Ēšana, Uzturs

12 vērtīgi garšaugi latviešu dārzā: ko tie dod labu veselībai

12. Timiāns

12no12

Latviski dēvēts par mārsilu, šis garšaugs, kuram ir vairāki paveidi, satur daudz ēterisko eļļu. Tā garša labi sader ar gaļas ēdieniem, zupās, kopā ar tomātiem un papriku. Veicina gremošanu, it īpaši, ja maltīte trekna un bagātīga, palīdz mazināt gāzu veidošanos zarnās, atvieglot galvassāpes.

Timiāns aromātiskās vielas saglabā arī izkaltēts un labi noder eļļas vai etiķa aromatizēšanai.

 

Raksts no tematiskā izdevuma “Ēd gudri, ēd vesels”

  1. Ķiploki
  2. Sīpoli
  3. Puravi
  4. Dilles
  5. Pētersīļi
  6. Selerijas
  7. Baziliks
  8. Raudene
  9. Mārrutki
  10. Ķimenes
  11. Fenhelis
  12. Timiāns

2 Komentāri

  1. Fenkeli jau nu gan reti kurš pazīst un kur nu vēl lieto, bet tā vietā obligāti jāmin lupstājs, jo kad latvju sētā nezināja neko par baziliku, mārrutku, raudeni–katras sētas lievenim blakus auga mošķu un kukaiņu atbaidītājs dižais lupstājs.Ar to marinēja, sautēja, cepa, vārīja gardas zupas un buljonus, ar to pērās pirtī un sēklas cepa maizē….Tas bija antibiotiķis pilnā šī vārda nozīmē….

Pievienot komentāru