Ēšana, Uzturs

Ar ko atšķiras olas pēc dzeltenuma krāsas? No kurām labāk izvairīties

Foto - powerfulprimates.com

Droši vien esiet pamanījuši, ka olu dzeltenumam ir dažādas nokrāsas, spilgtums. Bet varbūt jūs nezinājāt, ka olu dzeltenumiem nevajadzētu būt īsti dzeltenā krāsā.
Olas dzeltenuma krāsa var daudz pavēstīt par tās dējējvistas veselību.

Visbiežāk, kad mēs domājam par vistām, kas dēj olas, mēs iedomājamies vistas, kas staigā pa lauku, kā nu tām patīk. Patiesībā lielākoties olas dēj vistas, kuras 24 stundas pavada slēgtās vistu kūtīs. Viņas reti redz sauli un praktiski nekustās. Gribiet zināt, kāda ola patrāpījusies jums? – brīvās turēšanas vai “ieslodzītās”? Vienkārši apskatiet olas dzeltenumu.

Kā jūs domājat, kāda izskatās veselas un mūsu veselībai labākas vistas ola?

Ja esiet pieraduši olas pirkt lielveikalā, visticamāk, spilgti dzeltens olas dzeltenums jums liksies normāls un ierasts. Tā izskatās olas, kuras dējušas vistas, barotas ar nabadzīgu organisko pārtiku. Vairums veikala olu ir šāds olas dzeltenums, un tas nozīmē, ka vistas ir slikti barojušās.

Kaut arī tas var likties neierasti, daudz noderīgākas ir olas ar olas dzeltenumu tumši oranžā krāsā. “Olas ar piesātinātāku krāsu, kā likums, liecina par to, ka vista ir bijusi brīvajā turēšanā,” saka Hilarija Šallo Tesmara, drošas pārtikas programmas “Egg Nutrition Center” direktore. “Putniem, kas staigā brīvībā, ir daudz vairāk iespēju atrast un apēst “pigmentējošu” ēdienu, kas ietekmēs olas dzeltenuma krāsu.

Lūk, kāpēc svarīgi, kā vista barojusies: no tā atkarīga olas enerģētiskā vērtība.

Kamēr olas baltums un tauki nemainās, tumšāka dzeltenuma krāsa norāda uz to, ka vistas barībā bijis ksantofilu (tie ir tumšajos lapu dārzeņos kā spināti, cukini, brokoļi) un omega 3 taukskābes.

Saskaņā ar Mother Earth News, kas veicis personisko pētījumu, kā arī pēc pētījuma datiem, ko veikusi Pensilvācijas štata Universitāte, tumšāks olas dzeltenums ir bagātāks ar A, D un E vitamīniem, tas satur beta karotīnu un omega 3 taukskābes. Tas viss liecina par to, ka šādas olas ir veselīgākas cilvēkam.

 

Izmantots materiāls no powerfulprimates.com

6 Komentāri

  1. Kas par muļķībām? Veikalā pirktās olas tieši vienmēr ir bijušas oranžīgas nokrāsas un lauku olas — gaiši dzeltenas. Vienmēr brīnos, kad ieraugu gaiši dzeltenu olu, ko man sieva pērk tiešās pirkšanas pulciņos, jo tādas, pilsētā dzīvojot, nekad neesmu redzējis. Kā var tik aplami sarakstīt?

      1. nav nekādas muļķības, lauku olas ziemā nav koši dzeltenas, ja speciāli nebaro ar kādu krāsvielu, ir pat tādi saimnieki, kas kurkumu dod. Ja vista sēž kūtī, kaut arī laukos, dzeltenums nevar būt košs

  2. Masveida dējējām (veikala olu ražotājām) iebaro pārtiku, kura krāso olu dzeltenumus, tādēļ veikala olas ir tik spēcīgi oranžas… līdzīgi kā flamingo ēd garneles, lai būtu rozā…
    Kādreiz masveida dējējām dzeltenumi bija bālāki par lauku vistu olām

  3. “Apo” dzīvē laikam nekad nav redzējis lauku olas. Lauku olām vienmēr ir bijis spilgts veselīgs dzeltenums, veikala ja tik nav bērta barībā ķīmija speciāla vienmēr bālas. Ne velti saimnieces, kuras cepj tortes un gatavo mājas sieru vienmēr meklē lauku olas.

  4. Aizbrauciet uz laukiem un pajautājiet īstiem lauku cilvēkiem.Cita ola ar citu garšu ir tā ,kas rodas brīvībā dzīvojošām vistām.No tām sanāk izcili skaistas un garšīgas,dzeltenas pankūkas un kur nu vēl īstu olu īsta lauku torte.

Pievienot komentāru