Ēšana, Uzturs

12 vērtīgi garšaugi latviešu dārzā: ko tie dod labu veselībai

6. Selerijas

6no12


Gan kātu, gan lapu, gan sakņu selerijas ir aromātiskas, ar patīkami pikantu, spirgtu garšu. Sakņu selerijām ir saldena, mazliet riekstiem līdzīga garša, tās var ēst gan svaigas salātos, gan cept, pievienot sautējumiem.

Selerijas vērtīgas ar C un B grupas vitamīniem un organismam vajadzīgām minerālvielām – īpaši kāliju, arī magniju un dzelzi, kas labvēlīgi ietekmē sirdi, baro šo svarīgo muskuli, uzlabo asinsradi. Tajās esošais kālijs un nātrijs ietekmē šķidruma līdzsvaru organismā.

Vērtīgu šo dārzeni padara arī kumarīns, kas kavē brīvo radikāļu izraisītu bojājumu rašanos šūnās, bet šķiedrvielas rosina gremošanas procesus un zarna trakta attīrīšanos. Seleriju lietošana uzturā veicina arī asinsspiediena pazemināšanos.

Ar seleriju izmantošanu uzturā jāuzmanās, ja ir kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūla un paaugstināts skābes daudzums kuņģa sulā.

  1. Ķiploki
  2. Sīpoli
  3. Puravi
  4. Dilles
  5. Pētersīļi
  6. Selerijas
  7. Baziliks
  8. Raudene
  9. Mārrutki
  10. Ķimenes
  11. Fenhelis
  12. Timiāns

2 Komentāri

  1. Fenkeli jau nu gan reti kurš pazīst un kur nu vēl lieto, bet tā vietā obligāti jāmin lupstājs, jo kad latvju sētā nezināja neko par baziliku, mārrutku, raudeni–katras sētas lievenim blakus auga mošķu un kukaiņu atbaidītājs dižais lupstājs.Ar to marinēja, sautēja, cepa, vārīja gardas zupas un buljonus, ar to pērās pirtī un sēklas cepa maizē….Tas bija antibiotiķis pilnā šī vārda nozīmē….

Pievienot komentāru