Veselam
Uzturs

Neglīti dārzeņi un fermentēti ēdieni… 12 lielākās 2019. gada veselīgā uztura tendences0

Foto: Bonchan/Shutterstock

Kādi jauni pārtikas produkti ieņems veikalu plauktus 2019. gadā? Un kādas veselīga uztura tendences mūs sagaida? Veselīgas ēšanas restorāna “The Beginnings” vadītājs Matīss Eglītis ir atradis atbildes uz šiem jautājumiem, piedaloties pasaules lielākajās pārtikas nozares izstādēs gan Singapūrā (Food & Hotel Asia), gan Vācijā (Biofach).

Pārtikas izstādes ir īstā vieta, kur uzzināt par pasaules uztura tendencēm – ražotāji viens ar otru sacenšas, lai radītu inovatīvus un interesantus produktus. Papildinot šo pieredzi ar jaunākajiem pārtikas industrijas pētījumiem, “The Beginnings” ir apkopojis lielākās 2019. gada veselīgā uztura tendences pasaulē.

1. Neglītie augļi un dārzeņi

Vai tu zināji, ka 1/3 no visas pārtikas mēs izmetam miskastē? Burkāns, kuram izaugušas divas “kājas”, vai sašķobījies tomāts – līdz šim veikala plauktos neglītajiem dārzeņiem nebija vietas un bieži vien tie nonāk atkritumu tvertnē. Patērētājam tika piedāvāti tikai ideālas formas augļi un dārzeņi.

Tomēr ekoloģiskie un ilgtspējas jautājumi arvien vairāk uzpeld sabiedrības apziņas virspusē, un ārvalstīs ir parādījušies veikali, kuri sāk tirgot arī ne tik perfektus kartupeļus, gurķus un citus neglītos augļus un dārzeņus.

2. Fermentēti ēdieni jeb probiotikas

Uztura speciālistu rindās arvien vairāk tie runāts par labvēlīgajām zarnu baktērijām un mikrofloras veselību, kas nosaka mūsu imunitātes darbību un kopējo veselības stāvokli.

Fermentēti ēdieni satur dabiskas izcelsmes baktērijas, kas “pabaro” mūsu mazos vēdera iemītniekus. Skābēti kāposti, gurķi, kombuča, japāņu miso vai austrumu garšu bagātais kimči – šo fermentēto ēdienu popularitāte turpmākajos gados tikai augs.

Arī The Beginnings pusdienu bļodā tu vari izvēlēties vienu no 3 dabiskajām probiotikām – skābētu kāpostu, skābētus gurķus un kimči.

3. Liofilizēti jeb auksti kaltēti augļi un ogas

Aukstā kaltēšana ir īpaša metode, kuras laikā augļi un ogas zaudē visu šķidrumu. Šī metode saglabā lielāko daļu vitamīnu un minerālvielu, dabiskās smaržas, kā arī ļauj ogas un augļus glabāt ilgu laiku un turēt tos istabas temperatūrā nevis saldētavā.

Šādi pagatavoti augļi un ogas ir lieliski ēdienu dekorēšanai, kā arī kalpo kā pilnvērtīga uzkoda dienas garumā, kad pa rokai nav svaigi augļi vai ogas.

4. Tahini desertos

Tahini jeb grauzētu sezama sēkliņu sviests līdz šim bija zināms kā viena no galvenajām humusa sastāvdaļām, tomēr ar 2019. gadu tas kļūs par jauno desertu hītu. No tā var gatavot braunijus, šokolādes konfektes un pat saldējumu.

Tahini ir vērtīgs produkts, kas satur daudz kalciju, tāpēc veselīga dzīvesveida piekritēji par šo trendu gavilē!

5. Veselīga ēdiena pasūtīšana uz mājām

Cilvēku aizņemtība pieaug un, līdz ar to, arvien vairāk aug pieprasījums pēc veselīgas ēdienu pasūtīšanas uz mājām – tas ir ātri, vienkārši un ērti.

Arī Latvijā tādas aplikācijas, kā Wolt piedāvā The Beginnings veselīgo ēdienu piegādi uz mājām.

6. Pupiņu un zirņu čipsi, uzkodas

Līdz šim nenovērtēto pākšaugu popularitāte pieaug. Tie ir bagāti ar proteīnu un minerālvielām, kā arī ir būtiska pasaules ilgdzīvotāju ikdienas uztura sastāvdaļa.

Lai pākšaugu patēriņu padarītu vienkāršāku, arvien vairāk kompāniju sāk ražot dažādas pupiņu un zirņu uzkodas – gan no auksti kaltētiem, gan žāvētiem pākšaugiem.

7. Ātri + veselīgi

Pieaug pieprasījums ne tikai pēc veselīgu ēdienu piegādes uz mājām, bet arī pēc veselīgām ēstuvēm, kuras piedāvā ātru servisu – fast-food veselīgā stilā.

Smūtiju bāri, ātras siltās uzkodas vai veselīgie deserti – 2019. gada īpaši populāri kļūs veselīgi ēdienu, kurus restorāni var klientam pagatavot 15 – 20 minūšu laikā.

8. CBD eļļa

CBD kaņepju eļļa, lai gan aizliegta Latvijā, ir ieguvusi lielu popularitāti Kalifornijā un Kanādā.
Šī eļļa ir izgatavota no dabīgi audzētas kaņepju šķiedras.

Tai ir anti-stresa un imunitātes uzlabojošas spējas un to var izmantot pat kulinārijā.

9. Eko iepakojumi

Resursu taupīšanas dēļ, arvien vairāk cilvēku sāk izvairīties no plastmasas iepakojumiem un izvēlas ekoloģiskus iepakojumus no papīra vai materiāliem, kas dabā pārstrādājas.

Arvien vairāk ražotāji ne tikai citur pasaulē, bet arī Latvijā piedāvā iegādāties savus produktus dabai draudzīgos iepakojumos.

10. Tauki visur

2018. gadā visam tika pievienots proteīns, bet 2019. gads iesoļo ar slavu taukiem. Biohakeri un keto diētas piekritēji ir īpaši iecienījuši palielinātu tauku saturu savā uzturā.

Tauki ir nepieciešami labai smadzeņu darbībai, tomēr svarīga ir tauku kvalitāte – lietot nepiesātinātos taukus, izvairīties no transtaukiem un, vēlams, patērēt taukus no augu valsts produktiem, piemēram, linsēklām, riekstiem, kaņepēm un avokado.

11. Augu valsts pieni

Saistītie raksti

Strauji pieaug to cilvēku skaits, kuriem ir alerģija no laktozes, tāpēc 2019. gadā īpaši populāri kļūs dažādi augu valsts pieni – no riekstiem, sēklām un graudaugiem. Tie ir veselīgi, nesatur laktozi un viegli pagatavojami arī mājas apstākļos.

12. Vegānisms kļūst īpaši populārs

Pēdējā gada laikā daudz izskanēja ziņas par to, ka gaļas patēriņš slikti ietekmē kopējo planētas ekoloģiju un patērē daudz resursu. Tāpēc arvien vairāk cilvēku pievēršas augu uzturam un eksperti lēš, ka 2019. gadā vegānisms kļūs īpaši populārs.

LA.lv