Ēšana, Uzturs

12 vērtīgi garšaugi latviešu dārzā: ko tie dod labu veselībai

11. Fenhelis

11no12

Aromātiskajam, garšīgajam dārzenim, kura baltā sakne ir līdzīga sīpolam, kāti selerijai, bet lapiņas – dillēm, piemīt spēcīga, īpatna garša, kurā jaušama diļļu un anīsa nianse.

Satur ogļhidrātus, kāliju, kalciju, dzelzi, fosforu, C un E vitamīnu. Mazina gāzu veidošanos un vēdera pūšanos, nomierina spazmas, rosina ēstgribu, uzlabo gremošanu. Šķiedrvielas saknes daļā spēcīgi attīra organismu. Fenheļa tēja noder augšējo elpceļu iekaisuma un bronhīta gadījumā, jo šķidrina un palīdz izvadīt krēpas. 

  1. Ķiploki
  2. Sīpoli
  3. Puravi
  4. Dilles
  5. Pētersīļi
  6. Selerijas
  7. Baziliks
  8. Raudene
  9. Mārrutki
  10. Ķimenes
  11. Fenhelis
  12. Timiāns

2 Komentāri

  1. Fenkeli jau nu gan reti kurš pazīst un kur nu vēl lieto, bet tā vietā obligāti jāmin lupstājs, jo kad latvju sētā nezināja neko par baziliku, mārrutku, raudeni–katras sētas lievenim blakus auga mošķu un kukaiņu atbaidītājs dižais lupstājs.Ar to marinēja, sautēja, cepa, vārīja gardas zupas un buljonus, ar to pērās pirtī un sēklas cepa maizē….Tas bija antibiotiķis pilnā šī vārda nozīmē….

Pievienot komentāru