Ēšana, Uzturs

12 vērtīgi garšaugi latviešu dārzā: ko tie dod labu veselībai

10. Ķimenes

10no12

Latviešu ēdienkartē allaž bijušas godā kā garšu dažādojoša piedeva. Ja tās viegli apgrauzdē vai sagrūž piestā, garša kļūst izteiktāka.

Sekmē gremošanu un uzturvielu uzsūkšanos, pa šķipsnai pievienotas kāpostu, pupiņu, zirņu un lēcu ēdieniem, mazina gāzu veidošanos zarnās. Palīdz atslābināt gludo muskulatūru gremošanas traktā, mazinot spazmas. Bērniņu ar krūti barojošām mātēm veicina piena sekrēciju.

  1. Ķiploki
  2. Sīpoli
  3. Puravi
  4. Dilles
  5. Pētersīļi
  6. Selerijas
  7. Baziliks
  8. Raudene
  9. Mārrutki
  10. Ķimenes
  11. Fenhelis
  12. Timiāns

1 komentārs

  1. Fenkeli jau nu gan reti kurš pazīst un kur nu vēl lieto, bet tā vietā obligāti jāmin lupstājs, jo kad latvju sētā nezināja neko par baziliku, mārrutku, raudeni–katras sētas lievenim blakus auga mošķu un kukaiņu atbaidītājs dižais lupstājs.Ar to marinēja, sautēja, cepa, vārīja gardas zupas un buljonus, ar to pērās pirtī un sēklas cepa maizē….Tas bija antibiotiķis pilnā šī vārda nozīmē….

Pievienot komentāru