Ēšana, Uzturs

12 vērtīgi garšaugi latviešu dārzā: ko tie dod labu veselībai

3. Puravi

3no12

Citu sīpolaugu vidū izceļas ar to, ka, pat ilgstoši uzglabājot, nezaudē C vitamīnu. Bieži vien iesaka lietot tā stublāja balto daļu, taču noteikti nav smādējamas arī lapas, kurās ir B1 un B2, kā arī C vitamīns un beta karotīns, tāpat nātrijs, kālijs, kalcijs, sērs, fosfors, dzelzs u. c. minerālvielas.

Līdzīgi kā citos sīpolaugos, arī puravos ir ēteriskās eļļas un fitoncīdi. 

  1. Ķiploki
  2. Sīpoli
  3. Puravi
  4. Dilles
  5. Pētersīļi
  6. Selerijas
  7. Baziliks
  8. Raudene
  9. Mārrutki
  10. Ķimenes
  11. Fenhelis
  12. Timiāns

1 komentārs

  1. Fenkeli jau nu gan reti kurš pazīst un kur nu vēl lieto, bet tā vietā obligāti jāmin lupstājs, jo kad latvju sētā nezināja neko par baziliku, mārrutku, raudeni–katras sētas lievenim blakus auga mošķu un kukaiņu atbaidītājs dižais lupstājs.Ar to marinēja, sautēja, cepa, vārīja gardas zupas un buljonus, ar to pērās pirtī un sēklas cepa maizē….Tas bija antibiotiķis pilnā šī vārda nozīmē….

Pievienot komentāru