Veselam
Uzturs

Kā labāk kombinēt produktus? Atbild Alise Kindzule0

Foto: Unsplash

Veselam.lv lasītājs jautā uztura speciālistei Alisei Kindzulei: “Vēlos uzzināt, kā gudri kombinēt produktus? Kādām produktu grupām vajadzētu būt uz brokastu, pusdienu un vakariņu šķīvja? Kā arī – kuri produkti viens ar otru “draudzējas” un kuri nē, lai nav pēc ēdienreizes nav vēdera “pūšanās” utt.

Pirms dažām dienām ieraudzīju grāmatu grāmatnīcā, nodomāju, ka vēlētos iegādāties. Un šeit parādās iepēja vēl uzdot jautājumu. Paldies!”
Liene

Atbild uztura speciāliste Alise Kindzule: “Sveika, Liene!  Mans ieteikums ir brokastīs oligāti iekļaut graudaugus, kas ir galvenais enerģijas avots, ar olbaltumvielu avotiem, kas dos spēku. Piemērs varētu būt muslis ar pienu.

Pusdienās iesaku kombinēt visas produktu grupas (graudaugi, olbaltumvielu avoti un dārzeņi). Vakariņu kombinācija jau gan ir stipri individuāla, atkarībā no mērķa, ko vēlamies sasniegt.

Par ēdienu “draudzēšanos” – ir viedoklis, ka organisms vislabāk spēj sašķelt produktus un maksimāli izmantot tos savām vajadzībām tad, ja šķīvī atrodas visas pamatuzturvielas – olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki un dārzeņi. Un es šim viedoklim piekrītu.

Piemēram, dārzeņos esošais C vitamīns palīdz uzsūkties gaļā esošajai dzelzij. Pilngraudu produkti palīdz gremošanas sistēmai sagremot ēdienu, palīdzot izvairīties no aizcietējumiem.

Katra uzturviela – pareizi izvēlēta, sagatavota un pasniegta, dara savu darbu, veidojot optimālu vielmaiņu un gremošanu.

Noteikti iesaku iegādāties grāmatu.”

 

Lasiet arī citu Alises Kindzules atbildi rakstā “Vai bezalkoholiskais alus tiešām ir drošs grūtniecēm?”

 

Lasiet vairāk par uztura speciālisti Alisi Kindzuli.

Šobrīd iznākusi viņas grāmata “Ar uzturu uz tu” – lūk, var lasīt tās fragmentu.

LA.lv