Veselam
Uzturs

Kā pagatavot savvaļas garšvielu? Līgas Reiteres recepte0

Foto: Shutterstock

Savulaik žurnālā 36,6 °C lasīju par garšvielu maisījumu, ko savāc pļavā. To stāstīja interesantā zāļu sieva Līga Reitere. Esmu to žurnālu pazaudējusi. Vai varat uzrakstīt vēlreiz, kā īsti ir jādara? Tādu jautājumu saņēmām no kādas lasītājas.

Šo savvaļas garšaugu maisījuma recepti augu pētniece Līga Reitere izmanto jau daudzus gadus, no viņas to pārņēmis ne viens vien cilvēks.

Svarīgākais – izmanto augus ar dažādu garšu: skābenu, saldenu, rūgtenu, sūru. Augus vāc ziedošus, tādēļ vērīgi jālūko, lai nenokavētu, kad katrs sāk ziedēt.

Liekot kopā dažādus savvaļas augus, katru ar savu garšu, veidojas interesanta buķete, kas lieliski papildina ēdienu, vairo enerģiju un spēku, ko šāds uzturs var dot cilvēkam.

Līga plūc ziedošu ganu plikstiņu un tīruma nauduli, maura vai blusu sūreni, skābenes un rabarbera ziedus, pērkoni vai zvēreni, piparmētras un mārsila vai raudenes ziediņus.

Viss nezied reizē, tādēļ Līga vajadzīgo vāc pamazām, sasien saišķīšos un pakarina žāvēties. Kad viss iecerētais savākts, sāk gatavot maisījumu.

Izkaltētos saišķīšus pa vienam liek lina maisiņā un berž, kamēr viss labums nobirst.
Saistītie raksti

Tad augu birzumus izsijā caur sietu un saber kopā lielā bļodā un vienmērīgi sajauc. Var vēl visu samalt kafijas dzirnaviņās, ja vēlas, lai garšvielu pulveris būtu smalkāks.

Savvaļas garšvielu var izmantot ļoti dažādi, pēc patikas: iekaisīt zupā vai mērcē, pievienot gaļai vai salātiem. Var pa šķipsnai iejaukt kefīrā un izdzert.

LA.lv