Veselam
Uzturs

Kādu pienu izvēlēties, ja govs pienu nedzer?0

Foto: Shutterstock

Lasītājs jautā”“Mana meita nedzer parasto pienu. Bet piena produkti taču vajadzīgi organismam, lai saņemtu kalciju! Meita uzskata, ka viņa dzer mandeļu un citu riekstu pienu un ar to pietiek. Vai riekstu piens satur pietiekami daudz kalcija?”

 

Uztura speciāliste Liene Sondore skaidro, ka rieksti, protams, ir svarīga uztura sastāvdaļa. Tie satur gan īpaši vērtīgās polinepiesātinātās omega- taukskābes, mononepiesātinātās taukskābes, gan vitamīnus un šķiedrvielas, ir arī antioksidanti, E vitamīns.

“Der paturēt prātā, ka riekstu dzēriens – to nav pareizi saukt par pienu, jo piens ir tikai zīdītāju dots – tomēr ir pārstrādāts produkts. Nereti riekstu dzērienus bagātina ar vitamīniem un minerālvielām. Tas jāskatās uz iepakojuma. Jā, riekstu dzērieni satur vērtīgas uzturvielas, bet labāk ir mieloties ar veseliem riekstiem,” uzsver Liene Sondore.

Tomēr arī ar riekstu ēšanu aizrauties nevajag, jo tie bagātīgi satur kalorijas, piemēram, 100 gramos lazdu riekstu ir 644 kcal, zemesriekstos 520 kcal, mandelēs 583 kcal. Dienā pietiek ar 30–50 gramiem riekstu.

Uztura speciāliste uzsver, ka rieksti un no tiem gatavoti dzērieni patiesi satur kalciju, tomēr ne tik daudz, cik nepieciešams.

Cilvēkam dienā jāuzņem 1000 mg kalcija. Tik daudz kalcija satur glāze piena vai šķēle siera. Bet kā ar riekstiem un sēklām? Izrādās, visvairāk kalcija ir magoņu sēklās, – 100 gramos ir 1460 mg, arī sezama sēklās – 100 gramos 783 miligrami.

Nereti cildina ciedru riekstus, jo tie esot īpaši bagāti ar olbaltumvielām un kalciju, tomēr 100 gramos ciedru riekstiņu ir tikai 12 mg kalcija un 13 g olbaltumvielu.

Turklāt der zināt, ka arī citi produkti satur kalciju, piemēram, 100 g brokoļu ir 58 mg kalcija.

Saistītie raksti

“Ja tomēr nevēlas dzert govs pienu, vislabākā izvēle ir sojas pupiņu dzēriens, kas olbaltumvielu ziņā ir līdzvērtīgs govs pienam. Glāzē sojas piena ir ap 8 g olbaltumvielu. Savukārt 100 g sojas pupiņu ir 200 mg kalcija, tātad visai daudz.

Ja riekstu dzērienu gatavo mājās pats, svarīgi to neizkāst un biezumus neizmest, jo tā zaudējam visu labumu. Es pati gatavoju Indijas riekstu dzērienu un lietoju to ar visiem biezumiem. Šādi uzņemu kalciju, kāliju, dzelzi, fosforu, E vitamīnu, selēnu un daudz cita vērtīga. Ieteikums – ēdam visu un ar mēru, jo nav viena brīnumprodukta!”

 

 

LA.lv