Veselam
Dzīvesveids

Dāvanas, kas aug savvaļā: ceriņu dzēriens, skābeno augu salāti un citas unikālas receptes0

“Noteikti man paziņo, kad var vākt priežu pumpurus…” Šādu vēstuli agrā pavasarī saņēmu no paziņas Aigas. Arvien vairāk cilvēku vēlas smelt spēku dabā, apjauš, ka turpat blakus – mežā, pļavā, dīķmalā – rodams izcili vērtīgais.

Arī es pati ik gadu mācos, vācu zāļzinības pa puteksnim vien. Pagaršoju un par lielisku atzinu kļavas ziedu tēju, ko kādreiz 36,6 ºC slejās ieteica Sandra Ivbule no Kokneses. Vai neparasto želeju no egļu dzinumiem, ko gatavo augu pētniece Vaira Kārkliņa no Pāvilostas. Dzinumus novāra, nokāš, pieliek cukuru un uzbriedinātu želatīnu – spirgti zaļais deserts ir tīkami skābens, pēcgaršā jūt sveķu rūgtenumu. Pēc ziemas spēku dod arī upeņu pumpuri vai jaunās lapas, kas saspaidītas kopā ar medu un citrona sulu – šo gudrību iemācīja viedā pavāre Ineta Grēniņa.

Šīs un daudzas citas receptes bijušas kā dāvana. Pateicībā saņemtas un liktas lietā. Arī šajā pavasarī uzrunājam savvaļas augu pazinējus, lūdzot dalīties receptēs, ko ar prieku varētu ieteikt vislabākajam draugam.

Šova uzvarētājas spēks

Sarmīte Brūvere no Umurgas pagasta savulaik uzvarēja Latvijas Televīzijas šovā Īstās latvju saimnieces, kur piedalījās septiņas saimniekotājas no dažādiem novadiem. Viņas uzvaru šovā vainago 1000 eiro. Sarmītes ģimenei ir 400 briežu ganāmpulks, viņa audzē zemenes, gatavo vīnu un lasa zāļu tējas.

Sarmīti mēdz dēvēt par īstu zāļu sievu. Vaicāta par savvaļas labumu izmantošanu, viņa uzreiz klāj vaļā, ka pavasari sāk ar gārsu. Tajā ir milzu spēks, it īpaši mazajās lapiņās, kas knapi izspraukušās no zemes. Gārsu pat nevajag īpaši gatavot, skrienot garām, var noplūkt un iemest mutē. Tikpat laba ir virza, kamēr vēl nav uzziedējusi. Turklāt tā dziedina – labi noņem sāpes. Virzas zaļumus sagriež un iejauc salātos. Ja ir tādi ēdāji, kam nezāles netīk, viņus var piemānīt, ja virzu liek salātos kopā ar lociņiem, salātlapām un dabas ķiplokiem jeb lakšiem no pašu dārza.

Maizīte ar C vitamīnu

Salasa pavisam jaunas meža zemeņu lapiņas. Pavasarī tajās ir papilnam spēka un C vitamīna. Lapiņas kārto uz rudzu vai graudu maizes šķēles, kas apziesta ar sviestu vai biezpienu. Vienai šķēlei pietiek ar piecām vai sešām lapiņām. Garšo labi, turklāt lieliski spēcina!

Ceriņu dzēriens

Nogriež piecus apmēram 10 centimetru garus ceriņzarus un izdauza ar gaļas āmuru. Zara gabaliņus aplej ar 1,5 litriem vāroša ūdens un vāra 15 minūtes. Atdzesē remdenu un dzer. Ceriņu tēja izdzīs visus sārņus un mošķus, kas garajā ziemā uzkrājušies organismā.

Sešu garšu labumā

Līga Reitere ir zāļu sieva no Ventspils. Viņa pārzina dabas dziedniecisko spēku, savas zināšanas labprāt dāvā citiem. Priecājas, ka maijs ir zaļuma pārpilns, sākas ziedēšana, viss smaržo un reibina, tātad ir īstais laiks nobaudīt spēcinošo daudzveidību. Tomēr Līga brīdina – pirms vāc un lieto savvaļas augus, vajadzētu tos iepazīt, zināt, kuri ir indīgi.

Salāti ar buķeti

Vērts pagatavot salātus, kurā ir daudzveidīgu augu buķete, jo katra garša der kādai organisma vajadzībai. Salātos liek:

* 2 saujas salkano, pliekano augu (tie uzlabo elpošanu un sirdsdarbību);

* sauju skābeno augu (veicina gremošanu, palīdz redzei);

* pussauju sūro augu (labvēlīgi ietekmē nieru darbību);

* ceturtdaļu saujas sīvo augu (uzlabo seksualitāti, karo ar iekaisumu);

* šķipsniņu rūgto augu (veicina aknu darbību);

* šķipsniņu stipri smaržojošo augu (stimulē nervu sistēmas darbību).

Visu saplūkā un aizdara ar rūgušpienu vai kefīru. Es šādiem salātiem nepievienoju ne sāli, ne lokus, garšu tāpat pietiek. Sulīgumam var pierīvēt gurķi vai ābolu, iebērt kādu ogu, kas vēl palikusi saldētavā. Man vislabāk garšo, ja klāt ir avenes.

Salkanie, pliekanie augi: salātlapas, virza, akmeņlauzītes ziedi, balandas, balodenes, dilles, gaiļbiksītes, lazdas, liepas un vilkābeles lapas, māllēpes ziedi, noraga, panātres ziedi.

Skābenie: egles jaunās skujas, nātre, skābene, zaķskābene.

Sūrie: avotkrese, ķērsa, lupstājs, naudulis, pētersīlis, pērkones lapas un ziedi, plikstiņš, redīss, rukola.

Sīvie: ķiploks, ķiploksīpols, laksis, maurloks.

Rūgtie: brūklenes un miltenāja lapas, pelašķa lapiņas, ievas un vilkābeles ziedi.

Smaržaugi: mārsils, piparmētra, raudene, upenes lapas.

Kā bagātīgas pusdienas

Augu pazinēja un farmācijas doktore Vija Eniņa dabā dodas visu gadu, pat ziemā zina, kur mežā, purvā un upmalā rodami vērtīgumi. Pavasaris ir tik dāsns savā plaukšanā, ka nereti diena var būt par īsu, lai visu savāktu un izmēģinātu, ko izmantot veselības uzlabošanai, ko garšas kārpiņu lutināšanai. Vija Eniņa iesaka ikvienam izmēģināt trīs receptes, vien sastāvdaļu daudzums un attiecības jāatrod pašam mēģinot un eksperimentējot.

Pavasara lapiņas bļodā

Saplūc rasaskrēsliņa (raspodiņa), nātru un ceļteku lapas. Visvairāk raspodiņa lapu, klāt nedaudz nātru un ceļteku. Attiecības aptuveni šādas – 3 : 1 : 1. Visu blanšē aptuveni trīs minūtes, smalki sagriež vai sakapā, pievieno sagrieztus lociņus un svaigu gurķi. Aizdara ar eļļu vai sev tīkamu piena produktu – jogurtu, kefīru, rūgušpienu vai krējumu.

Sakņu zupa ar virzu

Uzvāra puslitru ūdens, tajā liek rīvētus burkānus, pētersīļa saknes gabaliņu, pēc dažām minūtēm pievieno sīki sagrieztus kartupeļus. Kad tie mīksti, ieber sauju smalki sagrieztas virzas, uzvāra, pavāra trīs minūtes. Gatavai zupai piedien nedaudz krējuma un zaļumu – dilles, pētersīļa lapiņas.

Sacepums ar vārpatu

Savāc vārpatas sakneņus – tos garos striķus, ko parasti dēvē par vārpatas saknēm –, kārtīgi nomazgā, sagriež gabalos. Tad met karstā ūdenī un novāra. Pēc tam sablendē vai samaļ gaļas mašīnā. Sakarsētā dziļā pannā liek iegūto sakneņu masu, olu un piena maisījumu. Cep cepeškrāsnī, kamēr virspusē veidojas brūngana garoziņa.

Atrast našķi dabā

Solvita Kūna no Ķeguma visa gada garumā vāc augus pļavās un mežos, gatavo no tiem eļļas izvilkumus sejai, tonikus ķermeņa kopšanai, ēteriskās eļļas, dažādus skrubjus un maskas pirtij. Solvitai patīk eksperimentēt. Maļot, beržot, tvaicējot un jaucot izbauda, kā mainās garša un smarža. Viņas moto ir: ieklausies sevī, ļaujies sajūtām un nebaidies mēģināt ko jaunu!

Protams, Solvita izmēģina savvaļas augus iemānīt arī ēdienos. Īpaši aizrāvusies ar medus un augu krustošanu.

Dabas dotās konfektes

Pavasarī, kamēr nātrītes vēl mazas, tām ir izteikti maiga garša un visvairāk vitamīnu un miecvielu. Protams, visvērtīgāk ēst svaigā veidā, taču, ja vēlas, lai vitamīni būtu pieejami arī vēlāk, vajag čakli padarboties.

Sažāvētās nātres saberž pulverī, izsijā. Pievieno samaltas sezama sēklas un kokosa skaidiņas. To visu iejauc medū – attiecības var izvēlēties pēc patikas. Piemēram, ņem pa ēdamkarotei nātru pulvera, sezama sēkliņu un kokosa skaidiņu un iejauc aptuveni pustējkaroti medus. Masu viļā bumbiņās, ko izvirpina sasmalcinātos riekstos. Viņa tās ieripina pulverī, kas gatavots no dažādiem žāvētiem augiem. Krāsu dažādībai var izmantot kanēli, sezama sēkliņas vai samaltu dzērveņu pulveri.

Līdzīgi var gatavot konfektes no priežu pumpuriem. Tos izžāvē, samaļ, izsijā caur sietiņu un pulveri sajauc ar medu. Tikai jārīkojas kokam saudzīgi – zaru galos atstāj neskartu centrālo pumpuriņu, vāc tikai tos, kas apkārt.

Liepu pumpuri medū

Salasa liepu pumpurus, pavisam nedaudz apvītina un iejauc medū. Var likt attiecībās 1 : 1. Šāds maisījums ir ļoti veselīgs un lieti noderēs pret paaugstinātu ķermeņa temperatūru.

Bērzu gardums tējai

Svaigas bērzu lapiņas samaļ un sajauc ar medu. Lai vieglāk samalt, pievieno nedaudz cukura. Labs gardums pie tējas. Veicina organisma attīrīšanu, padara možāku.

Egļu dzinumu spēks

Pavasaris ir īstais brīdis, lai iegūtu sulu no egļu jaunajiem dzinumiem, jo tie ir ļoti sulīgi. Izmanto speciālu spiedi zelmenim, taču nekas, ja tādas nav. Egļu dzinumus var sasmalcināt piestā un caur blīvu audumu izspiest zaļo sulu. Iegūst smaržīgu un dzīvības pārpilnu eliksīru, kas labi der atveseļošanās kūrei pēc ziemas.

Svaigi spiesto sulu var iepildīt saldējamos trauciņos un likt saldētavā. Tad visa gada garumā ik rītu var baudīt ar hlorofilu bagātu kokteili – zaļo ledus gabaliņu pievieno ūdenim vai sulai. Ar šāda ledus gabaliņu var notīrīt seju, tā kļūs svaiga, tīra un gluda.

Pamēģini, uzzināsi!

“Daba pati parāda, kādus augus likt galdā. Burkāns un biete vēl neaug, bet pļava un dārzmalīte jau sen zaļo. Šajā laikā vislabāk lūkot pēc savvaļas labumiem,” iesaka dīgstu un dārzeņu audzētāja, trīs bērnu mamma Ilze Lipska no Krimuldas novada.Viņas ģimene par labākajiem atzinusi trīs pagatavošanas veidus: nezāles ēst svaigas salātos; sablendēt un baudīt kā kokteili; iecept omletē, sacepumā vai pievienot sautējumam. “Esmu daudz ko nogaršojusi, bet par lielisko savvaļas piecnieku atzīstu balandu, gārsu, nātri, pieneni un virzu. Balanda ir tik brīnišķīga, ka pat mēģināju ievākt sēklas, lai audzētu pati, tomēr īsti neizdevās, pārāk sīkas sēklas. Pētīju ārzemju katalogus, lai iegādātos, taču izrādījās nesamērīgi dārgas. Balanda patiks, ja garšo lapu salāti. Pagājušā pavasarī dēls plūca zirņu dīgstus un spinātus, nevilšus pagaršoja blakus augošās balandas lapiņu. “Tā ir vēl gardāka nekā zirnīši!” viņš iesaucās. Nātre ir īsts spēka avots. Visi zina, ka tā der zupai, bet tikpat labi garšo pesto vai kokteilis. Kādu dienu aprīļa sākumā domīgi ierunājos – nez vai nātres jau izaugušas… Dēls, viņam ir seši gadi, uzreiz aši pavēstīja: ir, bet vēl mazas! Izrādās, viņš katru dienu iet skatīties, jo ļoti kārojoties. Gārsa ir garšīga tikmēr, kamēr lapas vēl tūtiņās. Ja regulāri pļauj dārzu, jauno gārsu var ēst visu vasaru. Daudziem pret šo augu ir aizspriedumi, jo visu mūžu nīdējuši kā nešķīstu nezāli. Taču vajag pagaršot. Ja nepamēģināsi, neuzzināsi! Un vēl nevajag nobīties, ja, nogaršojot kādu nezāli, tā nepatīk. Der mēģināt vēlreiz.”

Zupa vai kokteilis ar gārsu

* krietna sauja gārsas

* tikpat daudz spinātu

* 2 nelieli gurķi

* avokado

* puse paliela ābola

* pusglāze ūdens

Visas sastāvdaļas sablendē. Ja vēlas, to var saukt par auksto zupu un ieliet šķīvī, izrotāt ar zaļumiem. Var arī dēvēt par kokteili un dzert no glāzes. Starp biezzupu un kokteili taču nav lielas atšķirības.

Dzēriens, kas nekož

* krietna sauja mazo nātrīšu

* ābols

* ūdens pēc patikas

Saistītie raksti

Sagriež ābolu gabaliņos un blendē kopā ar nātrītēm, pamazām pievienojot ūdeni, kamēr iegūst sev tīkamo konsistenci. Nevajag baidīties – jaunās nātres vēl ir tik maigas, ka sablendētas nemaz nekož mēlē. Var eksperimentēt arī ar citiem augļiem, piemēram, mango, vai likt saldētas ogas.

Balandas pie ugunskura

* jaunās balandas

* redīsi

* gurķis

* riekstu eļļa

* mazliet citrusu, mango vai cita laba etiķa, var izmantot balzametiķi

Saplucina balandas, sagriež redīsus un gurķi, var pievienot tīkamos zaļumus vai salātus. Uzpilina eļļu un etiķi (parastais gan nederēs!). Šādi salāti lieliski garšo kopā ar ugunskurā ceptiem kartupeļiem.

 

LA.lv