Ēšana, Uzturs

12 vērtīgi garšaugi latviešu dārzā: ko tie dod labu veselībai

8. Raudene

8no12

Svešvārdā saukta par oregano, ar savu nedaudz rūgteno, piparoto garšu piemēroti papildina salātus, gaļas un zivju ēdienus, maltītes no kabačiem un baklažāniem. Vienlaikus – ļoti labs antioksidantu un šķiedrvielu avots, kas veicina sārņvielu izvadi no organisma, palīdz pazemināt holesterīna līmeni asinīs. Raudene satur gana daudz C vitamīna, tai piemīt arī antibakteriālas īpašības. 

  1. Ķiploki
  2. Sīpoli
  3. Puravi
  4. Dilles
  5. Pētersīļi
  6. Selerijas
  7. Baziliks
  8. Raudene
  9. Mārrutki
  10. Ķimenes
  11. Fenhelis
  12. Timiāns

1 komentārs

  1. Fenkeli jau nu gan reti kurš pazīst un kur nu vēl lieto, bet tā vietā obligāti jāmin lupstājs, jo kad latvju sētā nezināja neko par baziliku, mārrutku, raudeni–katras sētas lievenim blakus auga mošķu un kukaiņu atbaidītājs dižais lupstājs.Ar to marinēja, sautēja, cepa, vārīja gardas zupas un buljonus, ar to pērās pirtī un sēklas cepa maizē….Tas bija antibiotiķis pilnā šī vārda nozīmē….

Pievienot komentāru