Dzīvesveids, Pirts

Joprojām var griezt slotiņas! Kas der pirtī septembrī?

Foto - Shutterstock

Lasītājs jautā: “Man ļoti patīk iet pirtī. Visur meklēju informāciju par to, daudz esmu atradusi arī žurnālā 36,6 ºC. Interesē dažādas skrubja receptes un augu izmantošana pirtī. Vai septembrī vēl ir vērts likt lietā svaigus augus?”

“Joprojām var griezt slotiņas. Tās domātas nevis žāvēšanai, bet tūlītējai izmantošanai. Dažreiz pat oktobrī vēl atrodami lapaini zariņi,” stāsta Santa Melece, kura ir Pirts skolas pasniedzēja un pirtniece no Alūksnes novada Ilzenes pagasta.

Arī pirtī baudāmo tēju var pagatavot no svaigiem augiem, nav jāķeras pie ziemai sagatavotajiem krājumiem. Tikko plūktām zālītēm uzlieta tēja ir aromātiska un patīkama. Apstaigā apkārtni un lūko, kas vēl zied un zaļo. Parasti tādus augus var atrast atālā. Skat, vēlreiz uzziedējusi kumelīte, raudene vai āboliņš. Augus tējā vajadzētu turēt ne ilgāk par 10 minūtēm, tēju nokāst un dzert.

Pērtuvē uz lāviņas var klāt papardes, ja tās vēl ir spirgtā zaļumā. Svaigus un sasmalcinātus augus var pievienot pirts skrubim. Veselībai ir labvēlīgāk, ja skrubī ieliek kādu rūgtvielas saturošu augu, piemēram, vībotni, biškrēsliņu, dievkociņu vai pelašķi. Ļoti aromātiska un rūgtvielas saturoša ir kalmes sakne, ko vāc septembra beigās.

Latgales pirtniece Anita Reščenko iesaka no piemājas dīķa vai tīra ezera izcelt ūdenszāles. “Var ņemt ūdenszāles pat ar visām dūņām, kas tām pie saknēm, – pie viena izravēsiet dīķi. Ar šādu vīkšķi noberž ķermeni, un nevajag ne ziepes, ne eļļu, āda tiek attīrīta un vienlaikus bagātināta ar vērtīgām vielām.”

Šādam nolūkam der arī bērza zariņi, vislabāk – līganais bērzs. Sagriež zariņus un sapin bizi. Vīkšķi ņem līdzi uz pirti un ar to noberžas. Lapotu švammi var darināt no liepas sīkākajiem zariem. Liepas lapas ir īpaši mīkstas un patīkamas. Lapoto zaru bizes sažāvē un ziemā izmanto izmērcētas.

Skrubī labi der sēklas, kas satur visu auga spēku. Sēklas smalki samaļ un pievieno skrubim. Piemēram, diļļu un kliņģerīšu sēklām piemīt nomierinošs efekts. Ja gatavo smiltsērkšķu vai irbenes sulu, miziņas un kauliņus parasti atdala, lai paliktu tīra sula. Tās tomēr der saglabāt un izžāvēt. Der gan pirts skrubim, gan veselīgai tējai. Šādi var izmantot arī pīlādžu atlikumus.

 

logo-36

Pievienot komentāru