Veselam
Dzīvesveids

Īpaši veselīgi produkti, ko jaunajā gadā beidzot ieviest savā uzturā 0

Foto – Shutterstock.com

Brokoļi

Foto no LA arhīva

Ja šogad plāno ieviest izmaiņas savā dzīvesveidā un nomest kādu lieku kilogramu, sāc ar ēdienkartes pārlūkošanu! Šai sakarā tev lieti noderēs ekspertu ieteikumi par produktiem, ko beidzot obligāti ieviest savā uzturā to vērtīgo īpašību dēļ!

Brokoļi ne tikai lieliski garšo, bet tiem piemīt virkne veselībai vērtīgu īpašību – piemēram, spēja novērst ļaundabīgu audzēju attīstīšanos. Tāpat tajos ir augsts uzturvielu daudzums, tomēr brokoļi ir vieni no diētai draudzīgākajiem produktiem. Pagatavo tos tvaicētus vai viegli apceptus – ēd tāpat vai baudi kopā ar gaļas un zivju produktiem. Lai labi garšo!

Kreses

 

Foto – Shutterstock.com

Pērnajā gadā veikti pētījumi ļāvuši secināt, ka kreses ir viens no vērtīgākajiem zaļumiem starp visiem augļiem un dārzeņiem, kā arī tās efektīvi cīnās pret krūts vēzi.

Līčijas

Foto – Shutterstock.com

Līčijas augļi, kas nāk no Ķīnas un ko mēdz dēvēt arī par “ziepju ogām”, satur ļoti daudz kālija un vitamīna C, kā arī tās mazina organismā esošos iekaisumus. Uzturā tās vari lietot gan svaigā, gan konservētā veidā, izmantojot tikai augļa mīkstumu – cietais apvalks nav ēdams.

Kaperi

Foto – Shutterstock

Kaperi ir krūmauga Capparis spinosa ziedu pumpuri. Tie samazina paaugstinātu asinsspiedienu, kā arī uzlabo gremošanas procesus, tāpēc īpaši ieteicami kombinēšanai ar gaļas ēdieniem. Tāpat tie, kā apgalvo speciālisti, novērš ļaundabīgu šūnu veidošanos organismā.

Rozmarīns

5. Jēra gaļas cepetis labi sader ar sāli, pipariem (Rūdolfs lietoja piecu piparu maisījumu), rozmarīnu, timiānu un ķiplokiem, kā arī ar koriandru un piparmētrām.
Foto – Anda Krauze

Dabisku garšaugu pievienošana ēdienam ir apsveicama, jo īpaši tāpēc, ka daži no tiem ir patiesi vērtīgi veselībai. Piemēram, rozmarīns mazina diabēta un Alcheimera slimības attīstīšanās risku, kā arī novērš kancerogēno vielu, kas rodas gaļas cepšanas laikā, ietekmi uz organismu. Tāpat tas uzlabo arī kognitīvās sējas, apgalvo eksperti.

Kokosriekstu milti

Foto – Shutterstock.com

Kokosriekstu miltos ir augstākais šķiedrvielu un zemākais glikēmiskais indekss, kā arī tie ir īpaši draudzīgi cilvēkiem ar lieko svaru un diabēta slimniekiem.

Ciedru rieksti

Foto – Shutterstock.com
Saistītie raksti

Ciedru rieksti lieliski mazina apetīti, ļoti ātri radot sāta sajūtu, tāpēc ir lieliska piedeva gan uzkodām un salātiem, gan pamatēdieniem. Tie nesatur holesterīnu, toties ciedru riekstos ir ļoti augsts olbaltumvielu daudzums.

 

LA.lv