Veselam
Dzīvesveids

Dīgsti – uztura bagātinātāju vietā0

Foto – Shutterstock

Lai mundruma atgūšanai aptiekā nevajadzētu pirkt vitamīnus, tos var aizstāt ar mājās audzētiem dīgstiem.

 

* Dīgsti ir ļoti vērtīgi un tos ir svarīgi iekļaut ēdienkartē, jo, pateicoties tiem, uzņemam A, B1, B2, B6, B12, C, D un E vitamīnus, tādas minerālvielas kā dzelzs, kālijs, magnijs, kalcijs, cinks, mangāns, varš, kā arī šķiedrvielas un aminoskābes. Šīs vielas palīdz normāli funkcionēt organismam, stāsta uztura speciāliste ANNA NIKOLAJEVA.

* Dīgstu uzturvērtība vairākas reizes pārsniedz izaugušu dārzeņu vai graudaugu uzturvērtību.

* Ļaudis, kuri ikdienā lieto uztura bagātinātājus, tos var aizvietot ar dīgstiem. Asnu izdzīšanas laikā aktivizējas enzīmi, kas uzlabo gremošanas procesus. Dīgšanas posmā ievērojami palielinās bioloģiski aktīvo vielu, vitamīnu un minerālvielu daudzums un antioksidantu aktivitāte. Apēdot aptuveni 100 gramus diedzētu Ķīnas pupiņu, organisms uzņem gandrīz trešdaļu no dienā ieteicamās C vitamīna devas. Dīgstu iekļaušana uzturā var uzlabot sirds un asinsvadu sistēmas stāvokli, ka arī veicināt cilvēka garīgās spējas un stabilizēt nervu sistēmu.

* Mājas apstākļos var audzēt jebkuras sēklas – redīsu, rukolas, sinepju, kressalātu, krešu, saulespuķu, kāpostu, sīpolu, brokoļu u. c. No graudiem – kviešus, miežus, rudzus, auzas. No pākšaugiem – zirņus, lēcas.

* Svarīgi izvēlēties sēklas ar labu dīdzību. Ja tās drīz nesadīgs, var sākt bojāties. Labākā temperatūra diedzēšanai ir 20 līdz 25 grādi. Trauku ar dīgstiem nedrīkst novietot caurvējā.

* Arī mana ģimene dažkārt mājās audzē dīgstus, stāsta uztura speciāliste Anna. Pirmajam eksperimentam izvēlējāmies redīsu un zirņu sēklas, vēlāk arī kviešus. Vispirms sēklas (graudus, pākšaugus) jāsašķiro. Nevērtīgās vai bojātās neizmanto. Pēc tam tās noskalo un uz 5 līdz 10 stundām atstāj aukstā ūdenī, lai nobriest. Ūdeni nolej un traukam pāri novieto otru trauku, jo tumsā dīgšanas process norit ātrāk. Vēl ērtāk šim nolūkam ir izmantot speciālo audzēšanas kameru. Sēklas turpina turēt aizvērtā traukā vai kamerā, līdz tās sadīgst. Lai nodrošinātu mitrumu, vienu vai divas reizes dienā noskalo. No sēklu ievietošanas traukā līdz sadīgšanai atkarībā no izvēlētā auga šķirnes paiet divas līdz astoņas dienas.

* Kvieši un lēcas izdīgst visātrāk – divu līdz trīs dienu laikā –, bet redīsu un sinepju kreses – četru līdz piecu dienu laikā. Dīgšanas laiku ietekmē arī tas, cik regulāra ir apkope, kā arī tas, kādi ir klimatiskie apstākļi. Jāpatur prātā, ka svarīgi ir ievērot katra konkrētā auga audzēšanas prasības.

* Dīgstus var audzēt arī dobē. Traukā ieber zemi, mazliet piespiež un pāri bagātīgi pārkaisa sēklas. Ar zemes kārtu jāpārklāj tikai zirņi, pārējās sēklas lai paliek augsnes virspusē. Pēc tam kārtīgi aplaista, tomēr lūkojas, lai sēklas neslīkst ūdenī. Lai sēkliņas ātrāk sadīgtu, traukam pāri pārklāj mitru audumu (der arī avīze vai pārtikas plēve, kurā sadurti caurumiņi). Dobi novieto gaišā vietā. Ar nelielu ūdens daudzumu laista divas reizes dienā. Asnus nogriež un pievieno ēdienam, kad tie sasnieguši 5 līdz 7 cm garumu.

* Ja laika trūkuma dēļ ar dīgstu audzēšanu mājās nesanāk nodarboties, tos var iegādāties veikalos un ar tiem papildināt ne tikai salātus, zivju vai gaļas ēdienus, zupu, sautējumu, omleti, biezpienu, bet arī brokastu musli, putru, jogurtu, smūtiju, augļu kokteili. Tos var pievienot arī svaigi spiestai sulai, likt uz maizītes vai iebērt sauju mutē. Garšas ziņā pikantāki ir sinepju dīgsti, tāpēc tie vairāk sader ar dārzeņu zupām un sautējumiem, bet redīsu dīgsti – ar biezpienu.

Saistītie raksti

* Ja garšo, var apēst ne tikai dīgstu, bet arī sēklu. Jo asns mazāks un tuvāk sēklai, jo vitamīniem un minerālvielām bagātāks.

* Ja šķiet, ka dīgsti ir zaudējuši kraukšķīgumu, tos uz 10 minūtēm iemērc aukstā ūdenī.

* Dīgsti ir izmantojami tikai svaigi, tos nedrīkst saldēt. Asnus sasaldējot, ledus kristāli saplēš šūnu apvalkus. Pēc atkausēšanas no tiem paliek pāri tikai putrveidīga masa.

LA.lv