jūs ēdat daudz produktu ar augstu cukura saturu, piemēram, virtuļus brokastīs, jūsu organismam nepieciešams vairāk insulīna – hormona, kas ēdienu pārvērš enerģijā. Taču – kad insulīna līmenis pastāvīgi ir augsts, organisms pierod un kļūst pret to mazāk jutīgs. Tas izraisa glikozes līmeņa pieaugumu asinīs.

Zinātnieki ir pierādījuši rezistenci pret insulīnu žurkām, dodot tām pārtiku ar ļoti augstu cukura saturu.

Simptomi, kas liecina par insulīna uzņēmības traucējumiem, ir nogurums, pastāvīga bada sajūta, neskaidra apziņa un paaugstināts asinsspiediens. Sāk uzkrāties tauki vēdera rajonā. Vairākums cilvēku parasti nepamana savu rezistenci pret insulīnu, kamēr tā nepārvēršas cukura diabētā.

5.Diabēts

Pasaulē ar cukura diabētu slimo vairāk nekā 246 miljoni cilvēku.

Vienā no eksperimentiem zinātnieki vēroja veselības rādītājus 51 tūkstotim cilvēku laika posmā no 1991. līdz 1999. gadam. Izrādījās, ka cilvēkiem, kas dzēra daudz saldināto dzērienu – limonādi, tēju, enerģijas dzērienus – 2. tipa diabēta parādīšanās risks bija lielāks.

6. Aptaukošanās

Ja jūs katru dienu izdzerat glāzi saldas limonādes, jums ir visas izredzes uzņemt 6 kilogramus svara gadā. Katra papildu glāze saldināta gāzētā dzēriena var novest pie aptaukošanās.

Protams, ir varbūtība, ka cilvēki, kuri ik dienu izdzer glāzi limonādes, nepatērē vairāk kaloriju nekā nepieciešams dienā. Taču parasti “tukšās kalorijas” veicina pārmērīgu ēdiena patēriņu kopumā.

7. Aknu nepietiekamība

Nepieciešamība pārstrādāt lielu fruktozes daudzumu var izraisīt slodzi aknām un to iekaisumu. Tāpēc pārmērīgs fruktozes daudzums ir galvenais iemesls, kas izraisa bezalkoholisko taukskābju aknu slimību.

Cilvēkiem ar šādu diagnozi aknās sāk krāties tauki. Zinātnieki noskaidrojuši, ka viņi dzer vairāk saldinātas limonādes nekā vidējais statistiskais cilvēks. Tomēr zinātniekiem neizdevās precīzi noteikt, kas ir galvenais slimības rašanās cēlonis – cukurs vai liekais svars.

Vairākums cilvēku ar bezalkoholisko taukskābju aknu slimību parasti nepievērš uzmanību simptomiem un var pat nenojaust, ka viņiem ir šī slimība. Taču daļai cilvēku uzkrātie tauki var izraisīt rētas aknās, bet galu galā slimība var attīstīties līdz aknu nepietiekamībai.

8. Aizkuņģa dziedzera vēzis

Vairāki pētnieki apgalvo, ka liela cukura patēriņš var paaugstināt risku saslimt ar aizkuņģa dziedzera vēzi.

Lai gan citi zinātnieki tam nepiekrīt un norāda, ka vēzis un cukurs ir saistīti netieši, liela cukura daudzuma patēriņš izraisa aptaukošanos un diabētu, kuri savukārt var veicināt aizkuņģa dziedzera vēža attīstību.

9. Aknu slimības

Ir pieņēmums, ka pārmērīgs cukura patēriņš var izraisīt aknu slimības. Lai gan patlaban tā ir tikai hipotēze, satraukumam ir pamats.

Vienā no pētījumiem, kurā piedalījās 9358 cilvēki, secināts, ka limonādes un citu saldo dzērienu lietošana var būt saistīta ar aknu slimībām.

Pētījumos ar žurkām šo dzīvnieku barībā tika iekļauts liels cukura daudzums. Konstatēja, ka žurku aknas palielinājās un sāka sliktāk funkcionēt.

10. Paaugstināts asinsspiediens

Cukurs var izraisīt arī paaugstinātu asinsspiedienu. Vienā no pētījumiem 4528 pieaugušu cilvēku, kam nekad nebija bijusi hipertonija, lietoja 74 gramus cukura katru dienu. Augsta asinsspiediena risks būtiski paaugstinājās.

Cita nelielā pētījumā tika veikts sekojošs eksperiments – 15 cilvēki izdzēra 60 gramus fruktozes. Pēc divām stundām viņiem bija vērojams straujš arteriālā spiediena lēciens. Šāda reakcija var rasties tāpēc, ka fruktozes sadalīšanās laikā rodas blakus produkts – urīnskābe, kas lielos daudzumos negatīvi ietekmē asinsspiedienu.

11. Sirds un asinsvadu slimības

Sirds un asinsvadu saslimšanas ir galvenais nāves cēlonis visā pasaulē. Visvairāk šīs slimības veicina smēķēšana un sēdošs dzīvesveids, taču starp riska faktoriem ir arī pārmērīga cukura lietošana, liekais svars, diabēts.

Jaunākie pētījumi pierāda, ka lietojot pārtikā daudz cukura, jūs nodarāt nelabojamu kaitējumu savas sirds veselībai. It īpaši tas attiecas uz sievietēm.

Saskaņā ar ASV Slimību kontroles un profilakses centra pētījumu, kurā piedalījās 11 733 cilvēki, pastāv saistība starp cukura patēriņu un paaugstinātu sirds slimību attīstības risku. Pētījuma dalībniekiem, kas 17-21% kaloriju dienā saņēma no cukura, iespēja nomirt no sirds slimībām pieauga līdz 38% pretstatā tiem, kas ierobežoja kaloriju uzņemšanu no cukura līdz 8%.

12. Atkarība

Lai gan ne visi ārsti atbalsta ideju, ka ir tāda pārtikas atkarība, tā ir reāla, lai gan nedaudz atšķiras no alkohola atkarības vai narkomānijas.

Piemēram, zināms ir fakts, ka cilvēki, kas cenšas atbrīvoties no heroīna atkarības vai tie, kas atmet smēķēšanu, sāk ēst vairāk saldumu. Viena no hipotēzēm ir, ka šādā veidā smadzenes nomaina atkarību izraisošo vielu darbību.

Lai gan viss var būt daudz vienkāršāk – cilvēki pierod pie ēdiena, kas viņiem garšo, un viņiem nav svarīgi, vai tajā ir cukurs vai nav.

13. Kognitīvo spēju samazināšanās

Aptaukošanās un diabēts ir tiešā veidā saistīts ar kognitīvo spēju traucējumiem un Alcheimera slimību. Tāpēc nav nekāds brīnums, ka arvien jaunos pētījumos atrod saistību starp cukura pārmērīgu lietošanu un šāda paraduma ietekmi uz smadzenēm.

Vienā pētījumiem zinātnieki veica eksperimentu – žurku racionā iekļāva produktus ar augstu cukura saturu. Tas radīja negatīvu ietekmi uz dzīvnieku atmiņu un notrulināja emocijas.

Cilvēka organismā tika atklāta līdzīga reakcija – konstatēja saistību starp produktu ar lielu tauku un ogļhidrātu saturu lietošanu pārtikā ar hipokampa – smadzeņu daļas, kas atbild par atmiņu – darbības pasliktināšanos.

14. Barības vielu deficīts

Ja jūs lietojat pārāk daudz cukura, jūs, visticamāk, atsakieties no daudzām barības vielām, kas patiešām nepieciešamas organismam.

Produkti ar augstu cukura saturu nomaina dabīgos produktus – piemēram, gāzēts dzēriens sulas vai piena vietā – un tādējādi izraisa barības vielu deficītu organismā. Jūs uzņemat daudz kaloriju no cukura, bet nesaņemat pietiekamā daudzumā D vitamīnu, kalciju vai kāliju.

Barības vielu trūkums izpaužas kā nogurums, palielināts kaulu trauslums, muskuļu vājums.

1999.gadā veiktā pētījumā tika noskaidrots, ka cilvēkiem, kas dienā 18% vai vairāk kaloriju dienā saņem no cukura, organismā bija viszemākais tādu vitamīnu un mikroelementu kā folijskābes, kalcija, dzelzs, A vitamīna un C vitamīna līmenis.

15. Podagra

Podagru dēvē par karaļu slimību, jo tā rodas pārmērīgas ēšanas un alkoholisko dzērienu lietošanas dēļ. Lai gan mūsdienās mūsu ēšanas paradumi ir mainījušies, šī artrīta forma kļūst par arvien izplatītāku parādību dažādos sabiedrības slāņos.
Parasti produkti, kas provocē podagru, satur augstu purīnu līmeni. Kad purīni pārstrādājas, veidojas urīnskābe. Uzkrājoties, tā izraisa podagru.

Taču urīnskābe veidojas ne tikai sadaloties purīniem – tā ir arī cukura metabolisma blakus produkts. Tāpēc pārmērīga cukura lietošana paaugstina podagras attīstības risku, īpaši vīriešiem.

 

Avots: lifehacker.ru

LA.lv
KB
Kristīna Blaua
Veselam
Slavens psiholoģisks tests: Izvēlies figūru un noskaidro piemērotāko profesiju 1
2 dienas
VE
Veselam.lv
Veselam
FOTO. Atzīmējot dienesta desmitgadi, godina NMPD darbiniekus
2 dienas
KD
Krista Dzidzēviča
Veselam
Arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām nepieciešama tuvība. Kā runāt par seksualitāti? 1
2 dienas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

VK
Vita Krauja
Kultūra
Teātris ir gaistošs mirklis. Saruna ar aktrisi Elīnu Hanzenu
Intervija 4 stundas
DT
Dace Terzena
Latvijā
Dace Terzena: Pēc labākās apziņas
3 stundas
LE
LETA
Pasaulē
Portugāles vidienē plosās plaši meža ugunsgrēki
3 stundas
LE
LETA
Latvijā
Ādažu pašvaldības bērnudārzos pirmsskolas pedagogu darba algas likmi nosaka 920 eiro
1 stunda
LE
LETA
Pasaulē
Irānas varasiestādes liegušas iespēju sazināties ar uz kuģa aizturēto Latvijas pilsoni
4 stundas