Veselam
Ārstēšana

Uzzinām vairāk par cukura diabētu0

Foto – Shutterstock

Nepamatota aizraušanās ar dažādām diētām sabojā vielmaiņu. Savukārt tikai retais, kam konstatē otrā tipa cukura diabētu, ir gatavs ievērot striktu diētu veselības uzlabošanai. Taču uzturam ir vislielākā nozīme, lai slimības radītais kaitējums būtu mazāks.

 

Cukurs vien nav vainīgs

No aptaukošanās cieš galvenokārt otrā tipa diabēta slimnieki. Viņu šūnās ir pārāk daudz barības vielu, un tās zaudējušas jutīgumu pret insulīnu – hormonu, kas organismā nokļuvušo cukuru pārvērš glikozē. Ja glikoze neveidojas, cukurs uzkrājas asinīs un caur nierēm kopā ar urīnu tiek izvadīts no organisma. Savukārt šūnu enerģētiskais bads izraisa diabētam raksturīgas izpausmes – samazinās ādas jutīgums, rodas sirds, asinsvadu un neiroloģiskas saslimšanas, redzes traucējumi, tūskas u.c. Diabēta hroniskās komplikācijas ir nieru, acu (tostarp aklums), perifēro nervu (veicina nedzīstošu čūlu rašanos pēdās un vēlāku amputāciju), lielo asinsvadu bojājumi sirdī (infarkts), smadzenēs (insults) un kājās.

Endokrinoloģe Inga Rezgale piebilst, ka saldumi neizraisa diabētu, taču ar veselīgu uzturu, aktīvu dzīvesveidu un medikamentiem var ne tikai uzturēt normālu cukura līmeni asinīs, bet arī nesaslimt. Risks tomēr palielinās otrā tipa cukura diabēta pacientu pirmās pakāpes radiniekiem. Ja slimo kāds no vecākiem, risks ir 40%, bet, ja diabēts ir abiem vecākiem, risks sasniedz pat 70%. Dažkārt slimība rodas pēc pārciestām vīrusa infekcijām, tostarp gripas.

Cukura diabētu sākumstadijā nevar pamanīt, tāpēc jāveic analīzes vismaz reizi gadā. Normāls glikozes līmenis asinīs ir 3,5–5,5 mmol/l. Ja rādītājs pārsniedz 7 mmol/l vai ir jebkādas aizdomas par šo slimību, jādodas pie endokrinologa. Tas ir tiešās pieejamības speciālists, un ģimenes ārsta nosūtījums nav nepieciešams.

Ēdiena indeksēšana

Pēdējā gadsimtā ievērojami mainījies cilvēku uzturs un ēšanas paradumi. Tie būtiski pasliktina situāciju, jo mūsdienu uztura pamatā ir gaļas, piesātināto tauku, rafinēto ogļhidrātu, cukura un sāls patēriņš, kas paaugstina diabēta, metabolā sindroma un hiperglikēmijas risku.

Endokrinoloģe Gita Erta uzsver, ka saslimšanu ar otrā tipa diabētu daļēji var mazināt, mainot dzīvesveidu un uzturu. To apstiprinājuši klīniskie pētījumi.

Glikēmiskais indekss (GI) ir metode, pēc kuras patlaban novērtē ogļhidrātus, pamatojoties uz glikozes līmeni asinīs trīs stundas pēc maltītes. Tā nosaka, cik strauji produktu ogļhidrāti paaugstina glikozes līmeni. Glikoze vai 50 g baltmaizes ar tās GI 100 ir salīdzināšanas standarts.

Dažādi produkti, kuros ir vienāds ogļhidrātu daudzums, atšķirīgi paaugstina glikozes līmeni asinīs. Piemēram, maize, augļu sula un makaroni satur 30 g ogļhidrātu, bet atšķirīgi ietekmē glikozes līmeni asinīs. Arī produktu kombinācija un sagatavošanas veids maina GI. Jo vairāk pārstrādāts produkts, jo augstāks šis indekss.

Lietojot uzturā produktus ar zemu GI, glikozes līmenis asinīs paaugstinās lēnāk un saglabājas vienmērīgs ilgāk – arī starp ēdienreizēm. Turklāt tas palīdz kontrolēt apetīti.

Produkti ar zemu GI ir pākšaugi, dārzeņi, griķi u.c., ar augstu indeksu – baltmaize, augļu sula utt.

Nozīmīgs aizsardzības efekts piemīt polinepiesātinātajām taukskābēm, kas ir olīveļļā, zivīs u.tml. produktos. Svarīga nozīme diabēta riska mazināšanā ir cinkam, kas atrodams riekstos un mandelēs.

 

Kā nešokēt organismu

Ja cukura līmenis asinīs strauji nokrītas zem normas, tā ir hipoglikēmija un diabētiķi var piemeklēt sirdsklauves, nervozitāte, trīce, svīšana, reibonis, miegainība vai apjukums, pat bezsamaņa. Šādu stāvokli var izraisīt medikamenti, nepiemērota zāļu deva un dzīvesveids – alkohola lietošana vai ēdienreižu izlaišana. Viena no svarīgākajām ēdienreizēm gan pieaugušajiem, gan bērniem ir brokastis, kas nodrošina organismam nepieciešamo enerģiju un stabilizē glikozes līmeni asinīs. Diabēta slimnieku uzturā jābūt 50–60% ogļhidrātu.

Saistītie raksti

Endokrinologs Ingvars Rasa ir pārliecināts, ka vajadzētu ieviest un slimniekiem ikdienā lietot t.s. diabēta pasi. Tas ļautu apkārtējiem palīdzēt, ja cukura līmenis strauji pazeminājies. Vieglas hipoglikēmijas gadījumā, kad ir tikai trīce, sirdsklauves, svīšana, nemiers, izsalkums, slikta dūša un bālums, slimnieks pats sev var palīdzēt un noteikt cukura līmeni asinīs. Vidējā un smagā situācijā ir grūti koncentrēties, apjukums, dezorientācija, muskuļu vājums, galvassāpes, krampji, bieži vien pat bezsamaņa.

 

SVARĪGI

Diabēta slimniekiem cukurs un saldumi ir atļauti (ne vairāk kā 5–15 g vienā ēdienreizē) tikai tad, ja ir normāla ķermeņa masa. Saldie dzērieni nav pieļaujami.

 

LA.lv
KB
Kristīna Blaua
Veselam
Slavens psiholoģisks tests: Izvēlies figūru un noskaidro piemērotāko profesiju 1
2 dienas
VE
Veselam.lv
Veselam
FOTO. Atzīmējot dienesta desmitgadi, godina NMPD darbiniekus
2 dienas
KD
Krista Dzidzēviča
Veselam
Arī cilvēkiem ar īpašām vajadzībām nepieciešama tuvība. Kā runāt par seksualitāti? 1
2 dienas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

VK
Vita Krauja
Kultūra
Teātris ir gaistošs mirklis. Saruna ar aktrisi Elīnu Hanzenu
Intervija 3 stundas
DT
Dace Terzena
Latvijā
Dace Terzena: Pēc labākās apziņas
3 stundas
LE
LETA
Pasaulē
Portugāles vidienē plosās plaši meža ugunsgrēki
3 stundas
LE
LETA
Latvijā
Ādažu pašvaldības bērnudārzos pirmsskolas pedagogu darba algas likmi nosaka 920 eiro
50 minūtes
LE
LETA
Pasaulē
Irānas varasiestādes liegušas iespēju sazināties ar uz kuģa aizturēto Latvijas pilsoni
4 stundas