Veselam
Ārstēšana

Kuņģī dedzina un rodas grēmas! Piens ar sodu skābi kuņģī dubulto, nevis situāciju uzlabo0

Foto – Shutterstock

“Jau vairākus mēnešus nakts vidū man pēkšņi parādās nepatīkamas sajūtas kuņģī – sāpes, dedzināšana. Tādās reizēs parasti pieceļos un iedzeru kuņģa pilienus, bet, ja dedzina pārāk stipri, sajaucu pienu ar sodu – atceros, tā kādreiz darīja mana vecmāmiņa. Kļūst nedaudz labāk, taču tik un tā diskomforts saglabājas līdz brīdim, kad atkal iemiegu. Par laimi, rītos šādas problēmas vairs nav un varu mierīgi doties savās darba gaitās, vienīgi jūtos neizgulējusies. Kur meklējams nepatīkamo sajūtu cēlonis? Vai to varu novērst pašas spēkiem vai tomēr jādodas pie ģimenes ārsta un uz pārbaudēm? Vija.”

Atbild Diagnostikas centra gastroenterologs Hosams Abu Meri: “Ar vislielāko varbūtību runa ir par refluksa jeb atviļņa slimība. Tie, kuriem ir šī saslimšana, mēdz sūdzēties par dedzināšanu, atraugām, sliktu dūšu, sāpēm epigastrijā (kreisajā pusē virs nabas) un citām nepatīkamām sajūtām, kuras izraisījusi kuņģa skābe, kas var nonākt līdz barības vadam vai pat līdz kaklam. Šādas izpausmes var parādīties gan pēc ēšanas, gan tukšā dūšā, gan naktī guļot un jebkurā vecumā.

Nereti tās konstatē arī bērniem, īpaši tiem, kuri neregulāri ēd, turklāt iecienījuši gāzētus dzērienus, čipsus un citu neveselīgu pārtiku.

Ja ir tādas izpausmes kā vēstules autorei, noteikti nevajadzētu lietot pienu ar sodu, jo pētījumi pierāda, ka tas situāciju nevis uzlabos, bet tieši otrādi – skābe organismā dubultosies.

Katram, ko sākuši mocīt tamlīdzīgi simptomi, noteikti vajadzētu vērsties pie sava ģimenes ārsta vai uzreiz nākt pie gastroenterologa. Ir svarīgi problēmu neielaist, lai tā nekļūtu hroniska un neradītu komplikācijas.

Viens no izmeklējumiem, ko parasti veic šādā situācijā, ir gastroskopija, kas ar vislielāko varbūtību parāda iekaisumu. Savukārt atviļņa slimības ārstēšanā vissvarīgāk ir ievērot režīmu un diētu.

Tas nozīmē, ka cilvēkam vajadzētu pārskatīt savus ēšanas ieradumus, kā arī izvērtēt, cik regulāri viņš ietur maltīti. Ikvienam ir svarīgi ēst 3–5 reizes dienā ik pēc trim stundām, turklāt porcijai jābūt nelielai. Jāēd lēni un mierīgi. Vajadzētu izvairīties no asiem ēdieniem ar ķiplokiem, stiprām garšvielām, sīpoliem. Tāpat pilnībā būtu jāatsakās no gāzētiem dzērieniem – sākot no minerālūdens un beidzot ar šampanieti. Ja ir atviļņa slimība, nedrīkst dzert kafiju. Taču, ja tā ļoti garšo un cilvēks bez tās nevar iztikt, kā arī ja simptomi nav pārāk nopietni, kafiju drīkst dzert, bet ar vienu noteikumu – tikai pēc ēšanas.

Vēl viens būtisks noteikums – kategoriski aizliegts ēst smalkmaizītes.

Tāpat uzmanīgiem jābūt ar citrusaugļiem, nav vēlami arī āboli. Ja bez šiem augļiem nevar iztikt, tos nedrīkst ēst tukšā dūšā. Ja ar atvilni slimojošais negrib ēst vai nav laika un maltīti aizstāj ar ābolu vai apelsīnu, palielināsies kuņģa skābe un kaite saasināsies. Un vēl viens ieteikums – pēc ēšanas nedrīkst uzreiz doties gulēt vai sportot, pēc maltītes jāpaiet vismaz divām stundām.

Saistītie raksti

Paralēli diētai ārsts var izrakstīt zāles. Ārstēšanas laiks atkarīgs no konkrētā pacienta veselības stāvokļa un iekaisuma nopietnības – vienam pietiks zāles dzert mēnesi, citam to nāksies darīt trīsreiz ilgāk.

Jāņem vērā, ka atviļņa slimība parasti paasinās rudeņos un pavasaros, kad cilvēkiem mēdz būt stress no laika apstākļu maiņas, un tā sekas izpaužas kuņģa skābes palielinājumā. Tāpat stāvokli var paasināt nervozitāte un pārlieku lieli uztraukumi. Tāpēc slimniekam ir svarīgi ievērot diētu, pareizu ēšanas režīmu, gulēt noteiktu stundu skaitu un mazāk stresot.”

LA.lv