Ārstniecības augi, Netradicionāli

Kāpēc vākt meža zemeņu lapas un saknes, skaidro dziedniece Maija Kalniņa

Foto: fotolia.com

Zemeņu ogas uzturā vislabāk lietot svaigas, jo, tās karsējot, strauji sarūk C vitamīna daudzums. Taču dziedniecības nolūkos var lietot ne tikai ogas. Dziedniece, gaišreģe Maija Kalniņa iesaka vākt meža zemeņu lapas, ogas un saknes, spiest sulu vai gatavot tēju vai novārījumu. Dārza zemeņu lapas un saknes dziedniecības nolūkos viņa neiesaka izmantot. Meža zemeņu lapas jāvāc ziedēšanas laikā maijā vai jūnijā vai rudenī, jo šajā laikā tajās ir mazāk miecvielu. Tējai, kas gatavota no rudenī vāktām lapām, garša būs patīkamāka, krāsa – piesātinātāka. Vispirms lapas 3 – 3,5 stundas apvītina ēnainā vietā, tad ritina, līdz kļūst mitras un lipīgas. Ievieto kartona kastītē, pārklāj ar mitru drānu un atstāj uz 7 – 9 stundām. Pēc tam izklāj plānākā kārtā un siltā vietā ļauj izkalst. Saknes labāk rakt vēlā rudenī vai agrā pavasarī. Ogas kaltēšanai jālasa no rīta, kad nogājusi rasa, vai dienas beigās pirms rasas parādīšanās.

Svaigas zemeņu ogas daļai ļaužu izraisa alerģiskas reakcijas, tāpēc tās baudīt ir liegts. Šiem cilvēkiem veselības stiprināšanas nolūkos Maija Kalniņa iesaka dzert meža zemeņu lapu un sakņu uzlējumu un novārījumu. Lai atbrīvotos no izsitumiem, augoņiem, pinnēm un citām ādas saslimšanām, lapu uzlējumu var lietot gan iekšķīgi, gan ārīgi. Lapu novārījums vai tēja līdz arī pret caureju, kuņģa un zarnu trakta iekaisumu, vielmaiņas traucējumiem, anēmiju un citām kaitēm. Novārījumam piemīt arī nomierinoša iedarbība. Savukārt lapu sula var palīdzēt pacientiem, kas sirgst ar gastrītu, reimatismu, rahītu, ekzēmu, hipertonisko slimību, žultsakmeņu slimību, arī cukura diabētu, astmu, podagru u. c. slimībām. To ieteicams lietot arī bezmiega un saaukstēšanās gadījumos. Svaigas meža zemenes Maija Kalniņa īpaši iesaka baudīt ļaudīm, kas cieš no mazasinības, cukura diabēta, aknu, žultspūšļa, liesas, kuņģa, nieru slimībām un vielmaiņas traucējumiem. Gan meža, gan dārza zemenes veicina zobakmens sadalīšanos.

Paturiet prātā – lai vitamīnus un citas vērtīgās vielas uzkrātu visam gadam, zemeņu sezonas laikā šīs ogas ieteicams baudīt katru dienu, vislabāk pat trīs reizes dienā, pavisam apēdot vismaz piecus kilogramus.

1 komentārs

Pievienot komentāru