Veselam
Dzīvesveids

Ko plūkt un gatavot no pavasara vitamīniem dārzā un pļavā, iesaka Artūrs Tereško0

Foto – Shutterstock

Fitoterapeits Artūrs Tereško stāsta, ka pirmos pavasara dabas svaigumus jau ir nobaudījis: “Mūsu dārzā zem upenājiem saplūcu pilnu sauju pirmo nātrīšu, turpat paņēmu arī gārsu sauju, arī dažus upeņu, aveņu, ābeļu un liepu pumpurus. Puķu dobē noplūcu saujiņu lupstāja un gaiļbiksīšu lapiņu, bet no siltumnīcas paņēmu mazliet loku. Kopā sanāca trīs pilnas saujas zaļumu. Nātres applaucēju ar karstu ūdeni, pārējo noskaloju un sametu mikserī, pielejot klāt divas glāzes bērza sulas. Pēc dažām sekundēm “Pavasara kokteilis” bija galdā, diemžēl ne visiem garšoja, jo biju pārspīlējis ar lupstāju, bet loki šeit vispār neiederējās.”

Ārsts šo kokteili iesaka gatavot bez lupstāja un lociņiem – tos labāk sagriezt, uzliet mazliet kaņepju eļļas, nedaudz sojas mērces un majonēzes. “Garšo labi, bet par garšu nestrīdas, tāpat kā par gaumi – katram savs piegājiens. Galvenais, ka no augu zaļā pigmenta – hlorofila – cilvēka organismā nonāk vitamīni, fitoncīdi un magnijs,” uzsver A. Tereško.

Arī farmācijas doktorei Vijai Eniņai ir daži ieteikumi pavasara zaļumu baudīšanai. “Nekādu īpašu recepšu man nav – saplūcu sauju gārsas lapiņu, pāris nātres, kādu pienenes un gaiļbiksītes lapu, virzas zariņus, dažas skābenes, tad vēl ķiploka un pārziemojuša pētersīļa lapu, nelielu strutenes lapiņu un čīkstenes jauno dzinumiņu. To visu nomazgāju, sasmalcinu (nātres vēl nekož, plaucēt obligāti nevajag) un samaisu ar kādu mērci. Piemēram, lineļļa un citrona sula vai kefīrs, rūgušpiens, jogurts bez piedevām. Vēl var piemest kādu šķipsniņu garšvielu – piparus, kurkumu,” viņa stāsta, piebilstot, ka eksperimentēt var katru dienu, jo iespējas ir teju neierobežotas.

Veselības augu dārza saimnieks no Limbažu novada Jānis Ulmis jau sācis vākt un kaltēt izejvielas saviem samalto augu maisījumiem, taču neaizmirst zaļumus izmantot arī svaigā veidā enerģijas un labas pašsajūtas uzturēšanai. Viņš domā, ka uz zaļumu ēšanu nevajag sasparoties tikai pavasarī. Tiem, tāpat kā šķiedrvielām, jābūt ikdienas uztura sastāvdaļai. Šī pavasara atklājums viņam ir bioloģiskās saimniecības “Ragāres” saimnieka ideja: augoša Mēness fāzē, kad visas bioloģiski aktīvās vielas ir augu virszemes daļās, kartona kastīti piepildīt ar pirmajiem pavasara zaļumiem, salātiem un zaļajiem kokteiļiem un piedāvāt tiešajā pirkšanā pilsētniekiem. “Nātru dzinumos un gārsu lapiņās, mārpuķītēs ir dabiskie antioksidanti, vit­amīni, aminoskābes,” jūsmo augu pazinējs. Viņš pats siltumnīcā plūc pirmos spinātus, kas lieti noder gan salātos, gan zaļajos kokteiļos, turklāt līdzsvaro pH līmeni organismā. Jāņa Ulmja zaļo kokteiļu pamatā ir daudzveidība – ņem pa druskai no visa, kas zaļo dārzā un laukā, liek blenderī kopā ar avokado un banāniem, pievieno citrona sulu – tā rada organismā bāzisku vidi. Ja vajag salduma, var pievienot medu.

 

 

Saistītie raksti
LA.lv