Veselam
Dzīvesveids

Ar aivu augļiem – pret vīrusiem0

Foto – Shutterstock

Jau ilgāku laiku, lielveikalā dodoties garām eksotisko augļu plauktiem, ziņkārīgi lūkojos uz skaisti dzeltenajiem aivas augļiem. Un kādu dienu nopirku pašu mazāko auglīti, lai nebūtu liels zaudējums, ja nu tas izrādītos pavisam nebaudāms.  Bet auglis bija tiešām garšīgs – kā maiga cidonija. Tiesa, tie augļi, kurus līdz šim dēvējām par cidonijām, patiesībā ir krūmu cidonijas jeb henomeles (Chaenomele japonica Lindl).  Īstās cidonijas ir aivas jeb Cydonia oblonga.

 

Uztura speciāliste INGA ŠIRINA: – Aivas ļaudīm bija zināmas jau pirms 14. gadsimta. Šiem augļu kokiem nepieciešams silts klimats, tāpēc aivas audzē Dienvideiropā, Āzijā, Āfrikā, Latīņamerikā u. c. Latvijā audzē “latviešu” cidonijas, kuras pareizāk ir dēvēt par krūmu cidonijām jeb henomelēm. Vietējās krūmu cidonijas ir radinieces aivām, un sastāva ziņā nemaz nav sliktākas. Nedaudz atšķirīga ir tikai garša un pielietojums. Jo auglis mazāks, jo vitamīni un minerālvielas tajā ir koncentrētāki. Tāpēc Latvijā audzētās krūmu cidonijas satur daudz vairāk C vitamīna, kas ir galvenais šo augļu uzturvērtības avots. Pateicoties lielajam C vitamīna daudzumam, aivas un krūmu cidonijas spēj stiprināt imūnsistēmu. Kā zināms, ziemā un pavasarī mūsu imūnsistēmai jātiek galā īpašiem izaicinājumiem – vīrusiem. Karojot ar tiem, pamazām sāk aptrūkties uzturvielas, līdz ar to ļaudis kļūst uzņēmīgi pret slimībām. Krūmu cidonijas un aivas satur arī citus vērtīgus vitamīnus un minerālvielas, piemēram, folskābi, kāliju, magniju, fosforu, kalciju. Tāpēc, lietoti uzturā, šie augļi ļoti pozitīvi ietekmē cilvēka organismu.

Krūmu cidoniju un aivu augļus bieži izmanto kulinārijā, gatavojot marmelādi, ievārījumu, kompotu, želeju, kā arī, lai uzlabotu garšu, pievieno dažādiem ēdieniem, piemēram, plovam, zupām, sautējumiem, pīrāgiem, konditorejas izstrādājumiem. Aivas un krūmu cidonijas izmanto arī, gatavojot alkoholiskos dzērienus – deserta vīnus, liķierus, brendijus. Aivas uzturā vēlams lietot arī svaigas, jo tā var uzņemt visvairāk C vitamīna. Kā zināms, termiskās apstrādes laikā C vitamīns visvairāk iet bojā.

Kritērijs, kas nosaka, cik daudz šo augļu baudīt, ir pašsajūta. Vienam otram cilvēkam aiva var šķist pārāk skāba vai cieta un radīt gremošanas traucējumus. Kā visi pārtikas produkti, arī aivas jālieto ar mēru.

Bērna ēdienkartē aiva jāievieš ļoti pakāpeniski, vērojot, kā viņš jūtas un vai nerodas veselības problēmas. Mazulim nevajadzētu dot pārāk skābu augli, tas var radīt gremošanas traucējumus. Ja izdevies iegādāties augli ar maigu garšu, no tā pagatavotu biezenīti – svaigi sarīvētu vai termiski apstrādātu – var piedāvāt jau septiņus mēnešus vecai atvasītei. Manuprāt, aiva ir labs produkts, ko bērna ēdienkartē ieviest pamazām, pievienojot pamatēdienam, piemēram, ābola vai bumbiera putriņai.

Es uzturā biežāk lietoju nevis aivas, bet vietējās krūmu cidonijas. Tās lieku pie tējas citrona vietā. Turklāt sagrieztas un apkaisītas ar cukuru tās var ilgi uzglabāt. Taču man garšo arī aivas.

 

KUR IEGĀDĀTIES?

Lielveikalā “Maxima” aivas nopērkamas par 2,79 kilogramā, “Rimi” tobrīd ar atlaidi par 2,19 (pilna cena – 2,69 eiro).

 

KO PAGATAVOT?

* Medū cepta aiva

Aivu nomizo, sagriež, izgriež viducīti. Cepešpannu iesmērē ar augu eļļu, uz tās liek aivas šķēlītes. Uz katras uzlej tējkaroti medus un uzkaisa tējkaroti cukura. Cep +180 C 15 līdz 20 min. Pasniedz sagrieztu gabaliņos, pārlejot ar sīrupu, kas radies cepšanas procesā.

* Aivas biezzupa

Saistītie raksti

1 kg aivas augļu sagriež daiviņās, liek katliņā, aplej ar ūdeni (tā, lai tas būtu 2 cm virs aivas gabaliņiem). Pievieno 200 g cukura un vāra 5 līdz 7 min. Masu sablenderē, pēc tam emaljētā traukā uz lēnas uguns vāra 5 līdz 10 min. Biezeni pasniedz atdzesētu. Var rotāt ar sēkliņām, piparmētru lapiņām u. tml.

* Cepta aiva

Aivas augli nomizo, sagriež šķēlītēs, izņem vidiņu. Pannā izkausē sviestu. Augļa šķēlītes cep no abām pusēm – pa 3 līdz 4 min no katras. Karstas kārto uz šķīvja, pārkaisa ar cukuru, kanēli un sakapātām piparmētru lapiņām. Pasniedz ar saldējumu vai putukrējumu.

/ No Marutas Goilo “pūralādes” www.draugiem.lv/

LA.lv
VE
Veselam.lv
Veselam
Psiholoģes ieteikumi, kā palīdzēt bērnam uzsākt bērnudārza un skolas gaitas
1 diena
VE
Veselam.lv
Veselam
9 ģeniālas idejas, ko pagatavot no arbūza
1 diena
VE
Veselam.lv
Veselam
Seko šiem ieteikumiem un nekad vairs neuztraucies par matu veselību
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

SK
Skaties.lv
Ekonomika
VIDEO: Alga līdz pat 10 000 eiro mēnesī. Sludinājumos atklāj, cik strauji uzlekušas algas Latvijā
7 stundas
LE
LETA
Latvijā
Slimnīca nāk klajā ar izmeklēšanā secināto par smagi piekauto krāslavieti, kurš mira slimnīcā
12 stundas
SK
Skaties.lv
Latvijā
VIDEO: “Tas ir krājies gadus divus un vairāk.” Ozolnieki lūdz novirzīt lidmašīnu ceļus
6 stundas
LA
LA.LV
Sports
Samoilovs/Šmēdiņš sasniedz pusfinālu
6 stundas
LE
LETA
Dabā
Latvijai tuvojas anticiklona centrs. Jaunākā laika prognoze svētdienai
8 stundas