Veselam
Uzturs

Ne tikai zivis! Katrā ledusskapī atrodami produkti, kas bagāti ar Omega 3 taukskābēm0

Foto-Shutterstock

Omega-3 taukskābes palīdz redzes un smadzeņu attīstībā, veicina kaulu un sirds veselību. Visiem zināms, ka tās atrodamas zivīs, bet kādos produktos vēl?

Omega 3 izcilākais avots no augu valsts ir linsēklas, bet šajās sēklās ir maz E vitamīna un tāpēc, izspiežot no linsēklām eļļu, jābūt ļoti uzmanīgam ar glabāšanu – eļļa nav paredzēta gadu, vai pat pusgadu ilgai uzglabāšanai, kā citas.

“Šī iemesla dēļ priekšroku ēdienkartē dodam pašām linsēklām, jāpērk ir nemaltas un negrauzdētas, ko pēc tam var ieblenderēt, pievienot ēdienam pēc vēlēšanās,” TV24 raidījumā “Ēdiens kā zāles” stāsta dietologs Andis Brēmanis.

Lielā daudzumā Omega 3 taukskābes atrodamas arī rapšu sēklās, līdz ar to arī rapšu eļļā. “Par šīs eļļas vērtību gan cilvēkiem viedokļi krasi atšķiras, apsverot, ķimizāciju, rafinēšanu un citus faktorus… bet var jau izvēlēties ekoloģiski vai bioloģiski veidotu!” papildina dietologs.

No riekstiem vērtīgākie un ar Omega 3 bagātākie ir valrieksti,

bet tie, protams, nevar cīnīties ar visiem zināmāko avotu – zivīm. “Jo treknākas, jo labākas, bet tur atkal savas teorijas. Neatsverami nozīmīga ir vides tīrība, tādēļ jāizvēlas labāk dziļo ūdeņu zivis, nevis mazo jūru zivtiņas,” teic Andis Brēmanis.

Saistītie raksti

Vēl viens Omega 3 taukskābju avots, kas ir atrodams teju katrā mājā – olas jeb precīzāk olas dzeltenums. Ja zivīm Omega 3 daudzumu nosaka vides un ūdens tīrība, tam olas dzeltenumā tas būs atkarīgs no vistas uztura un dzīves apstākļiem, kas mudina iegādāties, ja iespējams, lauku vistas no zināmiem zemniekiem.

“Ja vista ir brīvā dabā staigājošs putniņš – knābā zālīti, noķer slieciņu, ēd sēkliņa, viņa uzņem visu nepieciešamo, lai vēlāk izveidotu olas dzeltenumā Omega 3 taukskābes,” skaidro dietologs un piemetina, ka olas ir veselīgas, jo tajās atrodas arī daudz licitīna – viela,kas svarīga smadzeņu attīstībai!

Vairāk uzzini video sižetā.

LA.lv