Veselam
Dzīvesveids

Enerģijas lādiņš sagurušajiem no svaigi spiestām sulām. Kura ir labākā kombinācija un kur noder biezumi?1


Ķirbju – ābolu – smiltsērkšķu sula
Ķirbju – ābolu – smiltsērkšķu sula
Foto – Aija Geida

Svaigi spiestas sulas ir lielisks enerģijas lādiņš tiem, kam noguruma dēļ grūti sākt dienu vai sagaidīt darba dienas vakaru. Kad klasiskā apelsīnu, burkānu vai biešu sula apnikusi, laiks ļauties neparastākām garšas kombinācijām.

Uztura speciālisti aicina rīkot sulu kūres. Tas nozīmē, ka reizi dienā lieto viena veida sulu vai 7–10 dienas veido sulu kombināciju un pēc tam ievēro tikpat ilgu pārtraukumu. Ja vēlas sajust enerģijas pieplūdumu, šādas kūres laikā tas izdodas. Savukārt, ja tikai reizēm iemalko pa glāzei sulas, iedarbība nav jūtama. Nav arī ieteicams dzert vairākus litrus veselīgo kokteiļu, jo kārotā enerģijas un spēka pieplūduma vietā tas var izraisīt veselības traucējumus, ja sula ir pārāk skāba, asa vai kā citādi organismam nepieņemama.

 

Mazliet citāda burkānu sula

Lai organismā uzsūktos taukos šķīstošais A provitamīns, burkānu sulai noteikti vajadzētu pieliet nedaudz eļļas (pietiks ar pustējkaroti) un pēc tam rūpīgi samaisīt. Burkānu sula palīdz uzlabot aknu darbību, acu veselību, ādas izskatu. Šī sula garšos citādi, ja tai pievienos ingvera sakni. Glāzei sulas vajadzēs četrus lielus burkānus un 1,5 cm ingvera saknes. Izspiež sulu, pievieno tējkaroti kvalitatīvas olīveļļas, samaisa un izdzer.

 

Biešu sulu grūti iedzert

Daudzi, uzzinot par biešu sulas spēju attīrīt organismu, uzlabot asinssastāvu, ja ir problēmas ar dzelzs uzsūkšanos un hemoglobīna sastāvu, mēģina to lietot, bet garša nav īpaši patīkama. Tāpēc rekomendē bietes spiest kopā ar citronu – tad sulu varot dzert uzreiz, turklāt tā vairs neesot šķebinoši salda, un organismā daudz labāk uzsūcoties dzelzs. Sulu spiedē izspiež divas lielas bietes un veselu citronu, kas pārgriezti uz pusēm vai smalkāk, un iegūst trīs porcijas sulas. Tas šķiet pavisam cits dzēriens, pat garšīgs! Bietes labi sader arī ar āboliem vai burkāniem – specifiskā garša šajā gadījumā samazinās, bet nepazūd, kā tas ir kombinācijā ar citronu.

Interesants un gards kokteilis ir no bietēm, seleriju kātiem, bumbiera un ingvera. Šim nolūkam vajadzēs vienu vidēji lielu bieti, divus selerijas kātus, pusi sulīga bumbiera un centimetru garu ingvera sakni. Izspiež sulu un dzer uzreiz.

! Biešu sula var izraisīt asinsvadu spazmas, tāpēc reizēm pat noreibst galva. Pie šīs sulas jāpierod pamazām, daudzumu pakāpeniski palielinot.

Galerijas nosaukums

 

Kombinācija ar āboliem

Daudzviet var iegādāties vietējos ābolus, kas lieliski noder kokteiļiem un labi atšķaida stipras sulas, piešķirot tām sald­skābu akcentu.

Daudz vitamīnu un antibakteriālu vielu, kas palīdz izārstēties no saaukstēšanās un urīnceļu infekcijām, ir sulā, kas iegūta no viena ābola, sarkanā greipfrūta un 50 g dzērveņu. Ja āboli ir skābi, sulai var pievienot tējkaroti medus.

Vērtīga un garšīga ir sula, kas izspiesta no diviem burkāniem, ābola, neliela bumbiera un puscitrona.

 

Zelta oga − ķirbis

Ķirbja sula ir viena no vērtīgākajām, to ieteicams lietot regulāri, jo tajā ir teju visas minerālvielas un vitamīni, kas ikdienā nepieciešami organismam, turklāt ļoti sabalansētā formā. Tīra ķirbju sula daudziem šķiet negaršīga, tāpēc var gatavot kokteili no 1/2 glāzes ķirbju sulas, 1/4 glāzes ābolu un apelsīnu sulas (viens vidējs ābols un apelsīns). Otrajam variantam proporcijas ir tādas pašas, bet apelsīnu sulas vietā pielej smiltsērkšķu sulu.

! Lai ķirbju sulai būtu citāda garša, var pievienot šķipsniņu malta kanēļa.

 

Padomi

• Gatavojot svaigi spiestu sulu kokteili, izmanto vismaz 50% viena dārzeņa vai augļa un 20–25% pārējo sastāvdaļu.

Saistītie raksti

• Gatavojot kokteiļus no mīkstiem un cietiem augļiem vai dārzeņiem, sulu spiedē pārmaiņus liek mīkstos un cietos, piemēram, vienu kivi, tad ābolu, pēc tam atkal kivi utt. Cietie augļi labi iztīra mikrofiltru, kas no mīkstajiem aizķep.

• No biezumiem var gatavot dārzeņu kotletes, frikadeles, tos pievienot zupai, sautējumam, kā arī dažādām mīklām. Tajos ir daudz šķiedrvielu, kas normalizē zarnu darbību.

• Vislabāk svaigi spiestu sulu izdzert 20 minūšu laikā, jo ar katru minūti tās vērtība zūd.

 

LA.lv