Veselam
Uzturs

Kartupeli labāk cept ar mizu, nevis šmorēt eļļā. Daži knifiņi veselīgai gatavošanai0

Foto-Iaroshenko Maryna/Shutterstock

Kartupeļu sastāvā ir daudz ogļhidrātu jeb cietes (~18%), tāpēc arī daudz kaloriju. Ēdot kartupeļus, uzņemam divas trīs reizes vairāk kaloriju nekā no citiem dārzeņiem. Tāpēc jo svarīgāk kartupeļus gatavot veselīgi, nepārsātinot ar taukvielām un citādi tiem neskādējot.

Laba izvēle ir krāsnī ar visu mizu cepti kartupeļi, kas gatavošanas laikā zaudē tikai ūdeni, bet ne savu uzturvērtību.

Ar mizu vārīti kartupeļi daļu vitamīnu un minerālvielu zaudē. Lai šos zudumus mazinātu, tie jāliek verdošā ūdenī, jāvāra lēni, tāda tilpuma katlā, lai vajadzīgais kartupeļu daudzums sniegtos teju līdz katla vākam. Ūdens jālej tik daudz, lai bumbuļi nosegti, bet brīvi nepeld.

Vārot mizotus kartupeļus, no tiem izskalojas vairāk vērtīgo vielu, bet cepot tie piesūcas ar taukiem, minerālvielas nezaudē, toties vitamīni gan lielākoties iet zudumā.

Vārot kartupeļus eļļā jeb fritējot, kaloriju daudzums ir aptuveni septiņas astoņas reizes lielāks nekā vārītos.

 

Izmantots raksts no “Latvijas Avīzes” tematiskā izdevuma “Ēd gudri”

 

LA.lv
KD
Krista Dzidzēviča
Veselam
Sievietes spēks! 6 latvietes, no kurām mācīties un iedvesmoties
1 diena
AN
Annika Niedrīte
Veselam
11 introvertu bērnu priekšrocības
2 dienas
KB
Kristīna Blaua
Veselam
Instagram nostājas pret diētām un plastiskajām operācijām
2 dienas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

LA
LA.LV
Dabā
Dzērienu iepakojuma depozīta projektu mēģina “saplosīt” pirms galīgā lasījuma
7 stundas
SK
Skaties.lv
Latvijā
VIDEO: Dreiliņos atgriezies dedzinātājs, ko policija pirms gada nogādājusi psihiatriskajā slimnīcā
8 stundas
LA
LA.LV
Latvijā
Viens no jaunās hokeja halles būvniekiem apsūdzēts par Savisāra kukuļošanu
7 stundas
LA
LA.LV
Ekonomika
RNP “PNB bankas” kontā palikuši 6 miljoni eiro iedzīvotāju naudas
7 stundas
LA
LA.LV
Latvijā
Dzelzceļa stacijas būvniecība sadārdzinājusies par vairāk nekā 230 miljoniem eiro
7 stundas