Veselam
Uzturs

Diēta nedēļai soli pa solim. Sola līdz mīnus 6 kg. Komentē uztura speciāliste Lizete Puga 16

Foto-Shutterstock

Neviens nedos labāku padomu par notievēšanu kā dietologs, kurš pats arī uz sevis izmēģinājis noteikta veida uzturu un panācis vēlamo rezultātu. Šāda personība ir arī Rimma Moisenko – pieredzējusi ārste, medicīnisko zinātņu kandidāte, dietoloģe fizioterapeite, kas dalījusies ar notievēšanas programmu, kas paredzēta septiņām dienām. Tā piesaka viņas veidoto diētu portālā sovkusom.ru. Ko diēta piedāvā un kā to vērtē profesionāla latviešu uztura speciāliste Lizete Puga.

Diēta

Ne mazāk būtisks faktors, lai sasniegtu vēlamo rezultātu, viņasprāt, ir psiholoģiskais noskaņojums un dinamisks dzīvesveids. Viena no dietoloģes Moisenko devīzēm skan šādi: “Mūsu dzīve ir mūsu domu atspoguļojums.” Sekojiet šim lozungam un jums būs vieglāk notievēt. Ēdienam jāsniedz baudu, bet tā kvalitāti un daudzumu stingri jākontrolē.

Šī diēta var palīdzēt mazināt svaru līdz mīnus sešiem kilogramiem.

Uzturs nedēļai

Pirmdiena

Brokastis: svaigi augļi un dārzeņi ar klijām

Otrās brokastis: vārītu biešu salāti ar burkāniem, žāvētām plūmēm un riekstiem, apslacīti ar augu eļļu.

Pusdienas: vārīta vista ar spinātiem.

Launags: greipfrūts.

Vakariņas: 100 g vājpiena biezpiena, salāti no kāpostiem un zaļumiem ar jogurtu.

Otrdiena

Visas dienas garumā jāapēd divi vārīti jūras asari ar kāpostiem vai pupiņām un pievienotu augu eļļu. Jādzer svaiga dārzeņu vai augļu sula, jāēd svaigi augļi.

Trešdiena

Brokastis: 200 g vārītu rīsu ar tvaicētiem dārzeņiem, glāze tomātu sulas.

Otrās brokastis: 30 g mazkaloriju siera, ābols.

Pusdienas: seleriju vai brokoļu zupa, šķēle rupjmaizes, ābols.

Launags: 150 g vārītas zivs, 200 g tvaicētu zaļo pupiņu.

Vakariņas: biešu, burkānu, kāpostu salāti ar citronu sulu.

Ceturtdiena

Atslodzes diena, kurā dzer sulas, kas atšķaidītas ar ūdeni proporcijā 2:1. Kopējais daudzums – trīs litri.

Piektdiena

Brokastis: augļu salāti ar kviešu pārslām.

Otrās brokastis: kliju maize, seleriju, ābolu, dzērveņu salāti ar olīveļļu.

Pusdienas: viens lēcu vai pupiņu zupas šķīvis, 100 g skābu kāpostu ar eļļu.

Launags: 200 g burkānu suflē.

Vakariņas: 100 g vārītas zivs ar 300 g kāpostu salātu.

Sestdiena

Brokastis: omlete no olu baltumiem un spinātiem, 100 g netrekna siera.

Otrās brokastis: rudzu sausmaizītes, svaigu apelsīnu sula.

Pusdienas: 150 g vārītas liellopu gaļas, salāti no zaļumiem.

Launags: 100 g biezpiena ar zemu tauku saturu, sajaukti ar jogurtu, ābols.

Vakariņas: 100 g vārītu griķu, 200 g tomātu un zaļumu salātu.

Svētdiena

Visas dienas garumā ēd tikai ceptus ābolus. Kopējais daudzums 1,5 kg.

Diētā iekļauts diezgan daudzveidīgs ēdiens – var baudīt gan gaļu, gan zivis, gan skābpiena produktus, dažādus salātus. Diēta palīdz ne tikai

zaudēt 2-6 kilogramus, bet arī attīrīt organismu.
Uztura speciālistes Lizetes Pugas komentārs:

Pilnībā piekrītu, notievēt visvieglāk ir tad, kad tas ko dari, sniedz tev baudu. Nejūties ierobežots savās vēlmēs un darbos. Taču solījums – 6 kg izpildāms ir tikai tādā gadījumā, ja lieki ir vismaz 30 kg un visbiežāk tomēr svars tiek zaudēts uz uzkrātā ūdens jeb tūsku rēķina. Otrs aspekts – kas ir viena nedēļa mūsu dzīvē? Nekas, tā paskrien nemanot. Tāpēc nākamajā un aiznākamajā nedēļā ir jāseko tikpat daudz līdzi, ko ikdienā ēdam un darām.

Par diētas plānu – tas izskatās ļoti salds un viegls, bet vai gana sātīgs?! Visu svara mazinošo diētu pamatā kopējais uzturvielu daudzums bāzējas principā – optimāls olbaltumvielu, balastvielu un tauku daudzums, kas nodrošina sāta sajūtu ar mazu enerģijas daudzumu. Šinī gadījumā, man liekas, ka dominē tomēr olbaltumvielas ar ogļhidrātiem.

Ieteiktu būt ļoti uzmanīgiem ar augļiem un to sulām, jo tomēr to pamatā ir vienkāršie ogļhidrāti jeb cukuri, kas strauji izmaina cukura līmeni asinīs, kā arī veicina apetīti. Piemēram, 1 l apelsīnu sulas būs 470 kcal un 11 tējkarotes cukura.
Tāpat arī neesmu pārliecināta vai diena ar kefīru sniegs prieku un baudījumu.

LA.lv