Veselam
Uzturs

Latvijā iedzīvotāji vairāk uztraucas par antibiotikām gaļā. Vai ir pamats uztraukumam?0

Foto: Pexels

Pieaugot antibiotiku rezistences izplatībai un diskusijai par tās ierobežošanu, iedzīvotāji, pērkot gaļu, arvien rūpīgāk izvērtē dzīvnieka saskari ar antibiotikām.

AS “Putnu fabrika Ķekava” un tirgus izpētes grupas “RAIT Custom Research Baltic” veiktais pētījums liecina – 74% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju labprātāk izvēlas gaļu, kas audzēta bez antibiotikām.

Turklāt Latvijā pieprasījums pēc paaugstinātas kvalitātes gaļas ir lielāks nekā kaimiņvalstīs Lietuvā un Igaunijā, kur to izvēlas attiecīgi 68% un 69%.

Antibiotiku rezistence jeb mikroorganismu noturība pret antibiotiku iedarbību ir pieaugoša sabiedrības veselības problēma, ko veicina nepārdomāta antibiotiku lietošana.

Lopkopības nozare ir viens no lielākajiem antibiotiku patērētājiem pasaulē, tādēļ arī pārtikas ķēde ir viens no ceļiem, kā rezistence izplatās apkārtējā vidē.

Rezistento baktēriju izplatību un nonākšanu cilvēka organismā dzīvnieku valsts produkti veicina tad, ja dzīvniekiem bijusi saskare ar antibiotikām.

Aptauja rāda, ka 85% iedzīvotāju Latvijā ir nobažījušies, ka gaļa, ja dzīvnieku audzēšanā ir izmantotas antibiotikas, var atstāt negatīvu ietekmi uz veselību.

“Bažas par antibiotiku ietekmi uz organismu ir pamatotas, un pozitīvi, ka cilvēki aizvien mērķtiecīgāk izvēlas pārtikas produktus, to skaitā gaļu, kam nav bijusi saskare ar antibiotikām. Vienlaikus gandrīz puse aptaujāto jeb 46% iedzīvotāju atzinuši, ka antibiotiku rezistences izplatību tieši ar pārtiku nesaista,” norāda Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Veterinārmedicīnas fakultātes dekāns Kaspars Kovaļenko.

“Antibiotiku patēriņš veterinārmedicīnā ir samērā augsts, un ar antibiotikām ir atļauts ārstēt tos dzīvniekus, kas ir saslimuši. Apturēt arvien augošo rezistenci vidē var tikai maksimāli ierobežojot antibiotiku lietošanu.

Atsevišķi progresīvi domājoši gaļas ražotāji Latvijā jau šobrīd ir atteikušies no antibiotiku izmantošanas, un šāda iniciatīva mudina arī citus pārdomāt savu ražošanas pieeju, vienlaikus veicinot kopējā antibiotiku patēriņa samazināšanu nozarē.”

Priekšnosacījums, kas ļauj gaļas ražotājiem pasargāt dzīvniekus no saslimšanas un līdz ar to antibiotiku izmantošanas, ir augsta labturība, augstvērtīga barība un pārdomāta biodrošība. Tā iespējams nodrošināt ne tikai paaugstinātu gaļas kvalitāti, bet arī samazināt rezistences izplatības risku apkārtējā vidē.

Saistītie raksti

Šobrīd “Putnu fabrika Ķekava” ir vienīgais ražotājs Latvijā, uz kura ražotās produkcijas iepakojuma ir izvietots marķējums “Audzēts bez antibiotikām”, kas pircējam apliecina – putns nav ticis ārstēts ar antibiotikām.

Salīdzinot datus ar ESVAC (Eiropas veterināro antimikrobiālo līdzekļu patēriņa uzraudzība) 2018. gadā publicēto apkopojumu par kopējo antibiotiku patēriņu Eiropas Savienībā, “Putnu fabrika Ķekava” antibiotiku patēriņa rādītāji ierindojas starp viszemākajiem ES valstīs un ir vienā līmenī ar tādiem TOP3 kvalitātes līderiem kā Norvēģija, Islande un Zviedrija.

LA.lv
VE
Veselam.lv
Veselam
“Vaivaros” notiks sporta spēles cilvēkiem ar kustību traucējumiem
9 stundas
VE
Veselam.lv
Veselam
Plāno uzlabot zāļu fizisko pieejamību pacientiem
11 stundas
VE
Veselam.lv
Veselam
Kāpēc saldējuma vietā izvēlēties sorbertu?
11 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

JR
Juka Rislaki
Latvijā
Latviešu vīri un kuģi Somijas krastos
2 stundas
AD
Artis Drēziņš
Ekonomika
LA.LV testē motociklus: Ar “Royal Enfield Continental GT 650” aizbraukt uz Liepāju padzert kafiju
2 stundas
LE
LETA
Pasaulē
Juhansone varētu kļūt par EK ģenerālsekretāra pienākumu izpildītāju
47 minūtes
LE
LETA/AFP
Pasaulē
Irāna sagrābusi britu tankkuģi
12 minūtes
LA
LA.LV
Sports
Latvijas Futbola federācija rasisma lietā tiek sveikā vien ar izbīli
3 stundas