Ēšana, Uzturs

12 vērtīgi garšaugi latviešu dārzā: ko tie dod labu veselībai

2. Sīpoli

2no12

Maigāki garšā un smaržā, bet organismam sniedz līdzīgu labumu kā ķiploki, jo arī tajos ir allicīns. Zaļajiem lociņiem īpašu aktivitāti nodrošina tajos esošie flavonoīdi.

Bet, lai no dažādajiem – dzeltenajiem, baltajiem, sarkanajiem, šalotes – sīpoliem iegūtu maksimālo labumu, ir vērts, laiku pa laikam mainot, ēst tos visus – svaigus, tūlīt pēc sasmalcināšanas.

  1. Ķiploki
  2. Sīpoli
  3. Puravi
  4. Dilles
  5. Pētersīļi
  6. Selerijas
  7. Baziliks
  8. Raudene
  9. Mārrutki
  10. Ķimenes
  11. Fenhelis
  12. Timiāns

2 Komentāri

  1. Fenkeli jau nu gan reti kurš pazīst un kur nu vēl lieto, bet tā vietā obligāti jāmin lupstājs, jo kad latvju sētā nezināja neko par baziliku, mārrutku, raudeni–katras sētas lievenim blakus auga mošķu un kukaiņu atbaidītājs dižais lupstājs.Ar to marinēja, sautēja, cepa, vārīja gardas zupas un buljonus, ar to pērās pirtī un sēklas cepa maizē….Tas bija antibiotiķis pilnā šī vārda nozīmē….

Pievienot komentāru