Veselam
Dzīvesveids

Saldētā maizē mazāk vitamīnu0

Foto – Shutterstock

Kas var būt gardāks par svaigu, nupat ceptu maizi! Vairāki lielveikali piedāvā iespēju iegādāties šādu, bieži vien pat vēl siltu maizi.

 

Uztura speciāliste LIZETE MĀLDERE: – Maize ir labs ogļhidrātu un olbaltumvielu avots. Viena maizes šķēle vidēji satur 2 līdz 3 g olbaltumvielu, 20 līdz 30 g ogļhidrātu un vidēji 100 kcal. Taču ir pieejama dažādu veidu maize. Vērtīgākā ir tā, kas gatavota no pilngraudu miltiem, piemēram, kārtīga rudzu maize. Tās sastāvā ir arī augsts balastvielu daudzums – vidēji līdz pat 4 g –, kā arī citas bioloģiski aktīvas vielas, piemēram, lignāni, kas pozitīvi ietekmē sieviešu un vīriešu veselību.

Maizē, kuras sastāvā dominē augstākā labuma milti, ir augsts vienkāršo ogļhidrātu un zems balastvielu daudzums. Šī maize nav piemērota ļaudīm ar svara problēmām, kā arī tiem, kam ir augsts kardiovaskulāro slimību risks, 2. tipa cukura diabēts u.c. veselības problēmas.

Visos gadījumos nevar uzticēties maizes vizuālajam izskatam, jo tumšā krāsa ne vienmēr liecina par veselīgumu. Piemēram, pievienojot iesala ekstraktu, maize kļūst tumša, gluži kā rudzu maize, kaut gan tās sastāvā dominē kviešu milti. Līdzīgi ir arī ar dažādām graudu, sēklu un kliju maizēm, jo bieži vien to sastāvā nemaz netiek izmantoti pilngraudu milti, ir tikai neliela kliju un sēklu piedeva.

Lielākā daļa lielveikalos ceptās maizes gatavota no augstākā labuma miltiem, līdz ar to uzskatāma par našķi. Augsts vienkāršo ogļhidrātu daudzums pieprasa nodarboties ar fiziskām aktivitātēm, taču, ja tādu nav, gastronomiskās vēlmes ir jāierobežo. Dienā ieteicams apēst ne vairāk kā divas šķēles maizes. Jāpatur prātā, ka maizes sastāvā ir arī augsts sāls daudzums – vidēji 1 grams 100 gramos produkta (dienas norma – 5 g).

Ja izmanto iepriekš pagatavotu un sasaldētu maizes mīklu, saldēšanas procesā iet bojā daļa no ūdenī šķīstošajiem B grupas vitamīniem. Jo rūpīgāk ražotājs ievēro atsaldēšanas nosacījumus, kā arī pievērš uzmanību uzturēšanas temperatūrai un tam, vai produkts netiek atsaldēts vairākas reizes, jo vairāk vitamīnu saglabājas izceptajā maizē.

Izvēloties maizi savas ģimenes galdam, vislielāko uzmanību pievēršu maizes sastāvam, novērtējot, vai tajā nav E vielu. Ja maizes sastāvs ir tāds, kāds tai maizei, ko cepu pati, tad to iegādājos. Pēdējā laikā ir patiešām liels prieks par Latvijā radītajiem jaunajiem maizes veidiem, kas spēlējas ar garšu, krāsu, faktūru un sastāva dažādību, piemēram, “ZeMaize”, “Zaļā maize”, vairāki Svētes maizes veidi un jau labi zināmā “Ķelmēnu maize”.

KUR IEGĀDĀTIES?

“Stockmann” nopērkami 18 veidi uz vietas ceptas maizes, tiesa, pārdevēja pastāstīja, ka veikals klaipiņus no maizes ražotājiem saņem sasaldētus, izcep savās krāsnīs un piedāvā pircējiem. “Stockmann” nopērkama maize ar zaļajām olīvām (piegādāta no Somijas, 4,15 eiro gab.), rudzu maize (“Mantinga”, 1,27 gab.), rudzu maize ar speķi (“Latvijas Maiznieks”, 1,37 gab.), tumšā sēklu maize (Somija, 3,85 gab.), brokastu – augļu maize (Somija, 4,75 gab.), dāņu rudzu (Somija, 3,95), ungāru (“Mantinga”, 1,41 gab.), itāļu “Bocatta” (Mantinga”, 1,17 gab.), Alpu maize (“Latvijas Maiznieks”, 0,64 gab.), bagete ar sieru (“Stockmann Bakery”, 0,98), saldskābmaize ar sēklām (“Latvijas Maiznieks”, 0,89 gab.), lietuviešu maize (“Mantinga”, 0,84 gab.). Piedāvājumā arī vairāku veidu čabatas – bez piedevām (“Junge”, 0,69 gab.), divu veidu ar olīvām (“Mantinga”, 1,92 gab.; “Latvijas Maiznieks”, 1,82 gab.), “Peperoni” (“Leipurins”, 1,12 gab.), ar ķirbju sēklām (“Latvijas Maiznieks”, 1,84 gab.) un tumšā (“Latvijas Maiznieks”, 1,64 gab.).

“Rimi” plauktos atradu veikala krāsnīs ceptu 17 veidu maizi – bageti (0,59), franču bageti (0,65 gab.), bageti ar sieru (0,99 gab.), baltmaizi “Dienišķo” (0,75), maizi “Fokacca” (0,89), turku (0,79), kliju (0,55), grieķu ar valriekstiem (1,29), itāļu (0,70), daudzsēklu (0,99), saulespuķu (0,80), drumstalu (0,61), magoņu (0,59), pīto rozīņu maizi (0,70), tumšo čabatu (0,85), “Saimniekmaizi” (1,29) un “Sezama kukulīti” (0,55).

“Rimi Latvia” pārstāve Inga Bite stāsta, ka gandrīz visos “Rimi” hipermārketos visu uz vietas cepto maizi gatavo veikala maiznieki, tikai pāris izņēmuma gadījumos maizes klaipiņus piegādā un tad cep uz vietas. “Rimi” lielveikalos, izņemot pāris veikalus, gandrīz visu maizi piegādā saldētu un cep veikala krāsnīs.

 

SASTĀVS:

Saistītie raksti

* “Saimniekmaize” (“Rimi”): kviešu milti, ūdens, 2% sausā ierauga (žāvēts kviešu ieraugs, enzīmi, antioksidants E300), linsēklas, magones, saulespuķu, sezama, ķirbju sēklas, smalcināti kukurūzas graudi, rudzu milti, sāls.

* Čabata ar ķirbju sēklām (ražojis “Latvijas Maiznieks”, cepta “Stockmann”): kviešu milti, dzeramais ūdens, ķirbju sēklas (9,5%), pārtikas sāls, maizes raugs.

LA.lv
AN
Annika Niedrīte
Veselam
TESTS: Ko sēņu lasīšanas maniere pastāsta par tavu raksturu?
23 stundas
VE
Veselam.lv
Veselam
Rudenīgā spēkstacija – ābols! Mazina vēža risku, cīnās ar sirds slimībām un uzlabo ādu 1
23 stundas
VE
Veselam.lv
Veselam
Sākusies apkures sezona – kā izvairīties no alerģijām, ādas problēmām un elpceļu saslimšanām?
23 stundas

Lasītākie raksti

Par svarīgo

AD
Artis Drēziņš
Latvijā
Agrāk zaga spoguļus un magnetolas, tagad – “torpēdas”. Saruna ar VP pārstāvi Māri Priednieku
8 stundas
LE
LETA
Latvijā
Neskaidras kodīgas vielas dēļ Juglā no daudzstāvu nama evakuē iedzīvotājus 1
8 stundas
LE
LETA
Latvijā
ECT pret Latviju vērsies vīrietis, kuru tiesā 25 gadus pēc zādzības izdarīšanas
8 stundas
LE
LETA
Pasaulē
Breksita vienošanās: deputāti noraida Džonsona grafiku
8 stundas
ZE
Zane Eniņa
Latvijā
“Latvijas lepnuma” laureāti izraudzīti!
9 stundas