Ēšana, Uzturs

12 vērtīgi garšaugi latviešu dārzā: ko tie dod labu veselībai

9. Mārrutki

9no12

Labs kālija un C vitamīna avots, veicina organisma atbrīvošanos no gļotām, kas īpaši svarīgi, saslimstot ar bronhītu vai angīnu. To sula ir bagātīga ar spēcīgiem fitoncīdiem un ēteriskām vielām.
Mārrutki rosina ēstgribu, labvēlīgi ietekmē kuņģa un zarnutrakta darbību, taču paaugstināta jutīguma gadījumā var to arī kairināt. Ēteriskās eļļas palīdz pret augšējo elpceļu iekaisumu.

  1. Ķiploki
  2. Sīpoli
  3. Puravi
  4. Dilles
  5. Pētersīļi
  6. Selerijas
  7. Baziliks
  8. Raudene
  9. Mārrutki
  10. Ķimenes
  11. Fenhelis
  12. Timiāns

1 komentārs

  1. Fenkeli jau nu gan reti kurš pazīst un kur nu vēl lieto, bet tā vietā obligāti jāmin lupstājs, jo kad latvju sētā nezināja neko par baziliku, mārrutku, raudeni–katras sētas lievenim blakus auga mošķu un kukaiņu atbaidītājs dižais lupstājs.Ar to marinēja, sautēja, cepa, vārīja gardas zupas un buljonus, ar to pērās pirtī un sēklas cepa maizē….Tas bija antibiotiķis pilnā šī vārda nozīmē….

Pievienot komentāru