Veselam
Uzturs

Kas un kā kontrolē kaitīgās transtaukskābes mūsu produktos 16

Foto – Shutterstock

Esmu dzirdējis, ka no jūnija produktus vairs nevar pārbāzt ar kaitīgajām transtaukskābēm, kas bojājot mūsu asinsvadus. Kurš kontrolēs, vai nav pārsniegts pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikā? Par cik pieļaujamā norma tagad ir samazināta? VALDIS G. JELGAVĀ

Transtaukskābes pārtikas ražošanā tiek izmantotas jau gandrīz simt gadu, tas nav jaunums, bet tikai pēdējos gados ir atklāta to negatīvā ietekme uz veselību – pārmērīga šo taukskābju lietošana var izraisīt sirds un asinsvadu slimības, vēzi, diabētu, aptaukošanos un pat atstāt negatīvu ietekmi uz grūtniecību un bērna attīstību. Ir pētījumi, kas apstiprina transtaukskābju ietekmi uz holesterīna līmeni asinīs, – tās paaugstina tā sauktā sliktā jeb zema blīvuma holesterīna līmeni un samazina labā jeb augsta blīvuma holesterīna līmeni.. Pasaules Sirds federācija norāda saistību starp regulāru transtaukskābju uzņemšanu un sirds un asinsvadu slimību attīstību. Risks nomirt ar sirds un asinsvadu slimībām palielinās, ja ikdienas uzturā transtaukskābes ir vairāk par 2% no dienā uzņemtās enerģētiskās vērtības. Galvenā problēma, kāpēc Latvijā jāierobežo transtaukskābju daudzums pārtikā, ir tieši augstā saslimstība un mirstība ar sirds un asinsvadu slimībām.

Kā skaidroja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pārtikas izplatīšanas daļas vadītāja Tatjana Marčenkova, MK Noteikumi par maksimāli pieļaujamo transtaukskābju daudzumu pārtikas produktos tika pieņemti jau 2016. gadā, un ražotājiem bija dots divu gadu pārejas posms, lai sagatavotos šiem ierobežojumiem. Šā gada jūnijā stājās spēkā ierobežojumi transtaukskābju daudzumam uzturā. Speciāliste uzsver, ka tas attiecas ne tikai uz mūsu valstī ražoto produkciju, bet arī ievesto pārtiku. No PVD puses tiks kontrolēta pārtika, kuras sastāvā ir transtaukskābes, kas radušās šādos pārtikas ražošanos tehnoloģiskajos procesos:

>> hidrogenējot eļļu,

>> spiežot eļļu augstā temperatūrā,

>> pārtikas produktus cepot un karsējot eļļā,

>> cepot un grilējot taukus saturošus pārtikas produktus.

Izlases kārtībā tiks pārbaudīti arī augu eļļu saturoši un dzīvnieku izcelsmes produkti, piemēram, pusfabrikāti, dažādi gaļas un zivju produkti, gatavās pankūkas, un citi produkti, kas tiek atkārtoti cepti un grilēti. No pārbaudēm atbrīvoti dzīvnieku izcelsmes tauki un produkti, kuru sastāvā transtaukskābes radušās dabiski un nav pievienotas pārtikas ražošanas procesā. Transtaukskābju maksimāli pieļaujamās normas attiecas gan uz veikalos nopērkamajiem pārtikas produktiem, gan sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumu piedāvājumu.

“No šā gada jūnija maksimāli pieļaujamais transtaukskābju daudzums pārtikas produktos nedrīkst pārsniegt 2 gramus uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma,” klāsta T. Marčenkova. Izņēmums ir produkti, kuriem tauku saturs ir mazāks par 3%, tad transtaukskābes nedrīkst pārsniegt 10 gramus uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma. Savukārt trekniem produktiem, kuros kopējais tauku daudzums ir no 3 līdz 20%, nedrīkst pārsniegt 4 gramus uz 100 gramiem kopējā tauku daudzuma. Šādi ierobežojumi noteikti, lai uzlabotu iedzīvotāju uztura paradumus un ilgtermiņā paaugstinātu sabiedrības veselības rādītājus.

Svarīgi

Ja PVD inspektori produktu paraugos konstatēs paaugstinātu transtaukskābju daudzumu, vispirms izteiks rakstveida brīdinājumu, vēlāk varēs pat apturēt vai ierobežot pārtikas uzņēmuma darbību.

LA.lv