Ēšana, Uzturs

Žurnāla “36,6°C” žurnālistes degustē veselīgo maizi ar kukaiņiem. Kukulītī 70 samalti circeņi!

Sirkka liepa maize.  Foto: Timurs Subhankulovs/Latvijas Avīze

Žurnāla 36,6°C redakcijā notika neparasta pārtikas produkta degustācija: nogaršojām maizi ar mājas circeņiem (uz iepakojuma norādīts kukaiņa latīniskais nosaukums – Acheta domesticus).

Neparasto produktu no Somijas atveda kādreizējā kolēģe Aija Lulle, pelēko maizīti varējām baudīt pavisam svaigu. Degustācijas dalībnieki atzina, ka circeņmaize ir ļoti garšīga. Stipri atgādina itāļu čabatu, taču nav tik sāļa. Nekādus kukaiņu fragmentus gan maizē nemanīja – laikam tie samalti ļoti smalki. Maizei ir arī citādas piedevas, piemēram, sezama sēkliņas, tāpēc nevar apgalvot, ka starp zobiem noteikti kraukšķēja taisnspārņu gabaliņi.

Jau vēstīts, ka šāda maize ir roku darbs un to cep tikai “Fazer” ceptuvēs Somijas lielveikalos. Katrā kukulītī ir 70 samalti kaltētie circeņi.

Pastāv viedoklis, ka līdz ar iedzīvotāju skaita palielināšanos par nozīmīgu cilvēku pārtikas daļu kļūs kukaiņi un kāpuri – daudzas sugas satur pietiekami daudz proteīnu, tādēļ varētu kļūt par labu enerģijas avotu.

 

2 Komentāri

  1. Izskatās, ka šāda produkfa radīšana ir pietiekams iemesls boikotēt Fazer produkciju.
    Austrumeiropas valstīs circeņu vietā sāks pievienot kaltētus prusakus.

    1. Galvenais lai norāda uz iepakojuma patiesu informāciju- paši izvēlēsimies ko pirkt. Drīz maltajā gaļā būs arī suņu un kaķu gaļa… MURGS.

Pievienot komentāru