Veselam
Dzīvesveids

Ko ēst darbā tiem, kuri vēlas notievēt: 4 pieejas un receptes no dažādām diētām0

Foto – Shutterstock

Kādu maltīti ņemt uz darbu. Dikāna pieeja

Foto – Shutterstock.com

Ko ēst ofisa darbiniekiem, ja gribas notievēt un ja tuvākajās ēstuvēs nav veselīgu maltīšu?

Vislabākais risinājums ir – ēdiens no mājām. Mēs apkopojām populārākās diētas, kā arī viegli pagatavojamu un garšīgu ēdienu receptes.

Visā pasaulē zināmais franču dietologs Pjērs Dikāns ietver četrus etapus, no kuriem pirmie divi ir tik stingri, ka ilgi pieturēties tiem nebūtu labi. Pirmajā etapā var ēst tikai olbaltumvielas (ne vairāk kā septiņas dienas), otrajā – olbaltumvielas un dārzeņus.

Tikai trešajā etapā var pievienot ēdienkartē augļus un piena produktus, taču arī tas neglābs tos, kuri, paņēmuši biznesa pusdienu piedāvājumu, centīsies atdalīt makaronus no azu tatāru gaumē un izknibināt zirņus no salātiem.

Nesiet sev līdzi uz darbu vistas krūtiņas, kas vārītas nelielā ūdens daudzumā ar garšvielām vai gatavotas uz grila, vārītus dārzeņus un salātus, bet uzkodām grauziet selerijas un burkānus. Un, kad tas viss apniks, pagatavojiet vistas krūtiņu ar dārzeņiem.

Vistas krūtiņa pergamentā

Sastāvdaļas:

4 vistas krūtiņas bez ādas un kauliem

1 sagriezts sīpols

1 paprika, arī sagriezta šķēlītēs

200 g ķirštomātiņu, sagrieztu uz pusēm

1 tējkarote olīveļļas

1 citrons, sagriezts šķēlītēs

viens saišķītis pētersīļu

kaltēts timiāns, sāls, melnie pipari – pēc garšas

Kā gatavot:

Sagrieziet vistas krūtiņu četrās daļās, samaliet gaļas maļamajā mašīnā, samaisiet ar sīpoliem, papriku, tomātiem, pētersīļiem, timiānu, olīveļļu, sāli un pipariem. Uz četrām pergamenta papīra sloksnēm katrai centrā lieciet gaļas un dārzeņu maisījumu, pa virsu – citronu šķēles. Rūpīgi ietiniet katru porciju, izveidojot “aploksnīti”.

Cepiet cepeškrāsnī 200 grādos 20-25 minūtes. Var garnēt ar kubiciņos sagrieztiem ķirbjiem, pielikt sāli, piparus, ķiplokus un rozmarīnu.

Vidusjūras diēta

salmon with grilled vegetables and lemon
Foto – nakonu.com

Šī ēšanas sistēma piemērota tiem, kuri ne tik daudz vēlas notievēt, kā būt veseli, mazināt sirds-asinsvadu sistēmas slimību risku un nostiprināt imunitāti. Pamatā ir veselīgi produkti.

Zivs un jūras produkti, augu eļļas un rieksti ir bagāti ar nepiesātinātajām taukskābēm. Augļi un dārzeņi satur šķiedrvielas, vitamīnus un glikozi; skābpiena produkti – probiotiķus, kas vajadzīgas normālai vēdera darbībai, kā arī kalciju.

Pākšaugi satur minerālvielas, olbaltumvielas un arī šķiedrvielas. Pilngraudu produkti – vērtīgos ogļhidrātus, kas sniedz enerģiju ilgam laikam.

Tie, kas izvēlas šo ēšanas sistēmu, cenšas ēst vietējos produktus un izvairīties no ātrās ēdināšanas produktiem un pusfabrikātiem.

Tas nozīmē – pat ja ēdiet darbavietā, vajag rast iespēju paiet nost no datora (ja pie tā strādājiet) un kaut vai pusstundu baudīt maltīti kopā ar draudzīgiem kolēģiem. Ēdiens var sniegt prieku.

Salāti ar zirņiem un Fetas sieru

Sastāvdaļas:

mājās izvārīti zirņi, var būt arī konservēti – 250 g

sauja pētersīļu, kurus jāsagriež

2 lielos gabalos sagriezti un izvārīti burkāni

2 ēdamkarotes sagrieztu olīvu

3 kubiņi Fetas siera

1/2 ēdamkarote citronu sulas

1/2 ēdamkarote vīna etiķa

1 ēdamkarote dabiska jogurta bez piedevām

pēc vēlēšanās – sarkanais pipars vai ķiploki

sezonas laikā var pievienot arī sagrieztu papriku, gurķus, tomātus

sāls, pipari – pēc vēlēšanās

Kā gatavot?

Dziļā traukā liek vārītus zirņus, burkānus, samaisa. Apkaisa ar Fetas sieru, pētersīļiem un olīvām. Atsevišķā traukā samaisa citrona sulu, etiķi un jogurtu, pārlej salātiem un samaisa.

Diēta “Zona”

Foto – Shutterstock

Šīs diētas autors ir bioķīmiķis Berri Sīrs. Viņš apgalvo, ka ēdiens ir kā zāles – labai pašsajūtai vajag uzņemt noteiktu dozu noteiktā laikā. Viņaprāt, pareizs uzturs ir – trīs pilnvērtīgas maltītes un divas uzkodas dienā. Turklāt 40% no ēdiena jābūt ogļhidrātiem, 30% – olbaltumvielām, 30% – taukiem.

Tauki, protams, var būt “sliktie” un “labie”: treknu sarkano gaļu un olas dzeltenumus labāk neēst, savukārt vērtīgie tauki ir augu eļļās, riekstos un avokado.

Vēlams atturēties no saldiem, cieti saturošiem augļiem un dārzeņiem – kukurūzas, banāniem, vīnogām. Ēdiena daudzumu nosaka uz aci: piemēram, olbaltumvielas saturošam ēdienam būtu jābūt ne lielākam par jūsu plaukstu.

Ideāls ēdiens – kumoss netreknas gaļas (putna un zivs), dārzeņu porcija, ēdamkarote graudaugu (griķu vai brūno rīsu), pa virsu pārlej olīveļļu un pārkaisa ar avokado kubiciņiem. Nedēļu ievērojot šādu diētu, var nokristies svarā par puskilogramu.

Salāti ar vistu un dārzeņiem

Sastāvdaļas:

1 vistas krūtiņa, vārīta vai cepta

1 paprika

1 sasmalcināts selerijas kāts

1 ēdamkarote olīveļļas

1/2 citrons

1 tējkarote sinepju

1 tējkarote karija pulvera

sīpols pēc vēlēšanās

Kā gatavot:

Sagriež un samaisa dārzeņus. Gatavo mērci: sajauc laima sulu, olīveļļu, sinepes un kariju. Iemaisa salātos. Pievieno vistas gabaliņus. 

Taukvielām bagātā ogļhidrātu diēta

Šī diēta popularitātes ziņā drīz apsteigs Dikāna diētu. Tas nepārsteidz, jo, aizliedzot cukuru un iecienītos ogļhidrātus, tā toties ļauj lietot gardos taukiem bagātos ēdienus. Vairs nevajag dozēt olīveļļu, pirkt beztauku pienu un šausmās novērsties no saldkrējuma sviesta. Cukurs ir mūsu ienaidnieks, tauki – draugs.

Olas ar holandiešu mērci vai majonēzi vairs nav aizliegtas. Pat sāli var lietot. Tikai bez maizes. Pat bez tumšās.

Saistītie raksti

Savukārt saldumi, maize, makaroni, rīsi, kartupeļi, muslis, visādas putras un augļi strikti aizliegti. Tāpat margarīns – transtrauki jau sen pierādīti kā paši kaitīgākie. Ja jūs ņemat uz darbu ceptu vistu (turklāt nevis krūtiņu, bet kāju) un ziedkāpostu biezeni – lieliski! Dažādībai var ņemt līdzi ne tikai gaļu, bet arī, piemēram, olu kulteni ar bekonu.

Olu kultenis ar bekonu

Sastāvdaļas:

100 g ķirštomātiņu

3  šķēlītes bekona

4 olas

25 ml saldā krējuma

25 g cietā siera

25 g Fetas siera

Kā gatavot:

Dziļā pannā (ko pēc tam var likt cepeškrāsnī) uzcep bekonu, pievieno tomātus. Sakuļ olas kopā ar saldo krējumu, pievieno sieru un sabirdinātu Fetas sieru. Bekonu un tomātus liek klāt un liek cepeškrāsnī uz 20 minūtēm.

 

Avots: Gazeta.ru

LA.lv
VE
Veselam.lv
Veselam
Psiholoģes ieteikumi, kā palīdzēt bērnam uzsākt bērnudārza un skolas gaitas
1 diena
VE
Veselam.lv
Veselam
9 ģeniālas idejas, ko pagatavot no arbūza
1 diena
VE
Veselam.lv
Veselam
Seko šiem ieteikumiem un nekad vairs neuztraucies par matu veselību
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

SK
Skaties.lv
Ekonomika
VIDEO: Alga līdz pat 10 000 eiro mēnesī. Sludinājumos atklāj, cik strauji uzlekušas algas Latvijā
8 stundas
LE
LETA
Latvijā
Slimnīca nāk klajā ar izmeklēšanā secināto par smagi piekauto krāslavieti, kurš mira slimnīcā
13 stundas
SK
Skaties.lv
Latvijā
VIDEO: “Tas ir krājies gadus divus un vairāk.” Ozolnieki lūdz novirzīt lidmašīnu ceļus
7 stundas
LA
LA.LV
Sports
Samoilovs/Šmēdiņš sasniedz pusfinālu
7 stundas
LE
LETA
Dabā
Latvijai tuvojas anticiklona centrs. Jaunākā laika prognoze svētdienai
10 stundas