Ārstniecības augi, Netradicionāli

Līga Reitere: Pavasara augos meklējiet garšas: skābena – gremošanai, sīva – dzimumveselībai…

Foto: LETA

“Atgādinu, ka augi satur vairāk nekā vienu garšu vien, tāpēc ir vērts papūlēties, lai salāti nebūtu pārāk vienveidīgi. Vājākas garšas augus tajos var likt vairāk, stiprākas garšas – mazāk,” stāsta augu pazinēja no Ventspils Līga Reitere. Kādas garšas nepieciešamas labai veselībai? Pliekana – gļotādai, salkana – asinsritei, skābena – gremošanai, sūra – čurāšanai, sīva – dzimumveselībai, rūgta – organisma attīrīšanai, asa – dezinfekcijai, sāļa – svīšanai. Piemājas dārzos un savvaļā var atrast katrai no šīm garšām atbilstošus augus. Piemēram, pliekana garša ir virzai, gurķiem un salātu lapām, salkana – gaiļbiksītes ziediem un lapiņām, liepu pumpuriem un lapiņām, paparžu dzinumiem, burkāniem. Skābeno garšu varam meklēt skābenēs, rabarberos, nātrēs, sūro – avotkresēs, ķērsā, redīsos, rukolā un mārrutka lapiņās, sīvo – lociņos, ķiploka lakstos, lakšos, puravos, bet rūgto – pelašķos, pienenēs un strutenēs.

“Garšas pastiprināšanai salātos lieku mārsilu, ķimenes un maltas kadiķogas, sajaucu tos ne tikai ar krējumu un kefīru, bet arī ar burkānu sulu un augu eļļu.

Uzskatu, ka nesteidzīga salātu baudīšana ir daudz vērtīgāka nekā zaļo kokteiļu dzeršana, jo gremošanai nepieciešamas siekalas. Tās nodrošina secīgu un savlaicīgu barības vielu šķelšanu, pirms tā nonāk skābā vidē. Izčāpstiniet pavasari ar baudu un nesteidzību!” iesaka zāļu sieva.

Tā kā pavasaris ir arī darba rosības pārpilns, viņai padomā daži ieteikumi, kā vēl izmantot šobrīd ziedošos un zaļojošos savvaļas augus. Piemēram, sastrādātās rokas var dziedēt ar zirgskābenes un skābā krējuma maisījumu, sasprēgājušus papēžus palīdz mīkstināt egļu sveķu maisījums vaskā, sāpošas locītavas var ierīvēt ar bērza pumpuru izvilkumu spirtā, imunitātes stiprināšanai noderēs samaltas kadiķa un egļu jaunās skujas medū, bet matu stiprināšanai noder pieneņu un dadžu sakņu novārījums.

“Ai, kā reibina un atpūtina ievziedu, vēlāk – arī ceriņu smarža, bet sakopta sēta, uzrušinātas dobes, saplūkti ziedi vāzē priecē acis un sirdi. Dodieties pastaigās un pārgājienos, brauciet ciemos un uzņemiet viesus dārzā. Izbaudiet ziedoni! Uz veselību!”

 

Grāmatas “Savvaļas augu virtuve” autores Vairas Kārkliņas cepto pieneņu un māllēpju recepte

* Sastāvdaļas: neatvērušies pieneņu pumpuri, pieneņu lapu rozetes, māllēpju ziedi ar kātiņiem, eļļa un sviests cepšanai, rīvmaize, ola, sāls, pipari.

* Pieneņu lapu rozetēm nogriež sakņu daļu pie sakņu kakliņa tā, lai rozetes lapas turētos kopā. Nomazgā un nosusina. Pārgriež gareniski uz pusēm. Olu sakuļ ar sāli un pipariem. Pannā sakarsē sviestu un nedaudz eļļas. Sakultā olā ieber pieneņu un māllēpju pumpurus, izmaisa, tad olu notecina, pumpurus apviļā rīvmaizē un cep, līdz tie brūni. Pieneņu lapu rozetes apmērcē olā, apviļā rīvmaizē un cep no abām pusēm.”

Pievienot komentāru