Ēšana, Uzturs

Desmit būtiski iemesli, kāpēc lietot mazāk cukura

Foto - Shutterstock

Salda garša gan Eiropā, gan citur pasaulē baudīta jau tūkstošiem gadu. Pirms iepazina cukuru, mūsu senči ēda medu, dateles un citus saldus ēdienus, kas aizstāja mūsdienu našķus. Salda garša ir gan pirmā, gan arī pēdējā, ko izjūt mazulis un vecs cilvēks, tāpēc tik nozīmīga. Bet ne viss, kas iepriecina mūsu maņas, iepriecina arī mūsu ķermeni, tāpēc šādu ēdienu daudzums ir jākontrolē. Uztura speciāliste, veselīga dzīvesveida veicināšanas programmas Rimi uztura speciālists iesaka vēstnese Inga Pūce stāsta par desmit vērtībām, kāpēc uzturā lietot mazāk cukura.

1. Liekā svara samazinājums. Viens no iemesliem ir vienkāršo cukuru klātbūtne ikdienas uzturā – kas neiet labumā, bet gan resnumā. Šie produkti ir ar ļoti zemu bioloģisko uzturvērtību. Un, kā zināms, tieši fruktoze, kas dod saldo garšu, palielina taukaudu apjomu, īpaši, ja tā tiek uzņemta vēlu vakarā.

2. Līdzsvarots garastāvoklis un enerģija. Vieglie cukuri ļoti ātri tiek sagremoti, izsaucot “vētrainu” insulīna reakciju, kas sniedz ātru baudījumu. Likumsakarīgs ir tikpat ātrs insulīna kritums, kas izraisa stresu un pastiprinātu vēlmi ēst atkal. Tā mēs uzņemam daudz “tukšas” enerģijas un nonākam slikta garastāvokļa varā, kas izpaužas kā niķošanās, pēkšņs vājums, spēcīgs izsalkums vai vitālās enerģijas iztrūkums.

3. Veseli zobi. Liels cukura patēriņš samazina kalcija daudzumu organismā, tāpēc zobi paliek mazāk blīvi un izskatās pelēki. Arī pastāvīgā baktēriju klātbūtne mutes dobumā izsauc pastiprinātu zobu un smaganu bojājumu.

4. Mirdzoša āda. Āda esot kuņģa zarnu trakta spogulis. Palielināta cukura lietošana apgrūtina pārtikas sagremošanu, kas sausina ķermeni un izsauc alerģiskas reakcijas ādā – pumpu, apsārtumu, sausas ādas un niezes veidā.

5. Laba mentālā veselība. Samazinot cukura patēriņu, var samazināt depresijas vai nemiera simptomus. Pētījumi liecina, ka cukurots uzturs var mazināt organisma spēju tikt galā ar stresu, kas liek biežāk izjust trauksmi.

6. Labāka gremošana. Saldumi samazina kuņģa sulas koncentrāciju, samazinot gremošanas fermentu aktivitāti. Tāpēc uzturvielu šķelšana nenotiek līdz galam, radot kuņģī vidi, kur sāk vairoties nosacīti patogēnās baktērijas, kas rada diskomfortu un imunitātes pazemināšanos.

1 komentārs

  1. No cukura atteikties nav tik viegli. Tas ir kā narkotika. Man palīdz hroma raugs Chromoprecise, jo tas kontrolē insulīna procesus, un ja insulīns ir kārtībā, tad organisms neprasa daudz saldumu. Arī magnijs mazliet palīdz, jo tas nomierina nervu sistēmu un vēlmi uzēst stresu.

Pievienot komentāru