Ēšana, Uzturs

12 vērtīgi garšaugi latviešu dārzā: ko tie dod labu veselībai

5. Pētersīļi

5no12

Vieni no vissenāk pazīstamajiem un lietotajiem garšaugiem. Tiem piemīt svaigs un spēcīgs aromāts, ko nodrošina ēteriskās eļļas, tie ir bagātīgi ar C, E un B grupas vitamīniem, flavonoīdiem, fitoncīdiem un minerālvielām (dzelzi, kāliju, kalciju, magniju, cinku u. c.).

Šķiedrvielas gan saknēs, gan lapās palīdz attīrīt organismu, aktivē gremošanu un vielmaiņu. Neliels sīvums, viegls rūgtenums un sāļums, tāpat aromātiskums papildina ēdiena garšu un smaržu.

Kālijs, kas rodams pētersīļos, labvēlīgi ietekmē sirds veselību, veicina asinsspiediena pazemināšanos. Pētersīļiem piemīt diurētiskas īpašības. Tā kā tie satur arī skābeņskābi, nieru un žultspūšļa slimību gadījumā to patēriņš uzturā jāierobežo. 

  1. Ķiploki
  2. Sīpoli
  3. Puravi
  4. Dilles
  5. Pētersīļi
  6. Selerijas
  7. Baziliks
  8. Raudene
  9. Mārrutki
  10. Ķimenes
  11. Fenhelis
  12. Timiāns

2 Komentāri

  1. Fenkeli jau nu gan reti kurš pazīst un kur nu vēl lieto, bet tā vietā obligāti jāmin lupstājs, jo kad latvju sētā nezināja neko par baziliku, mārrutku, raudeni–katras sētas lievenim blakus auga mošķu un kukaiņu atbaidītājs dižais lupstājs.Ar to marinēja, sautēja, cepa, vārīja gardas zupas un buljonus, ar to pērās pirtī un sēklas cepa maizē….Tas bija antibiotiķis pilnā šī vārda nozīmē….

Pievienot komentāru