Ēšana, Uzturs

Ūdens – arī dārzeņos un augļos

Foto - Shutterstock

Pieaugušiem cilvēkiem iesaka dienā uzņemt divarpus litrus šķidruma. Patērējamā ūdens daudzums ir atkarīgs arī no uztura. Daudzi dārzeņi un augļi ir ar ūdeni bagāti.

 

• Ar ūdeni visbagātākie ir gurķi (96,7%). Kad gribas dzert, var kādu nograuzt, var pagatavot salātus, pievienot aukstajai zupai, kefīram vai bezpiedevu jogurtam.

• Ūdens netrūkst arī ledussalātos (95,6%). Maigās garšas dēļ iecienīti salātiem un sviestmaizēm.

• Nepieciešamo ūdens devu dienai var uzņemt, ēdot selerijas kātus (95,4%). Tos var nograuzt tāpat, var ēst ar jogurta mērcīti vai iegriezt salātos.

• Iespējams, daudziem redīsi garšo labāk nekā selerija. Tad nu priecājieties – tie satur 95,3% ūdens, kā arī antioksidantus. Var ēst vienus pašus vai pievienot salātiem. Pamēģiniet šādu salātu versiju: redīsi, rīvēti kāposti, burkāni, pētersīļu zaļumi, sēkliņas, citrona sula un olīveļļa.

• Arī tomāti satur daudz ūdens – 94,5%. Ieteicami uzkodām un salātiem, garšīgi kombinācijā ar baziliku un nesāļu sieru. Labs vit­amīnu un antioksidantu avots.

• No paprikām ar ūdeni bagātākā ir zaļā paprika (93,9%), daudz neatpaliek arī dzeltenā, oranžā un sarkanā (92% ūdens). Ļoti labi noder uzkodām, kad nevar sagaidīt pusdienas, vai arī vakara maltītei.

• Drīz varēsim ēst vietējos ziedkāpostus (92,1%). Tajos netrūkst ne ūdens, ne vērtīgu uzturvielu. Var ne tikai termiski apstrādāt, bet arī sasmalcināt kraukšķīgos salātos.

• Kaut gan šķiet, ka arbūzā ir visvairāk ūdens, tā vis nav. Bet arī 91,5% nav maz, turklāt tam jāpiepluso arbūza sastāvā esošais magnijs, kalcijs, kālijs, fosfors, dzelzs un vitamīni.

• Arbūzam uz papēžiem min zemenes (91%), kas ir labs C vitamīna, šķiedrvielu, joda, kālija, magnija un vara avots.

• Lai uzņemtu ūdeni, droši var ēst greipfrūtus (90,5%) un melones (90,2%).

Pievienot komentāru