Ārstniecības augi, Netradicionāli

Ap 30 veidu, kā ķert vasaru burkā, grozā, papīra tūtā no labākajiem augu zinātājiem

1. Žāvējam, kaltējam

1no29
augi-kopa-visadi

Autores: Gunta Tabore un Selga Amata

Laiki, kad gatavot ziemai savvaļā vākto bija tikai īpatņu prieks, laimīgi garām. Tagad daudziem prāts un prieks domāt zaļāk. Kamēr vasara, gribas dabas dāsnumu ievilināt arī burkās, maisiņos un saldētavās, lai celtu galdā, kad laukā pelēks un balts. Darīt to gan pārbaudītām sentēvu metodēm, gan meklējot jaunas.

Šoreiz nebūs ieteikumu un pārspriedumu, kā to darīt pareizi un vispareizāk. Tikai atgādinājums, kas skanējis arī daudzos iepriekšējos 36,6 °C numuros: Latvijā ir 300 ēdamu augu sugu, un mūsu senči vismaz 160 no tām lietojuši ikdienas uzturā. Savvaļas augus, kas cilvēka organismam ir daudz veselīgāki un draudzīgāki nekā kultivētie. Jo, kā uzsver bioloģijas zinātņu doktore Rūta Bērziņa–Bērzīte: dzīvs organisms jebkuru sev vajadzīgo vielu vispilnīgāk spēj atpazīt un izmantot tikai tad, ja tā darbojas nevis ļaužu prātu pārveidotā un uzlabotā, bet dabas izstrādātā un vadītā programmā. Varbūt vērts pacensties, lai ēdienkartes dažādošanai iekļautu savā ikdienas uzturā kaut desmito daļu no šiem augiem? Arī skābētus, saldētus, marinētus? Vai ar tādu paņēmienu sagatavotus, kas tikai nule kā iešāvies prātā?

Senākais augu apstrādes veids ilgstošai glabāšanai ir žāvēšana jeb kaltēšana. Šī metode īpaši piemērota zāļu tēju, ogu un sēņu sagatavošanai.

Pareizi žāvēts produkts tikpat kā nemaina krāsu, smaržu un garšas īpatnības, saglabā lielāko daļu vērtīgo vielu. Mājas apstākļos žāvējot, produktu novieto caurvējā 20 līdz 30 grādu temperatūrā, pietiekami sausā, siltā, bet ne saules apspīdētā vietā.

Ja augs ļoti sulīgs, vispirms ieteicams apvītināt, tikai pēc tam procesu turpināt līdz galam.

Mājsaimniecībā biežāk lietotā sadzīves palīgierīce ir cepeškrāsns. Daudzi iegādājušies arī speciālo elektrisko žāvētāju dārzeņiem un augļiem, arī tas der. Tikai vienmēr jālūko, lai karstums nepārsniegtu 40 grādus.

Jāatceras, ka pārāk mitrā gaisā žāvējamais materiāls var apglumēt, sākt pūt vai pelēt un, ja apstrāde ieilgst, kukainīši tajā var sadēt oliņas.

Žāvēti produkti glabājami sausā, vēsā vietā, gaisa caurlaidīgās turzās, nevis cieši aizskrūvējamās burkās vai plastmasas maisiņos.

  1. Žāvējam, kaltējam
  2. ✤ Zupām ziemai -zaļumi un pat ugunspuķes ziedi!
  3. ✤ Ziedlapiņu brīnums pulverī
  4. ✤ Augi garšvielu plauktā
  5. ✤ Uztura bagātinātājs no augu smalkumiem
  6. ✤ Jauki smaržojošs pretkožu līdzeklis
  7. ✤ Saldējam - blīvus un aplietus ar ūdeni
  8. ✤ Ledus gabaliņi ar augiem
  9. ✤ Skaistuma asorti ledū
  10. ✤ Saldēti savvaļas garšaugi
  11. ✤ Konservējam spirtā
  12. ✤ Hlorofila koncentrāts ar nātru garšu
  13. ✤ Āboliņa uzlējums
  14. ✤ Zirgkastaņu ziede paplašinātu vēnu komfortam
  15. ✤ Konservējam vīnā
  16. ✤ Vilkābele vīnā - sirdsvīns!
  17. ✤ Salvija vīnā asinsrites uzlabošanai
  18. ✤ Konservējam eļļā. Biezumus drīkst vēlreiz apliet
  19. ✤ Mežrožu čatnijs
  20. ✤ Eļļā konservēta piedeva salātiem
  21. ✤ Pretiesnu eļļa no vaivariņu ziediem
  22. ✤ Sālītas bekas un baravikas
  23. ✤ Konservējam cukura sīrupā.  Priežu čiekuru ievārījums
  24. ✤ Ziedu sīrupi
  25. ✤ Ziedlapiņas cukurā
  26. ✤ Viršu sīrups un pretklepus sīrups bērniem
  27. ✤ Pasterizējam. Veselības dzēriens skotu gaumē
  28. ✤  Skābējam un marinējam. Skābēta gārsa
  29. ✤ Pulverizējam! Kokteilis ģimenei

1 komentārs

  1. Sveiki visiem.
    Nepieciešams vienkāršu aizdevumu, ļoti uzticamu un ātru, jums nav jāuztraucas par kaut ko. Mēs piedāvājam aizdevumus sākot no € 10,000 līdz € 5,000,000 par pieejamu procentu likmi 4% gadā. Lai iegūtu vairāk informācijas, lūdzu, sazinieties ar mani šādi:
    e-pasts: felixepierre002@gmail.com
    WhatsApp: +33756840334

Pievienot komentāru