Ēšana, Uzturs

Anatolijs Danilāns: Latvieši izdzīvoja, jo ēda cūkgaļu

Foto - Timurs Subhankulovs

Lai gan nereti sabiedrībā izskan dažādi mīti un aizspriedumi par cūkgaļas ēšanu, kvalitatīva cūkgaļa nenoliedzami ir labs dažādu mūsu organismam nepieciešamu uzturvielu un vitamīnu avots. Lai uzzinātu vairāk par cūkgaļas un citas sarkanās gaļas labajām īpašībām, produktu zīmols “Rakvere” uz sarunu aicināja sabiedrībā zināmo gastroenterologu, profesoru Anatoliju Danilānu.

Vēsturiski nozīmīgs produkts

Kā teic profesors A.Danilāns, zinātnieki jau izsenis ir noskaidrojoši, ka cilvēks ir visēdājs un labas veselības saglabāšanai uzturā jālieto gan ogas, augļi un dārzeņi, gan zivis un gaļa. Turklāt tieši uzturvielām bagātā cūkgaļa jau vēsturiski ir bijusi viens no nozīmīgākajiem produktiem mūsu senču ēdienkartē: “Uzskatu, ka tieši cūkgaļas dēļ senlatvieši izdzīvoja – toreiz apstākļi bija tādi, kādi bija, un citas, pārtikā izmantojamas dzīvnieku gaļas bija salīdzinoši mazāk.”

Cūkgaļai ir vairākas pozitīvas īpašības – tā nodrošina mūsu organismu ar daudzām nepieciešamām vielām, piemēram, tā ir lielisks olbaltumvielu, dzelzs, B vitamīnu, cinka un selēna avots. Turklāt cūkgaļai ir dabiski zems sāls daudzums. Piemēram, tikai 100 gramu liesas cūkgaļas nodrošina cilvēku ar aptuveni pusi no dienas laikā nepieciešamā olbaltumvielu daudzuma.

Cūkgaļa – ne tik melna, kā to “mālē”

Attiecībā uz ne reizi vien sabiedrībā izskanējušām runām par cūkgaļu un sarkano gaļu kā veselībai kaitīgiem produktiem profesors uzsver, ka tā noteikti nav, taču visā – arī gaļas patēriņā jāspēj novilkt zināmas robežas un ievērot mērenību. Nekas slikts nenotiks, ja cūkgaļa un cita sarkanā gaļa tiks ēsta pāris reizes nedēļā, taču, protams, tai nebūtu jābūt arī vienīgajai maltītes sastāvdaļai. “Svarīgi, lai mūsu organisms tiktu nodrošināts ar tam nepieciešamajām uzturvielām un vitamīniem, savā ēdienkartē iekļaujot daudzveidīgus pārtikas produktus. Augļi un dārzeņi, piena un graudaugu produkti, gaļa – tiem visiem būtu “jāatrod vieta” mūsu maltītēs, lai organisms būtu spēcīgs un saņemtu visas vajadzīgās vielas un vitamīnus”.

Runājot par vēl vienu nereti dzirdētu apgalvojumu – ka cūkgaļa, tostarp cita sarkanā gaļa, veicina pieņemšanos svarā –, profesors atzīmē, ka te liela loma ir tam, cik daudz un cik treknu gaļu cilvēks ēd: “Gaļas gabaliņš noteikti svaram nekaitēs tik ļoti, cik saldumi, pie tējas pievienotā cukura karotīte vai kūka. Protams, ja rūp uzņemtās kalorijas, noteikti vēlams izvēlēties pēc iespējas liesāku gaļu, taču, ēdot sabalansētas porcijas, noteikti nevajadzētu uztraukties par pieņemšanos svarā.”

Organismam svarīgais dzelzs

Mūsdienu sabiedrībā daudzi cilvēki cieš no dzelzs trūkuma organismā, nereti par to pat nenojaušot. Turklāt lielākoties ar to saskaras tieši sievietes. Dzelzs nepietiekamība var raisīt pastiprinātu nogurumu un radīt koncentrēšanās grūtības, tā trūkuma dēļ pastiprināti var bojāties arī nagi un pazemināties imunitāte. Negatīvi var tikt ietekmēti citi dzīves aspekti. “Dzelzs pozitīvo īpašību klāsts ir neizmērojams. No pieredzes darbā ar pacientiem varu teikt, ka daudzi, kuri cieš no dzelzs trūkuma, par to pat nenojauš. Piemēram, bija paciente, kura neēda gaļu, viņai regulāri trūka enerģijas. Izrādījās, ka bija samazināts arī dzelzs daudzums organismā. Ieteicu atsākt lietot uzturā gaļu un citus dzelzi saturošos pārtikas produktus. Jau pēc mēneša bija redzami rezultāti – sieviete bija dzīvīga, enerģijas pilna, līdz šim pieredzētais ikdienas nogurums bija kā ar roku “noņemts”. Protams, gaļa nav vienīgais dzelzs avots, taču viens no vērtīgākajiem gan.”

32 Komentāri

    1. Tieši tā,atskatoties vēsturē cilvēce tak tā ir ēdusi jau sen,vienīgi tagad neviena gaļa nav īsti tīra,visur rūpnieciski audzējot ir klāt visāda ķīmija!

  1. Pirmais gadījums, kad Danilānam nepiekrītu… izdzīvot izdzīvoja, bet kādi palika…. Kādi? Ne visai veseli. Ir zivis, putni, jēri…. Cūkas orgāni, asinsvadi un miesa cilvēka miesai , asinsvadiem un orgāniem tā tuvākā.

  2. Kas tad vainas vecajiem pensionāriem-[pašaudzēto cūku gaļu ēdušajiem?]
    Valdība nesaprot,kā tikt no viņiem vaļā.-atņemt mājas,pensijas…u.t.t
    Nu ir moderni ,,ēst,, vienam otru!!!

  3. Izdzīvojām gan… Bet kādu mentalitāti un veselību esam ieguvuši mantojumā?
    Uztura zinātne attīstās milzu soļiem.
    Un gaļa ir vienīgais “produkts”, kas pats par sevi, dabīgs ir negaršīgs un smird. Var mierīgi iztikt bez gaļas.

  4. Loti labi koment’ari bet es grib’etu tai C’uykai uzpras’ut ,vai vi’n’s grr’ut’aku par savu daiktu rok’a ir tur’ejis kaut ko Lai t’a b’utu c’uka ,vai liellops vai ar’i t’arpi – cilv’eka organismam ir nepiecie’sams prote’insUn pie daktera skries vi’n’s pats pirmais jo dz’ivot ta gribas

  5. Cilvēks nekad nav bijis un nav maitu ēdājs, – priekš tam mūsu kuņģis par švaku, kuņģa sula par vāju utt. Viss mūsu organismam nepieciešamais atrodas augu valstī.Visas lietas, kas ir gaļā, ir attiecīga dzīvnieka ieguvums no augiem. Varu piekrist, ka bada laikos, kad ziemas apstākļos trūkst dārzeņu, var izvilkt dzīvību, arī ēdot līķus. bet mūsdienās nav šādu problēmu.

    1. Tipiskais vegāna bazars….. patiesībā ir otrādi, mūsu vielmaiņa un gremošanas sistēma ir kā radīti visa ēšanai, protams arī labai gaļai. Sen jau visi saprot ka vegānisms bij modē, nu jau vairs nav tik trendīgs…..

  6. Pareizi pareizi. Ticam visam, ko mums piegādā produktu zīmols “Rakvere”! Lūdzu, draugi, izvērtēsim info avotus ar skaidru galvu!

    Ir tik daudz labu iemeslu, kāpēc pārtraukt ēst dzīvniekus – viņi mirtu mazāk, samazinātos sirds un asinsvadu slimības un zarnu traktu slimību izplatība, kā arī samazinātos vides noslodze (pat ANO aicina ēst mazāk dzīvnieku produktus http://www.theguardian.com/environment/2010/jun/02/un-report-meat-free-diet).
    Danilāns – pēdējais dinozaurs!

    1. ka muļķim lieka informācija ir kaitīga – pat speciāli skolojušos profesoru uzskata par nejēgu !!!
      Neēd, ja esi dumš, bet nespamo netā savu aprobežotību !
      Saklausījies ķertu bābu tenkas un nu pūš līdzi !

  7. Gaļa mūsdienās vispār nav ēdamca, jo pilna ar medikamentiem, ko špricē dzīvniekam, lai tas neslimotu. Medikamenti uzsūcās gaļā, mēs to ēdam un pēc tam slimojam maksājot lielas naudas par ārstēšanu!

  8. Uzturvielām bagāto Danilānu pašu desās pārstrādāt, lai tak aizveras tas dzīvnieku slepkava un citiem beidzot tiek tava tik vērtīgā gaļa! Paskaidro tupais Danilān, kāpēc veğetārieši neapmeklē dakteri ko! Kāpēc ziloņi neslimo, kā tad ziloņi un pārējie zālēdāji uzņem tik ļoti jebkuram organismam nepieciešamās vielas, ko? Un kāpēc gaļēdāji cilvēki slimo? Kāpēc cilvēka gremošanas sistēma tiek uzskatīta par visēdāju, lai gan tā ir tieši tāda, kā veğetāriešiem dzīvniekiem, bet ļoti stipri atšķiras no gaļēdājiem dzīvniekiem?

  9. cilvēki visu mūžu gaļu ir ēduši un ēdīs. protams viss labākā mājas cuciņ.beidzat gvelzt ka nevar ēst gaļu. protams veikala gaļu es arī nevaru ieēst

Pievienot komentāru