Ēšana, Uzturs

12 vērtīgi garšaugi latviešu dārzā: ko tie dod labu veselībai

4. Dilles

4no12

Tām raksturīgo aromātu un izteiktu garšu nodrošina ēteriskā eļļa. Svaigās dillēs ir gana daudz C vitamīna, arī minerālvielu un flavonoīdu, tāpēc saišķīti diļļu vasarā ieteicams apēst ik dienu.
Aktīvās vielas saglabājas arī saldētos diļļu zaļumos, bet kaltējot gan smarža, gan garša vājinās.

Stimulē gremošanas sulu izdali un uzlabo uzturvielu pārstrādi, veicina asinsvadu paplašināšanos, tāpēc nedaudz pazemina asinsspiedienu, arī spēcina sirdi.

Iedarbība ir efektīvāka, lietojot  diļļu sēklas, ko izkaltē un gatavo uzlējumu vai saberž piestā un pievieno ēdienam. Ja ēdienam bagātīgi pievienotas dilles, tas labi garšos arī ar pavisam nelielu sāls piedevu.

  1. Ķiploki
  2. Sīpoli
  3. Puravi
  4. Dilles
  5. Pētersīļi
  6. Selerijas
  7. Baziliks
  8. Raudene
  9. Mārrutki
  10. Ķimenes
  11. Fenhelis
  12. Timiāns

2 Komentāri

  1. Fenkeli jau nu gan reti kurš pazīst un kur nu vēl lieto, bet tā vietā obligāti jāmin lupstājs, jo kad latvju sētā nezināja neko par baziliku, mārrutku, raudeni–katras sētas lievenim blakus auga mošķu un kukaiņu atbaidītājs dižais lupstājs.Ar to marinēja, sautēja, cepa, vārīja gardas zupas un buljonus, ar to pērās pirtī un sēklas cepa maizē….Tas bija antibiotiķis pilnā šī vārda nozīmē….

Pievienot komentāru