Veselam
Uzturs

Kā atteikties no sāļa našķa0

Foto: Shutterstock

Lasītājs jautā: “Man vakaros pēc darba ļoti kārojas kaut ko sāļu, pārsvarā izvēlos dažādus neveselīgus ēdienus, piemēram, čipsus un citas sāļās uzkodas. Ikdienā ēdu dārzeņus, augļus, lietoju piena produktus, dažreiz rīsus vai griķus. Gaļu lietoju ļoti reti. Mana ēdienkarte laikam ir visai vienveidīga, taču jūtos labi. Varbūt man trūkst kādu uzturvielu, tādēļ gribu našķēties? Kā atturēt sevi no sāļām uzkodām vakaros?”

 

Vakaros gribas našķēties divu iemeslu dēļ – vai nu dienas laikā bijušas nepilnvērtīgas maltītes, vai arī vienkārši māc garlaicība,” uzskata uztura speciāliste Eva Kataja.

Ja iemesls ir garlaicība, tad ir visai vienkārši – jāatrod veids, kā sevi izklaidēt citādi. Savukārt, ja iemesls ir dienas laikā pārāk mazs uzņemtās enerģijas un uzturvielu daudzums, tad būtu svarīgi apmeklēt uztura speciālistu, lai sakārtotu ēdienkarti.

Var sākt ar to, ka vakarā pēc darba pagatavo un notiesā kārtīgu otro ēdienu, piemēram, maltīti no graudaugiem, dārzeņiem un piena produktiem vai kādu gaļas ēdienu. To vajadzētu gatavot ar sāli un spēcīgākām garšvielām, kas pašam ir tīkamas. Tas nedaudz slāpēs vēlmi pēc sāļām uzkodām.

 

Saistītie raksti
LA.lv