Veselam
Uzturs

Vai raugs grauj imūnsistēmu?0

Foto: Jiri Hera/Shutterstock

Lasīju, ka ar raugu cepta maize kaitē veselībai, jo rūpnīcā ražots raugs turpina savu ietekmi organismā, graujot imūnsistēmu un veicinot alerģiju veidošanos. Cik šādi apgalvojumi ir pareizi? Anita Rīgā

 

Interneta portālos un sociālajos tīklos ik pa laikam kāds saceļ trauksmi, ka raugs ir kaitīgs cilvēka organismam, nodara būtisku kaitējumu un pat vainojams pie onkoloģiskām slimībām.

Speciālisti teic, ka šis mīts radies, jo daudzi nepārzina rauga īpašības. Raugi ir dabā plaši izplatīti un ļoti dažādi.

Maizes rauga šūnas atklāja jau XVII gadsimtā, bet tikai 200 gadus vēlāk cilvēks iemācījās to ražot rūpnieciskos apjomos.

LU Mikrobioloģijas un biotehnoloģijas institūta vadošais pētnieks Jānis Liepiņš skaidro, ka rauga daba ir vienkārša. Tas patērē cukuru, ražo spirtu un ogļskābo gāzi. Raugs ir lielākais ogļskābās gāzes ražotājs. Nogriežot maizes riku, var redzēt – ja tajā ir poras, tātad tur strādājis raugs.

“Raugs cepšanas laikā nomirst, paliek tikai čauliņa. Tāpēc, ēdot ar raugu ceptu maizi, rūgšanas procesi organismā neturpinās. Pat ja raugs būtu pamanījies izdzīvot cepšanas procesā, kuņģa vidē pH līmenis ir 2, tur tas tūlīt pat iznīktu,” pārliecināts pētnieks. Nav pamata domāt, ka rauga sēne mitinās cilvēka organismā pēc maizes notiesāšanas.

Saistītie raksti

“Raugs aiziet bojā 50 grādos, maizei minimālā temperatūra, kad tā ir izcepusies, ir 96 grādi. Gatavā maizē rauga nav!” apstiprina maizes amata meistare Linda Bekmane. Rauga šūnas ir jutīgas pret temperatūras svārstībām, proti, 10 °C un zemākā temperatūrā tās ir neaktīvas, 15–21 °C sāk aktivizēties, aptuveni 35 °C ir ideālā rauga šūnu augšanas un attīstības temperatūra, savukārt virs 40 °C rauga aktivitāte atkal samazinās.

Rauga sastāvā ir B grupas vitamīni, kas pie termiskas apstrādes saglabājas arī maizē, jo cepšanas laikā pazūd vien trešā daļa. Ja maize raudzēta no pilngraudu kviešu, miežu un rudzu miltiem, tā sniedz organismam vērtīgas uzturvielas, nevis kaitē.

LA.lv
LA
LA.LV
Veselam
Medicīnas studentiem pieaug prakses iespējas: RSU noslēdz līgumu ar VCA
14 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Izrakstā no slimnīcas norādīs zāļu aktīvās vielas starptautisko, nevis komerciālo nosaukumu
17 stundas
LA
LA.LV
Veselam
Vai burgers ir tik melns, kā viņu mālē? Uztura speciāliste skaidro, kas patiesībā slēpjas burgera sastāvā
18 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

RO
Regīna Olševska
Veselam
Cenrādī par veselības aprūpes pakalpojumiem viens, rēķinā – kaut kas cits 1
9 stundas
LE
LETA
Pasaulē
Turcija un ASV vienojas par ugunspārtraukšanu Sīrijā
9 stundas
LE
LETA
Latvijā
Izskan jauni vārdi Latvijas Bankas prezidenta amatam
9 stundas
LA
LA.LV
Latvijā
Mājās nav pārnācis zēns: meklē 11 gadus veco Rinaldu 1
11 stundas
LA
LA.LV
Dabā
Latviju sasniegs jauna nokrišņu zona: sinoptiķu prognoze 7 dienām 1
13 stundas