Veselam
Dzīvesveids

Ievārījums, ko var ēst diabētiķis0

Foto – Shutterstock

Ievārījums bez cukura − tāda nav!

Man ir otrā tipa cukura diabēts, bet ļoti gribas vārīt ievārījumus. Vai cukura vietā drīkst izmantot saldinātājus? ILZE SABILĒ

Labā ziņa ir tā, ka arī otrā tipa cukura diabēta pacients drīkst uzņemt cukuru, un nav tā, ka šī saldviela pilnībā ir aizliegta. Vēl viena laba ziņa – ievārījums satur mazāk cukura un ietekmē cukura līmeni mazākā apjomā nekā medus, kas ir tīrs cukura jeb glikozes–fruktozes koncentrāts. Taču diabētiķim ievārījumu uzturā vajadzētu stingri dozēt.

Ievārījumā ir cukurs, tautas valodā saukts par augļu cukuru jeb fruktozi, kas ir augļu un ogu dabiska sastāvdaļa. Fruktoze cukura līmeni nepaaugstina, bet vairāku citu īpašību dēļ otrā tipa cukura diabēta pacientam tā nav ieteicama. Izpētīts, ka fruktozes vielmaiņas dēļ paaugstinās urīnskābes līmenis asinīs, kas veicina podagras un nierakmeņu attīstību, veicina aptaukošanos, sirds un asinsvadu slimības, vēzi, nealkohola taukainās aknu slimības attīstību. Pārmērīga fruktozes uzņemšana palielina gan triglicerīdu, gan ļoti zema blīvuma lipoproteīnu holesterīna koncentrāciju asinīs. No fruktozes veidojas pieradums un atkarība. Lielā daudzumā fruktoze traucē sajust sātu.

Diennaktī drīkst uzņemt līdz 25 g fruktozes. Simt gramos ievārījuma jeb aptuveni trīs ēdamkarotēs ir 19–27 g fruktozes, medū – 37 g! Mazāk tās ir mellenēs un avenēs, visvairāk tieši mūsu rudens veltēs – vīnogās, ābolos, bumbieros, arī ķiršos un banānos.

! Ja uzturā nepārsniedzat ievārījuma devas, vāriet to pēc savas iemīļotās un pārbaudītās receptes!

Kā pagatavot diabētisko ievārījumu

Ja tomēr kārojas daudz ievārījuma, jāķeras pie eksperimentiem virtuvē un jārada savs mazāk salds našķis.

! Vienā tējkarotē ierastā ievārījuma ir aptuveni 50 kilokaloriju, diabētiskajā – aptuveni 10.

Ievārījums bez cukura nav iespējams, jo paši augļi un ogas satur cukuru, tāpēc jācenšas gatavošanas laikā pievienot mazāk cukura.

• Ievārījumu var saldināt ar stēviju.

• Ar samazinātu cukura daudzumu būs visi ievārījumi, kuros izmantotas augļu sulas, to koncentrāti vai saldinātājs ir lietots 50 : 50 ar cukuru.

• Lietot cukura vietā medu nav jēgas, jo šis bišu produkts satur vairāk glikozes–fruktozes nekā galda cukurs jeb saharoze.

• Nav ieteicams ievārījuma un jebkura ēdiena saldināšanai ņemt sintētiskos saldinātājus (piemēram, aspartāmu), kaut gan tie cukura līmeni asinīs neietekmē. Taču šie saldinātāji nav veselīgi un slimību var pat saasināt.

Izmantojot tikai saldinātāju, ievārījums būs maigs, ar tumšāku krāsu un noteikti šķidrāks nekā ierastais ievārījums. Garšu lieliski uzlabo laima sula (upenēm, mellenēm) vai citrona sula (visām pārējām ogām) un citrona miziņa, kanēlis. Ievārījuma garšu var pieslīpēt ar to pašu augļu vai ogu sulu vai koncentrātu. Jebkurā gadījumā, lai garšotu pieņemami, jāeksperimentē, lai nonāktu līdz sev pieņemamajam saldumam un garšu niansēm.

Konsistences uzlabošanai jāliek klāt pektīns vai želatīns. Arī Latvijā veikalos var nopirkt bezcukura pektīnu. Pektīnvielām bagāti ir āboli, jāņogas, plūmes – to piedeva labi sarecina ievārījumu.

Ja ievārījuma vārīšanas process bijis sterils – rokas tīras, ogas nomazgātas, kārtīgi izvārītas, burciņas un vāciņi pienācīgi sterilizēti un aizvākoti –, ievārījums, iespējams, glabāsies tikpat ilgi kā ar parasto cukuru gatavotais.

Kas jāievēro diabētiķiem

• Vārot ievārījumu, izmantojiet ievārījuma cukuru, jo tā vajag mazāk, bet rezultāts ir tikpat labs.

• Neēdiet daudz iecienītā ievārījuma – trīs tējkarotes dienā veselībai nekaitēs, bet tikai pēc normālas ēdienreizes, nevis tukšā dūšā.

• Baudiet to kopā ar rupjmaizi, nevis baltmaizi. Arī graudu maize lielākoties ir maskējusies baltmaize.

• Tējā izšķīdināts ievārījums (upeņu zaptīte ar karstu ūdeni) ļoti ātri paaugstina cukura līmeni asinīs un neder diabēta pacientam.

Ogu ievārījuma recepte

• 1 kg zemeņu (melleņu, aveņu)

• 200 ml vīnogu sulas

• 2 tējkarotes citrona sulas

• 2 tējkarotes želatīna

• ½ tējkarotes citrona miziņas

Ievārījumu vāra, kā ierasts. Želatīnu uzbriedina ūdenī un piejauc ievārījumam, kad tas gatavs. Lai saprastu, kāda būs gatava ievārījuma konsistence, mazu porciju ievārījuma ieliek ledusskapī un vēro, vai saželē.

LA.lv