Veselam
Ārstēšana

Kopš kuriem laikiem raugs ir slikts? Vai tiešām!?2

Foto – 123rf.com

“Sāk apnikt dažādi spriedelējumi par rauga kaitīgumu. Gan veci, gan jauni cilvēki pēta maizītes sastāvu – vai tikai tās izgatavošanā nav lietots raugs. Ja ir, tad to nedrīkst lietot uzturā. Gribētos dzirdēt kvalificēta speciālista pamatotu atbildi. Kas tad ir noticis ar raugu un tā ražošanu? Vismaz pirms 30 gadiem tepat Latvijā ražoja alus raugu un maizes raugu. To lietoja arī medicīnā. Kā tad iegūst raugu šodien, un kāpēc tas ir tik kaitīgs?” L. Dzene Līvānos

 

Atbild Latvijas Universitātes Mikrobioloģijas un biotehnoloģiju institūta pētnieks Jānis Liepiņš: “Maizes raugs ir vienšūnas mikroorganisms, kas pieder pie asku sēņu grupas. Svarīgākā rauga īpašība ir tā spēja saraudzēt dažādus cukurus. Jau senos laikos ļaudis zināja, ka pēc noteikta laika augļu sula uzrūgst, bet mīklā parādās burbulīši un maize pēc cepšanas nav blīva, bet gan poraina.

Tādas, kā tās ir patlaban, maizes rauga tīrkultūras pazīst apmēram 150 gadu. Rauga ražošana sākās pagājušā gadsimta pirmajā pusē. Pirms tam mīklu veidoja, vai nu izmantojot ieraugu (iepriekšējā cepuma pārpalikumu), vai raugu, kas palika pāri no alus darīšanas.

Maizes raugs ir mikroorganisms, kas aktīvi aug un vairojas 25 – 35 °C temperatūrā. Lai ražotu maizes rauga masu, piemēram, presēto maizes raugu, nepieciešams to “barot” ar visiem ķīmiskajiem elementiem, ko satur maizes rauga šūna, tas ir, barotnes sastāvā vajag būt ogleklim, slāpeklim, fosforam un vairākiem metālu joniem (magnijam, dzelzij u. c.) un vitamīniem. Lai maizes raugs būtu pēc iespējas lētāks un lietotājiem pieejamāks, par oglekļa avotu izmanto melasi – cukurbiešu vai cukurniedru sīrupu, bet par slāpekļa, fosfora un pārējo minerālvielu avotu – attiecīgo elementu neorganiskos sāļus, kā arī vitamīnu kompleksus.

Vispirms stikla kolbā ievieto nedaudz maizes rauga šūnu. Kad tā ir pilna, saturu pārlej lielākā traukā, kurā tiek uzturēts speciāls režīms, pēc tam – milzīgās tvertnēs. Pēc divām trim dienām, kad viss cukurs “izēsts”, ir izveidojusies rauga biomasa, kuru veido triljoniem rauga šūnu. Tad masa tiek mazgāta, filtrēta un atkarībā no nepieciešamā produkta vai nu presēta (presētais raugs), vai žāvēta (sausais raugs).

Kāpēc radušās bažas par to, ka maizes raugs varētu būt kaitīgs? Mūsdienās daudzi, it īpaši Rietumeiropā, ļoti rūpējas par savu veselību. Manuprāt, reizēm šie centieni dzīvot zaļi un veselīgi aiziet par tālu, tas ir, cilvēki uztraucas par kaut ko, nezinot pašas elementārākās bioloģijas atziņas. Interneta portālos bijušas vairākas publikācijas, kurās lasītāji tiek biedēti ar maizes rauga kaitīgumu, ar to, ka, ēdot maizi, kuras cepšanā izmantots raugs, radīsies dažādas veselības problēmas, vai arī apgalvots, ka maizes raugs patiesībā ir speciāli radīts nacistu ierocis, lai Otrajā pasaules karā uzvarētu Padomju Savienību. Tas esot tik efektīvs, ka neiet bojā un turpina savu nešķīsto darbību pat 200 °C .

Saistītie raksti

Šeit gan jāpiebilst, ka, sākot karsēt maizes raugu, piemēram, cepot maizi 100 grādu temperatūrā, jau dažu minūšu laikā visas rauga šūnas aiziet bojā.

Maizes raugu uzturā izmanto ļoti sen un nav pierādījumu, ka tas varētu kaut kādā veidā kaitēt veselībai. Ir ziņojumi par klīniskiem gadījumiem, kad maizes raugs darbojies kā patogēns jeb slimību izraisošs mikroorganisms, taču tas noticis situācijās, kad pacienta imūnsistēma bijusi ievērojami novājināta, piemēram, pēc imūnsupresantu lietošanas vai HIV/AIDS gadījumā.

 

 

 

 

LA.lv
VE
Veselam.lv
Veselam
Psiholoģes ieteikumi, kā palīdzēt bērnam uzsākt bērnudārza un skolas gaitas
1 diena
VE
Veselam.lv
Veselam
9 ģeniālas idejas, ko pagatavot no arbūza
1 diena
VE
Veselam.lv
Veselam
Seko šiem ieteikumiem un nekad vairs neuztraucies par matu veselību
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

SK
Skaties.lv
Ekonomika
VIDEO: Alga līdz pat 10 000 eiro mēnesī. Sludinājumos atklāj, cik strauji uzlekušas algas Latvijā
7 stundas
LE
LETA
Latvijā
Slimnīca nāk klajā ar izmeklēšanā secināto par smagi piekauto krāslavieti, kurš mira slimnīcā
12 stundas
SK
Skaties.lv
Latvijā
VIDEO: “Tas ir krājies gadus divus un vairāk.” Ozolnieki lūdz novirzīt lidmašīnu ceļus
6 stundas
LA
LA.LV
Sports
Samoilovs/Šmēdiņš sasniedz pusfinālu
6 stundas
LE
LETA
Dabā
Latvijai tuvojas anticiklona centrs. Jaunākā laika prognoze svētdienai
9 stundas