Veselam
Uzturs

Auksts un veselīgs našķis visai ģimenei. Augļu sulas saldējuma recepte0

Foto – Inese Liepiņa

Vasarā daudzās ģimenēs ierasts palutināt vēderus un kādu ēdienreizi aizstāt ar saldējumu, kas palīdz ne vien apmierināt garšas kārpiņas, bet arī atveldzēties. Tomēr šodien ne vienmēr veikala plauktā atrodamais našķis būs īstais un veselīgākais variants saldai pēcpusdienai.

Uz plastmasas iepakojumiem pretim skatās uzraksti, kurus bez svešvārdu vārdnīcas retais vien spēj iztulkot, tur pat arī palmu eļļa, kurā ir daudz piesātināto taukskābju, kas paaugstina holesterīna līmeni asinīs un veicina tā izgulsnēšanos uz asinsvadu sieniņām. Medicīnā šādu parādību sauc par aterosklerozi.

Tā kā palmu eļļa ir lēta izejviela, tikai daži ražotāji atsakās to izmantot savos produktos.

No tās iekšķīgas lietošanas der izvairīties, bet jāatzīst, ka lielisku efektu var panākt skaistumkopšanā, ieziežot matos vai mīkstinot sausu sejas ādu.

Ieskatoties skaidrojošajā vārdnīcā, saldējums tiek skaidrots kā sasaldēts pārtikas produkts, ko gatavo no piena, krējuma vai no augļu sulām un biezeņiem. Tāpēc piedāvājam arī tev iepazīties ar vienu īsta un vienkārša augļu saldējuma recepti. Izmantotos augļus var variēt pēc savām sajūtām.

AUGĻU SALDĒJUMS UZ KOCIŅA

Pagatavošanas laiks: 30 minūtes

Saldēšanas laiks: 3 stundas

Sastāvdaļas

Mango biezenim ½ gatava, nomizota mango mīkstuma

¼ glāzes ananasu sulas

Banānu un zemeņu biezenim 100 g zemeņu

1 nogatavojies banāns

Kokosriekstu masai ½ glāzes kokosriekstu piena

* 2 ēdamkarotes medus vai cita saldinātāja

1 ēdamkarote bezpiedevu jogurta 1

ēdamkarote ūdens

PAGATAVOŠANA

Lai pagatavotu biezeni, visus paredzētos augļus liek traukā un sablendē. Turpretī kokosriekstu masas sastāvdaļas sajauc un vienmērīgi izmaisa. Saldējuma trauciņos liek ēdamkaroti izvēlētā biezeņa un 15 minūtes patur saldētavā. Pēc tam virsū liek kokosriekstu masu un atkal saldē. Tā turpina ar katru nākamo kārtu, līdz trauks piepildīts.

Saistītie raksti

Ievieto kociņus un atstāj saldētavā uz trim stundām. Lai saldējumu vieglāk izņemt no trauciņa, tas aptuveni piecas sekundes jāpatur siltā ūdenī.

Svaigs, gards un dabisks saldums, kas nesabojāsies vairākus mēnešus.

* Lai gan kokosriekstu piens jau sen sācis savu uzvaras gājienu arī pie mums, to joprojām iespējams iegādāties vien dažos veikalos. Tāpēc piedāvāju to pagatavot pašiem. Nepieciešams divas glāzes karsta ūdens un viena glāze kokosrieksta skaidiņu vai pārslu. Visu ber traukā un kārtīgi sablendē. Gatavo masu caur sietiņu vai marli kārtīgi nospiež. Piens ir visai krēmīgs, tāpēc pirms lietošanas tas kārtīgi jāizmaisa.

LA.lv