E-vielas, Uzturs

Maize ar spalvām? Kas īsti ir pārtikas piedeva E 920?

cochineal
Uzziņa

L-cisteīns nav vienīgā pārtikas piedeva ar mulsinošu izcelsmi. Piemēram, limonādēs un jogurtos izmantoto sarkano krāsvielu karmīnu (E 120) iegūst no kaltētu košeniļu (bruņutu) ekstrakta, kukaiņus samaļot viendabīgā masā, pēc tam izžāvējot un gatavojot pulveri. Arī E 904 iegūst no bruņuts dzimtas kukaiņu (Kerria lacca) sveķainā sekrēta, ar kuru bruņutis pārklāj savus kokonus, – šo pārtikas piedevu sauc par šellaku un izmanto konfekšu ražošanā, lai radītu iespaidu, ka tās kārdinoši spīd un laistās. Iepērkoties jāpēta produktu sastāvs un jāprot atšifrēt E piedevu sastāvu (informāciju var gūt, piemēram, http://lasipirmsed.lv/kustiba).

“Vai taisnība, ka pārtikas piedeva E 920 var būt izgatavota no cilvēku matiem, cūku sariem, pīļu un zosu spalvām? Vai pircējiem tiešām tiek piedāvāta maize ar šādu pārtikas piedevu? Kā to vērtēt nevis no nekaitīguma, bet gan morālā aspekta? Negribas ēst maizi ar cūku sariem vai pīļu spalvām pat niecīgās devās.” INGRĪDA AVOTIŅA RĪGA

Pārtikas un veterinārā dienesta Pārtikas uzraudzības departamenta Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vadītājs Māris Eiklons skaidro, ka ES likumdošanā par pārtikas piedevām precīzi noteikts, kuras izejvielas atļauts izmantot pārtikas piedevu ražošanā. – Par pārtikas piedevu E 920 jeb L-cisteīnu teikts, ka izejvielai nevar izmantot cilvēka matus, savukārt dzīvnieku izcelsmes izejvielas ir katra indivīda brīvas izvēles jautājums.

L-cisteīns ir miltu apstrādes līdzeklis, to pievieno smalkmaizītēm, maizei, cepumiem un lielveikalos nopērkamajām mīklām, lai tās būtu mīkstākas, gaisīgākas, tīkamākas acij un taustei.

L-cisteīns ir savāda pārtikas piedeva. Lai gan aprakstā minēts, ka tā ir organismam labvēlīga aminoskābe, jāņem vērā, ka šīs E vielas atslēgvārds var būt – spalvas un sari! Kā informē Māris Eiklons, ir daudz variantu, kā iegūst pārtikas piedevu E 920.

Ķīnā to ražo no cilvēku (sieviešu) matiem un izmanto šampūnu, vistu gaļai paredzēto garšvielu un maizes maisījumu ražošanā. Šī viela stabilizē arī raudzētas maizes struktūru, tāpēc to pievieno mīklai. Arī Indijā izejviela ir sieviešu mati, viens no bagātākajiem šīs aminoskābes avotiem (matu sastāvā tās ir līdz pat 20%).

Agrāk biotehnoloģiskā cisteīna ražošana tika uzskatīta par dārgu un sarežģītu, bet šā gadsimta sākumā Vācijā, veiksmīgi izmantojot biotehnoloģijas, E 920 sāka gatavot no Escherichia coli (E. coli) baktērijas. Tā izmanto glikozi (cukuru) un dažus minerālsāļus, lai veidotu cisteīnu.

Ir atļauts (un Eiropā to arī dara) L-cisteīnu iegūt no proteīniem, kuros ir bagātīgs cisteīna daudzums, proti, no vistu un pīļu spalvām, kā arī cūku sariem. Proteīna komponenti tiek sadalīti atsevišķās aminoskābēs, uzkarsējot tās ar sālsskābi. Iegūtais cistīns elektroķīmiskā procesā tiek reducēts līdz cisteīnam. Jāpiebilst, ka šīs E vielas ražošanas procesā tiek patērēts daudz enerģijas, rodas daudz kairinošu gāzu, ir skābju atkritumu apstrādes problēmas un līdz ar to nopietns vides piesārņojuma risks.

Patiesībā ir grūti izsekot, vai mīklai pievienotais E 920 ir laboratorijā iegūts vai ražots, izmantojot dzīvnieku spalvas un sarus. Latvijas atbildīgie dienesti skaidro – jājautā ražotājam. Ir atļauts lietot vairākus simtus pārtikas piedevu, un katrā ražotājvalstī attiecīgās institūcijas atbild un uzrauga, lai produkti būtu cilvēkiem nekaitīgi un ražoti atbilstīgi likumdošanas prasībām. Māris Eiklons iesaka nepirkt maizi, kuras sastāvdaļa mulsina. Visdrošāk ir iegādāties bioloģisko maizi, jo tās gatavošanā pārtikas piedevas nav atļauts izmantot.

 

 

Pievienot komentāru