Veselam
Dzīvesveids

Neēdiet to! Saraksts ar 35 produktiem un vielām ēdienos, kuri ir kaitīgi un kāpēc101

Nātrija glutamāts

Nedrīkst ēst produktus ar E-621 (nātrija glutamāts) sastāvā. Nātrija glutamāts ir garšas pastiprinātājs. Labāk ēdiet produktus, kuriem ir dabiskas garšvielas.

Cukura aizvietotāji

 

Foto – Shutterstock

Lai arī cukura aizvietotājiem nav kaloriju un tie ir ļoti ekonomiski (viens plastikāta iepakojums aizvietos no 6 līdz 12 kg cukura), nevajadzētu tiem akli uzticēties. Izrādās, sajūtot saldu garšu, organisms gaida, ka saņems ogļhidrātus, taču – tos nesaņem. Pēc tāda apmāna jebkuri ogļhidrāti, kuri organismā nonāk 24 stundu laikā, izsauc lielu izsalkumu.

Transtaukskābes

Foto – LETA

Sviestu ar 72,5% tauku saturu nevajag ēst. Tāds sviests satur zemas kvalitātes augu eļļu, ar ūdeņradi.

Nepastāv sviests, kam būtu mazāk par 82,5% tauku. Ja neizdodas tādu atrast, labāk lietojiet dārzeņu eļļu. Labāk lietojiet līdz divām karotītēm dabiska saldkrējuma sviesta, nevis veselu paciņu vai kilogramiem transtaukskābju.

Mazsālīta siļķe plastmasas konteinerā

Publicitātes foto

Mazsālītu siļķi jāglabā tikai eļļā. Tā nav jāglabā nedz etiķī, nedz vīnā. Ja siļķe ir bez eļļas, tātad ir pievienots arī urotropīns (pārtikas piedeva E239). Urotropīns pati par sevi nav kaitīga viela un to var pievienot, piemēram, mazsālītām siļķēm vai zivju ikriem, lai labāk uzglabātos. Taču, reaģējot ar etiķi, veidojas formaldehīds – bīstama inde, kas veicina onkoloģiskās un daudzas citas slimības.

Mazsālīti sarkanie ikri

Foto – Shutterstock

Princips tas pats. Sarkanie ikri ilgi neglabājas. Tos var tikai iesaldēt vai iesālīt. Ja tos pārdod mazsālītus, tātad tiem pievienots vai no urotropīns, vai citronskābe. Varbūt pievienots vēl kaut kas, taču finālā vienalga produktā ir formaldehīds.

Gēnu inženierijas produkti

 

Produkti, kuri bieži ir gēnu inženierijas produkti.

1. Zemesrieksti. Tiek izmantoti petūnijas gēni. Ļoti indīga viela. Arī kukaiņi tādus riekstus neēd.

2. Konservēti zaļie zirnīši.

3. Konservēta kukurūza.

4. Importa kartupeļi.

5. Krabju nūjiņas (krabju esence, sajaukta ar soju).

6. Kakao.

Kukurūzas nūjiņas un pārslas ar cukuru

Foto – 123rf.com

Ja jūs pērkat kukurūzas pārslas vai nūjiņas, tām nav jābūt saldām. Jo cukuru neizmanto rūpniecībā – 140 grādu temperatūrā tas sadeg. Tāpēc izmanto cukura aizvietotājus, konkrētajā piemērā – ciklamātu.

Putras un graudaugi ar krāsvielām, kas identiskas dabiskām

Foto – Shutterstock

Tiek pievienotas ķīmiskas vielas, kam ir smarža – bumbieru, zemeņu, banānu u.c. Nekā dabiska tur nav.

Ledenes, bārbeles

 

Šobrīd izmanto tik spēcīgas ķīmiskās esences, ka, ja atstāsiet mitru ledeni uz galdauta, tā izēdīs caurumu tajā. Iznīcinās pat plastmasu. Iedomājieties, kas notiek jūsu kuņģī!

Eļļā vārīti kartupeļu salmiņi “fast-food” ēstuvēs vai gatavo ēdienu veikalos

Šobrīd tiek izmantotas tādas vielas, ka kartupeļi var tikt glabāti pat gadu un nesamelnē.

Vārītas desas

Tās var būt ar ģenētiski modificētu soju. Cīsiņi, sardeles, vārīta desa, pastētes un citi produkti ar tā sauktajiem slēptajiem taukiem. To sastāvā ir sāls, apzarņa tauki un cūku ādas, kas satur aptuveni 40% no produkta svara, kas “slēpjas” zem gaļas nosaukuma sastāvā, kā arī tiek izmantoti garšas pastiprinātāji.

Šķiņķis

Foto – Shutterstock

Nav runa par dabisku šķiņķi, bet tādu, kur ņemts plāns gaļas gabaliņš un kilograms gēla. Pa nakti speciālā mašīnā gēls ar gaļu izveido vienmērīgu masu un tiek izveidots milzīgs “gaļas gabals”, kurā patiesībā gaļa ir labi ja 5%. Pārējais ir gēls – kreatīns, garšas un krāsas pastiprinātāji. Rozā krāsu tādai “gaļai” dod krāsas pastiprinātāji, kā arī iespaidu rada speciālās lampas. Ja izslēgtu lampas vitrīnā, jūs ieraudzītu, ka patiesībā krāsa ir iezaļgana.

Kūpināta desa

Foto – Valdis Semjonovs

To kā agrāk vairs neviens nekūpina. Izmanto šķidros dūmus, kuros atkal ir formaldehīns.

Piena produkti, kurus var ilgi glabāt (ilgāk nekā 2 mēnešus)

Foto: LETA

Nedrīkst izmantot nevienu piena produktu, ko var glabāk ilgāk nekā divas nedēļas. Ja ir aseptisks iepakojums, tiek izmantotas antibiotikas.

Majonēze plastikāta iepakojumā

Etiķis, kuru izmanto majonēzē, kam tam tur nevajadzētu būt, cenšas saēst plastikāta iepakojuma sieniņas, tādējādi atbrīvojot kancerogēnas vielas. Plastikāta iepakojumā var likt tikai neitrālus produktus.

Arbūzi

Foto-Valdis Semjonovs

Ja jums ir palaimējies 10 reizes, 11. var nepalaimēties. Arbūzs tiek uzlabots ar tādām vielām, kas rada saindēšanās iespēju.

Vīnogas, kuras nebojājas

Foto-LETA

Uz vīnogām aug sēnītes, kad tās vēl nav novāktas. Tādēļ ja tiek pārdodas “mistiskas” vīnogas, kuras var saglabāt ilgāk par piecām diennaktīm, tās ir apstrādātas ar hloroformu vai citiem nopietniem līdzekļiem.

Saldais pipars, kad nav tā augšanas sezona

Foto – Shutterstock

Pilnīgi ģenētiski modificēts produkts. To pārmēru nedrīkst ēst cilvēki, kuriem ir kuņģa zarnu trakta slimības, hipertonija, sirds išēmijas, bezmiegs, psihiskas saslimšanas, epilepsija u.c. slimību gadījumā. Saldie pipari ir to produktu desmitniekā, kuri daudz satur slāpekļa minerālmēslus. Labāk šo produktu pirkt tikai tā augšanas sezonas laikā, t.i., vasarā un vēlams, augušu valstī, kurā dzīvojat.

Maize ar raugu un baltmaize

Foto – Shutterstock

Pērkot maizi ar raugu, jūs ēdat rauga sēnīti. Priekšroku vajadzētu dot rudzu maizei. Rafinēti baltie milti, tāpat kā citi rafinēti produkti, ir kaitīgāko ēdienu topā.

Veikalā pirktas spilgtas krāsas žāvētas aprikozes, plūmes un rozīnes

Foto – Aija Geida

Ja jūs veikalā redzat skaistas, oranžas krāsas aprikozes vai spilgtas rozīnes, ejiet tām garām. Padomājiet, kas ar aprikozēm jāizdara, lai tās izskatītos, it kā būtu tikko no koka ņemtas. Žāvētām aprikozēm jābūt tumšām un krunkainām.

Uzmanīgi ar saldējumu

 

Īpaši uzmanīgi esiet, izvēloties ārzemju saldējumu. Normālam saldējumam vajadzētu būt no īsta piena vai krējuma. Ja atrodat īstu plombīru no piena, varat droši to pirkt. Augļu saldējumi ir “plikas” esences, nekā dabiska tajos nav.

Kēksi un ruletes iepakojumos

 

Tādi kēksi un ruletes, kuri ir iepakojumos un nebojājas, nekļūst sausi – ar tiem vispār nav, ko darīt. Tie var stāvēt arī mēnesi. Un pēc mēneša stāvēt vēl.

Uzmanīgi ar šokolādes konfektēm

Foto © taa22 – Fotolia.com

Daudzās no tām nav vis šokolāde, bet tie pilni ar krāsotājiem, aizvietotājiem un citiem -ājiem. Dažā šokolādes batoniņā ir ne tikai milzum daudz kaloriju, bet arī ķīmiskās piedevas, ģenētiski modificēti produkti, krāsotāji un aromatizatori. Liels cukura daudzums savienojumā ar dažādām ķīmiskajām piedevām nodrošina daudz kaloriju un vēlmi ēst atkal un atkal.

Vista

Foto – Shutterstock.com

Īpaši uzmanīgi ar vistas gaļu jābūt vīriešu kārtas pārstāvjiem, jo vistā var būt daudz hormonu. Vista satur sešus sieviešu hormonus, ieskaitot progesteronu. Ja vīrietis šādi uzņem sieviešu hormonus, viņam, dabiski, ļoti krītas vīrišķais hormons testerons. Aita ir vienīgais dzīvnieks, kurš neēdīs nekādus hormonus. Pērciet gaļu no nekomerciālām, mazām vai bioloģiskām saimniecībām. Vistas šobrīd ir izteikts komercprodukts.

Kausētie sieri

 

Salīdzinājumā ar cietajiem sieriem, mīkstie sieri satur vairāk nātriju, kas padara šādu pārtiku nevēlamu tiem, kuriem ir hipertonija vai citas sirds asinsvadu saslimšanas.

Šķīstošā kafija

Foto – Stock.xchng

Vīriešiem vispār to nevajadzētu dzert! Kategoriski. Tiek kaitēts hormonālajai sistēmai.

Aromatizētās tējas

Foto – Shutterstock

Dzeriet dabisku tēju, kurā nekas “nepeld”, tai nav pievienotas papildgaršas. Visām aromatizētajām tējām, lai tā būtu ar citrona vai apelsīnu garšu, pievieno skābes. Rodas pieradums.

Rafinētas augu eļļas

Rafinētas eļļas nevajadzētu lietot, jo tās pēc molekulārās struktūras gandrīz neatšķiras no plastmasas, tā kā rafinēšanā tiek izmantota spēcīga karsēšana. Tāda eļļa piesārņo organismu un ir kancerogēna. Tāpēc arī nedrīkst ēdienu cept otrreiz lietotā eļļa, izņemot olīveļļu. Rafinētu eļļu nedrīkst izmantot svaigā veidā salātos. To var tikai sildīt.

Ketčups, dažādas mērces

Foto – LETA/AFP

Tajos ir daudz krāsvielu, garšas uzlabotāju, ģenētiski modificētu vielu, konservantu, kas pasargā produktu no bojāšanās, izmaina zarnu mikrofloru, pakāpeniski iznīcina labās baktērijas.

Kartupeļu čipsi

Foto-LETA

Kartupeļi čipsi, īpaši, ja gatavoti nevis no veseliem kartupeļiem, bet no to biezeņa. Būtībā tas ir ogļhidrātu, tauku un mākslīgo garšas uzlabotāju maisījums.

Ātrās pagatavošanas produkti

Ātrās pagatavošanas produkti: ātri pagatavojamās nūdeles, zupas, kartupeļu biezeņi, izšķīdināmās sulas – tā ir “tīrākā ķīmija”, kas kaitīga organismam.

Alkohols

Foto-Leta

Pat nelielos daudzumos tas traucē uzsūkties vitamīniem. Turklāt tas ir kalorijām bagāts. Droši vien nav jēgas stāstīt par alkohola ietekmi uz aknām, nierēm, visi to tāpat zina.

Saldie gāzētie dzērieni

 

Saldi gāzētie dzērieni ir cukura, “ķīmijas” un gāzu maisījumi, kas “palīdz” pa organismu ātrāk cirkulēt kaitīgajām vielām. Kola, piemēram, ir brīnišķīgs līdzeklis katlakmens un rūsas tīrīšanai. Labi padomājiet, pirms tādu šķidrumu dzert. Turklāt gāzēti saldie dzērieni satur daudz cukura.

Zemenes ziemā

Foto – LETA

Svaigas ziemas zemenes ir produkts bez ieguvumiem. Nekādu vitamīnu tajās nav. Tas neattiecas uz tiem, kuri dzīvo, piemēram, Izraēlā, kur tieši ziemā ir zemeņu sezona.

Paku sulas

Nav dabisku sulu pakās. Tā ir tīrākā ķīmija.

Pēc cluber.com.ua materiāla

LA.lv
AN
Annika Niedrīte
Veselam
TESTS: Cik bieži tu izpildi norādījumus?
8 stundas
AN
Annika Niedrīte
Veselam
16 jautājumi, ko vērts uzdot bijušajam
21 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Trakumsērgu atved no Āzijas: Daugavpilī mirušo sievieti nebija iespējams izglābt
23 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

LE
LETA
Latvijā
Lembergs atkāpies no Ventspils brīvostas pārvaldes valdes
1 stunda
LE
LETA
Latvijā
Noskaidrots, kas visvairāk satrauc Latvijas iedzīvotājus
2 stundas
LE
LETA
Latvijā
Ja cilvēkam galvā čivina zvirbuļi… Ārlietu ministrs ironizē par Lemberga izteikumiem
1 stunda
LE
LETA
Pasaulē
Asinspirts slimnīcā Čehijā: bruņots vīrietis nogalinājis vairākus cilvēkus
3 stundas
OZ
Olafs Zvejnieks
Ekonomika
Olafs Zvejnieks: Vai ES fondu “neizpļekarēšana” ļauj sasniegt Latvijas stratēģiskos mērķus
39 minūtes