Ēšana, Uzturs

Kuros gurķos mazāk nitrātu

Foto - Shutterstock

Veikalos ir liela gurķu dažādība. Kuri no tiem ir nekaitīgāki veselībai nitrātu ziņā? ANTONIJA RĪGĀ

 

Nitrātu normas ir minētas Eiropas Komisijas regulā 1881/2006, ar ko nosaka konkrētu piesārņotāju maksimāli pieļaujamo koncentrāciju pārtikas produktos. Zemkopības ministrijas Veterinārā un pārtikas departamenta Pārtikas nekaitīguma nodaļas vadītāja Zane Ružāne akcentē, ka pašlaik nitrātu normas jāievēro svaigiem spinātiem (Spinacia oleracea), konservētiem, saldētiem spinātiem, zem seguma un atklātā laukā audzētiem svaigiem salātiem (Lactuca sativa), Iceberg tipa salātiem un Rukolas salātiem (Eruca sativa, Brassica tenuifolia, Sisymbrium tenuifolium), bet ne gurķiem un citiem dārzeņiem.

Zemnieku saimniecības “Meln­alkšņi” īpašnieks Juris Švarcs atzīmē: – Parasti visvairāk nitrātu satur dārzeņi, kas audzēti gada tumšajos mēnešos, t.i., stikla seguma siltumnīcās agrajos stādījumos. Vēlāk, kad saule spīd spožāk, augi sāk intensīvāk augt, un tajos vairs neuzkrājas tik daudz nitrātu. Tiem, kuri baidās no nitrātu piesārņojuma, iesaku gurķiem vienmēr mizot tumši zaļo daļu, kas atrodas pie kātiņa. Bet tas nav obligāti, jo, lai izraisītu negatīvu iedarbību uz organismu, cilvēkam jānoēd spainis gurķu, kas fiziski nemaz nav iespējams.

Pievienot komentāru