Ārstniecības augi, Netradicionāli

Ziedonis Kārkliņš turpina iepazīstināt ar vērtīgiem augiem. Dziednieciskās kalmes

Foto - Shutterstock

Kopā ar sertificētu pirtnieku un dziednieku Ziedoni Kārkliņu turpinām iepazīt Latvijas ēdamos savvaļas augus – iepriekš atklājām, kā iekļaut ēdienkartē dažādām vērtīgām vielām pārbagātās nātres, gārsu, pienenes, lielo dadzi un mazāk zināmo ganu plikstiņu. Šoreiz uzzināsi noderīgu informāciju par kalmju veselīgajām īpašībām un receptes šī auga izmantošanai.

Agrāk parastā kalme jeb smaržīgā kalme (Acorus calamus) Latvijā bija ļoti izplatīts un lietots augs. Šodien to ir krietni mazāk. Kāpēc? Tādēļ, ka kalmes neaug netīrās, piesārņotās, purvainās vietās. Senatnē kalmes stādīja pie ūdenskrātuvēm, no kurām ņēma dzeramo ūdeni. Ja kalmes vairs negribēja augt, tad šāds ūdens nebija lietojams dzeršanai. Sendienās sasmalcinātas kalmju saknes izmantoja dzeramā ūdens attīrīšanai un aromatizēšanai.

Kalmju dzimtene ir Indija un Dienvidaustrumu Āzija. Eiropā tās ieveda arābi, bet šobrīd kalmes ir izplatītas visā Eiropā. Kalmju saknēs ir 2-4% ēterisko eļļu. līdz 150 mg askorbīnskābes, miecvielas, glikozīdi, rūgtvielas, holīns, fitosterols, akorīns.

Kalmes ēdienkartē īpaši ieteicams iekļaut, ja ir:

  • gremošanas traucējumi (gan pazemināts, gan paagustināts skābes daudzums);
  • slikta apetīte;
  • slikta žults darbība;
  • gripa (košļā trīs reizes dienā, košļā arī citu epidēmiju laikā, lai dezinficētos);
  • galvassāpes un reiboņi;
  • disbakteriozes;
  • reimatiskās sāpes;
  • samazināta potence;
  • klimaksa periodā;
  • urīnpūšļa iekaisumi;
  • bronhu-plaušu slimības;
  • menstruālā cikla traucējumi;
  • jāuzlabo organisma attīrīšanas procesi.

Kalmēm ir daudz labu dziedniecisku, garšas un citu īpašību, tādēļ tās tiek samērā plaši izmantotas. Izmanto kalmju saknes, kuras ievāc vasaras sākumā vai arī rudenī. Lasi tālāk un uzzini, kā veselīgās kalmes iekļaut ēdienkartē.

Noderīgi padomi, kā iekļaut kalmi ēdienkartē

Ūdens sanitāres – kalmes: ieteikumi, kā veselīgo augu iekļaut ēdienkartē Foto: Shutterstock
Kaltētas un pulverī saberztas kalmju lapas un saknes pārtikā visbiežāk izmanto alkoholisko dzērienu rūpniecībā – lai aromatizētu liķierus, aperatīvus, alu, džinu, kā garšvielu zivju ēdieniem, piedevu zupām, gaļas buljoniem, tumšajām mērcēm, treknai ceptai gaļai, ceptiem kartupeļiem un dārzeņiem, sarkanajiem kāpostiem, kā arī saldajiem ēdieniem.

Kalmju lapu ievārījums

Nepieciešamās sastāvdaļas:

1 kg kalmju lapu apakšējo daļu;
700 g cukura;
300 g ūdens.
Lapas smalki sagriež un vāra cukura sīrupā uz nelielas uguns līdz gatavībai.

Ievārījums ar kalmju saknēm

Sastāvdaļas:

100 g žāvētu kalmju sakņu;
700 g jebkādu augļu vai ogu;
700 g cukura;
300 g ūdens.

Kalmju aknes sasmalcina un vāra 10 minūtes cukura sīrupā, tad pievieno augļus vai ogas un, ik pa laikam noputojot, vāra līdz gatavībai.

Kalmju sakņu sīrups

Sastāvdaļas:

100 g žāvētu kalmju sakņu;
500 g cukura;
1 l ūdens;
2 g citronskābes.
Saknes sasmalcina, pārlej ar verdošu ūdeni un atstāj diennakti ievilkties.

Tad nokāš, sajauc ar cukura sīrupu un salej pudelēs. Izmanto saldo ēdienu un dzērienu aromatizēšanai.

Kalmju sakņu sukādes

Sastāvdaļas:

1 kg nelielos gabaliņos sagrieztu kalmju sakņu;
800 g cukura;
200 g ūdens.

Kalmju saknes pāris diennaktis apvītina, izbērtas uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Tad liek katlā un vāra cukura sīrupā 10 minūtes. Pēc tam izņem no sīrupa un noliek uz plāts apžūt.

 

tasty100

Pievienot komentāru