Liekais svars, Uzturs

Vai aizliegt sev uzturā taukus? Atbild uztura speciāliste

Foto - Shutterstock

“Daudzi domā, ka ikdienā neuzņem taukus, bet, objektīvi izvērtējot ēdienkarti, izrādās, ka patērē diezgan daudz. Tauki nav tikai krējumā vai speķī, bet arī sēkliņās, riekstos, avokado. Ar nelielu šo produktu daudzumu iespējams uzņemt nepieciešamo tauku devu dienā,” paskaidro uztura speciāliste.

“Es gan nezinu, kam jānotiek, lai labprātīgi ilgstoši atteiktos no labajiem taukiem – polinepiesātinātajiem (augu eļļas ar omega-6 un omega-3 taukskābēm) un mononepiesātinātajiem (eļļa ar omega-7 un omega-9 taukskābēm), jo tie organismam ir vajadzīgi. Liela daļa hormonu tiek sintezēti ar tauku starpniecību, līdz ar to atsakoties var sākties hormonālas problēmas. Ir vairāki taukos šķīstošie vitamīni, tātad tauki nepieciešami, lai vitamīni spētu uzsūkties organismā. Taukos šķīstošie A, D, E, K vitamīni diezgan ilgi uzglabājas, tāpēc aptuveni mēnesim vai diviem to pietiktu. Tomēr, ilgstoši uzņemot par maz tauku, āda kļūst sausa, zvīņojas, lobās. No taukiem ir atkarīga arī pilnvērtīga smadzeņu un visu šūnu darbība.”

Izšķir piesātinātos un nepiesātinātos taukus. “Jaunākie pētījumi un publikācijas rāda, ka ēdam pārāk daudz piesātināto tauku, kuros ietilpst cietie dzīvnieku izcelsmes tauki, arī kokosriekstu un palmu eļļa. Piesātinātie tauki paaugstina iekaisumu, sirds un asinsvadu slimību risku, tāpēc no tiem vajadzētu atteikties. Tātad, ja izslēdz piesātinātos taukus, bet uzturā paliek labie tauki, samazinās holesterīna līmenis, ateroskleroze (sabiezējumu veidošanās asinsvados), iekaisuma procesi,” sekas uzskaita uztura speciāliste.

Mūsu konsultante BAIBA GRĪNBERGA, sertificēta uztura speciāliste, fizioloģe

logo-36

1 komentārs

Pievienot komentāru