Uzturs

Vai nomazgātos augļos nitrātu un pesticīdu mazāk?

Foto - Shutterstock

Lasītājs jautā: “Vai Pārtikas un veterinārais dienests pārbauda nitrātu un citu kaitīgo vielu saturu Latvijas zemnieku tirgotajos dārzeņos ne tikai Rīgas, bet arī citu pilsētu tirgos? Kā pircējs var pārliecināties, ka pērk tīrus, veselībai nekaitīgus dārzeņus?”

Atbild Pārtikas un veterinārā dienesta Augu izcelsmes produktu, dzērienu un bioloģiskās lauksaimniecības uzraudzības daļas vecākā eksperte Inese Levane:

– Pārtikas aprites uzraudzības likumā teikts, ka uzņēmums pats ir atbildīgs par pārtikas kvalitāti un nekaitīgumu, tās atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām un uzņēmuma deklarētajām prasībām. Svaigu augļu un dārzeņu audzētāja pienākums ir lietot ķīmiskos augu aizsardzības līdzekļus jeb pesticīdus atbilstoši lietošanas instrukcijai. Izmantojot augu aizsardzības līdzekļus pareizi, līdz ražas novākšanai tiem jāsadalās. Pesticīdu uzraudzību Latvijā veic Latvijas Valsts augu aizsardzības dienests.

Pārtikas un veterinārā dienesta darbinieki periodiski pārbauda uzņēmumus, lai pārliecinātos, kā ražotāji īsteno šos pasākumus. Eksperti izlases kārtībā ņem svaigu augļu un dārzeņu paraugus, kam normatīvajos aktos ir noteiktas maksimāli pieļaujamās piesārņojošo vielu normas, pārbauda gan pesticīdu atliekvielu, gan nitrātu klātbūtni produktos. Paraugus ievāc gan no mūsu valstī audzētajiem (tostarp bioloģiskajiem), gan ievestajiem produktiem visā Latvijas teritorijā kā veikalos, tā pie produktu ražotāja. Vienā produktu paraugā pārbauda vairāk nekā 150 pesticīdu atlieku.

Arī šogad dienests pilda Eiropas Komisijas pesticīdu laboratoriskās kontroles obligāto programmu, kā arī nacionālo pesticīdu kontroles programmu. To ietvaros paredzēts ņemt paraugus Latvijā audzētiem augļiem un dārzeņiem – ziedkāpostiem, sīpoliem, burkāniem, kartupeļiem, pupām, zirņiem, bumbieriem un zemenēm. Nitrātu daudzumu paredzēts pārbaudīt tikai salātiem un spinātiem, jo citiem dārzeņiem to pieļaujamās normas nav noteiktas, tāpēc, pat izmeklējot laboratoriski, iegūto rezultātu nav iespējams salīdzināt ar normatīvajiem aktiem.

Vizuāli, protams, nevar redzēt, vai auglis vai dārzenis satur piesārņotājus. Piemēram, nitrāti ir neatņemama dabas sastāvdaļa, tātad atrodami katrā augā. Nomazgāt nitrātus nevar, taču tie samazinās, produktu pārstrādājot – vārot vai konservējot.

Vai var nomazgāt pesticīdu atliekas? Tas atkarīgs no preparāta veida, iedarbības pakāpes un lietošanas laika. Pesticīdi parasti iekļūst visā produktā. Ja šos līdzekļus lieto pareizi, līdz produkta novākšanai tiem būtu jāsadalās. Svaigi augļi un dārzeņi tirdzniecībā parasti pieejami pašapkalpošanās plauktos un vaļējos iepakojumos, cilvēki tos var aptaustīt un atlasīt, tādējādi no cilvēku rokām un gaisa uz tiem mēdz nonākt arī mikroorganismi – baktērijas, vīrusi un parazīti, kas izraisa dažādas saslimšanas. Tāpēc augļus un dārzeņus pirms lietošanas ieteicams nomazgāt.

Pievienot komentāru